Αρχική ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΏΝ ΗΘΟΠΟΙΟΙ Η ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙ "ΔΟΥΛΕΣ" ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΕΝΕ

Η ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙ “ΔΟΥΛΕΣ” ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΕΝΕ

-

Η ΙΩΑΝΝΑ ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΔΟΥΛΕΣ” ΤΟΥ ΖΑΝ ΖΕΝΕ

Συνέντευξη με την Ιωάννα Προσμίτη με αφορμή την παράσταση Δούλες του Ζενέ, που θα παιχτεί στο Studio Kυψέλης, την Τετάρτη στις 19 Ιανουαρίου 2022 στις 21:00.
1.Ποιο είναι το νόημα του έργου;
– Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ είναι ένα διαχρονικό έργο που διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ελευθερία καθώς και την γοητεία που ασκεί η δύναμη και η εξουσία. Ένα βαθυστόχαστο έργο με βαθιά και ποικίλα νοήματα που δείχνει από τη μια πως τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδία και από την άλλη πως η εξουσία και ο πλούτος κινούν τα νήματα και ανοίγουν όλες τις πίσω πόρτες. Το κάθε πρόβλημα έχει λύση από την πλευρά της ανώτερης κοινωνικής τάξης ενώ όλα ανατρέπονται όταν οι σκλάβοι σηκώνουν ανάστημα. Πώς όμως θα διεκδικήσει την ελευθερία του κάποιος που δεν έμαθε ποτέ να ζει ελεύθερος. Θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο ή θα πέσει μέσα στην ίδια του την παγίδα;
2.Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη συνεργασία σας με την ομάδα Μύθος;
– Η ομάδα μύθος έχει διακριθεί σε ερμηνευτικά φεστιβάλ και συγκεκριμένα οι συντελεστές της παράστασης Δούλες βραβεύτηκαν από την art axion Internasional και την Διαβαλκανική Επιτροπή διεθνών θεατρικών βραβείων. Επίσης έχω συνεργαστεί και στην παράσταση Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ του Σαίξπηρ ,σε μετάφραση –διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη, που επίσης πήρε καλές κριτικές και κέρδισε τις εντυπώσεις. Η ομάδα ανεβάζει κλασικά έργα με μοντέρνα σκηνοθεσία τόσο σε θέατρα όσο και σε άλλες εναλλακτικές σκηνές.
3.Ποια η ανταπόκριση και οι αντιδράσεις του κοινού στα bar theater που κάνετε παραστάσεις;
Το κοινό είναι πολύ θερμό αναφορικά με τις παραστάσεις και η αλήθεια είναι ότι ακολουθεί την ομάδα σε χώρους και bar theater. Η ιδέα του bar theater τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς που αρέσκονται σε πρωτότυπους συνδυαστικούς τρόπους διασκέδασης.
4. Δύσκολη η εποχή μας .Τι ευχή θέλετε να δώσετε στους θεατές;
– Στην εποχή των διακρίσεων ,της καταπίεσης, του φόβου και της αβεβαιότητας που έφερε και θα φέρει ο Covid ,θα ήθελα να τονίσω πόσο μεγάλη σημασία έχει να μείνουμε στο κέντρο μας και να είμαστε ψύχραιμοι παρατηρητές των γεγονότων. Βιώνουμε την αρχή μιας μεγάλης αλλαγής όπου χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της ενότητας και της αλληλεγγύης. Ο φόβος, ο θυμός και η απόγνωση είναι συναισθήματα χαμηλών συχνοτήτων και πρέπει να απαλλαχτούμε, έχοντας εμπιστοσύνη στο ανώτερο καλό όλων και στο σχέδιο του Θεού. Ας έχουμε ανοιχτή καρδιά, φώτιση, διάκριση και διαίσθηση και με αυτά να πορευόμαστε.

Συνέντευξη: Ζωή Τριανταφυλλίδη, zoi.masoura@hotmail.com

 

Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ.
Μετάφραση – Διασκευή Νίκης Τριανταφυλλίδη.
Πειραματική σκηνή Ομάδας Μύθος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα έργο διαχρονικό. Οι Δούλες – ο φτωχός λαός δεν έχει δικαίωμα να κάνει όνειρα, είναι καταδικασμένος να ζει μέσα στη μιζέρια και να τρέχει για να επιβιώσει.
Η Κυρία – η κυρία Εξουσία επιβάλλει τα πάντα με τη γλυκύτητά της και τον αέρα του δυνατού, αφού για την κοινωνία δυνατός είναι αυτός που έχει χρήμα.
Οι Δούλες δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα παρά παίζοντας ένα παιχνίδι – θέατρο. Γρήγορα κι απότομα όμως προσγειώνονται στην ωμή πραγματικότητα φτάνοντας σε αδιέξοδο.
Υπόλοιποι συντελεστές έργου:
Σκηνοθεσία: Ομάδα Μύθος.
Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος.
Μουσική Επιμέλεια& Δημόσιες σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη.
Σκηνικά – Κουστούμια: Μαρία Δρακοπούλου
Φωτισμοί & ήχοι : Μάνος Τσιβιλής.
Παίζουν κατά σειρά εμφάνισης:
Κλαίρη: Ζωή Τριανταφυλλίδη.
Σολάνζ: Μαρία Δρακοπούλου.
Κυρία: Ιωάννα Προσμίτη.
Διάρκεια έργου: 70 λεπτά.
Ένα πολιτιστικό γεγονός των ΕΝ.Π.ΑΝ.
Η παράσταση έχει βραβευτεί από την διαβαλκανική επιτροπή θεατρικών βραβείων και από την action art international
(Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με όλους τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία).
(Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, διότι οι διαθέσιμες θέσεις είναι αναπόφευκτα περιορισμένες, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Σε περίπτωση ακύρωσης θέσεως γίνεται εγκαίρως για να δοθεί σε άλλο θεατή.)
Ώρα έναρξης: 21:00
Ημέρα Παράστασης :Tετάρτη 19 Ιανουαρίου
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 5 ευρώ για άνεργους , ΑΜΕΑ και ηθοποιούς.
Studio Kυψέλης, Σπετσοπούλας 9 και Κυψέλης, Κυψέλη.
Πληροφορίες – Κρατήσεις : 6909192804.
σύνδεσμος σελίδας Ομάδας “Μύθος”
https://www.facebook.com/MythosArtGroup

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ,ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 21.00 Η Λαϊκή ορχήστρα του πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου Κασσανδρείας επανέρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα...