ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ & ΑΡΗΣ ΣΕΡΒΕΤΑΛΗΣ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ

Ο Γιώργος Κουτλής και ο Άρης Σερβετάλης θα είναι αυτό το χειμώνα στο Θέατρο Κιβωτός με το έργο του Ρώσου συγγραφέα Ντμίτρι Ντανίλοφ «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ».
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2022 στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή.
Πρόκειται για την ιστορία του Νικολάι, κάτοικου του Παντόλσκ, ενός άχρωμου δήμου στην περιφέρεια της Μόσχας, που συλλαμβάνεται χωρίς να ξέρει γιατί και μεταφέρεται σε αστυνομικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς του τμήματος, οι οποίοι τον υποβάλλουν σε μια εκκεντρική ανάκριση, που περιλαμβάνει από ασκήσεις παρατηρητικότητας και κιναισθησίας μέχρι ερωτήσεις που αφορούν την ιστορία της πόλης του, την αβάν-γκαρντ τέχνη και τις ερωτικές του σχέσεις. Μια ανάκριση που μέχρι την απρόσμενη εξέλιξή της στο φινάλε του έργου, δοκιμάζει τα όρια της λογικής του.
Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ, μια ενοχλητική σάτιρα με καφκικές αναφορές, ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, που επιβάλλει να αντλείς ευχαρίστηση απ’ ό,τι ζοφερό σε περιβάλλει, να έχεις απαραιτήτως θετική ενέργεια, να ζεις μια ζωή με νόημα. Την ίδια στιγμή το έργο χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πως οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τελικά τον πολίτη στην …αυτοκαταστολή.
Ο συγγραφέας του έργου Ντμίτρι Ντανίλοφ (1969), είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής με αρκετά βραβεία στο βιογραφικό του. Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο με τον Άνθρωπο απ’ το Παντόλσκ, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018.

ΠΗΓΗ: https://www.lifo.gr/now/entertainment/koytlis-kai-serbetalis-sto-theatro-kibotos-haralampopoylos-kai-underground-sto