Η GOOGLE ΤΙΜΑ ΤΟΝ JOHANNES VERMEER

-

Johannes Vermeer (Γιοχάνες Βερμέερ)

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τον Ολλανδό ζωγράφο Johannes Vermeer (Γιοχάνες Βερμέερ), που δημιούργησε στην εποχή του Μπαρόκ και θεωρείται μεταξύ των σπουδαιότερων ζωγράφων όλων των εποχών.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ (γνωστός και ως Γιάν Βερμέερ) γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632 στην πόλη Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας, στο απόγειο του Χρυσού Αιώνα της Ολλανδίας. Λίγες πληροφορίες έχουμε για την ζωή του. Έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην γενέτειρά του, παντρεύτηκε μια πλούσια γυναίκα στα 21 του και μαζί της έκανε έντεκα παιδιά. Στα αρχεία του Ντελφτ, το όνομά του αναφέρεται περισσότερο για τις οικονομικές δοσοληψίες του, καθώς διηύθυνε με την γυναίκα του ένα πανδοχείο που το κληρονόμησε από τον πατέρα του και ο ίδιος εμπορευόταν έργα τέχνης

Άλλοι γνωστοί και σημαντικοί πίνακες του είναι:« Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας» (1654-1656), «Στο σπίτι της προαγωγού» (1656), «Η υπηρέτρια που χύνει το γάλα» (1658), «Η γυναίκα στο παράθυρο» (1660), «Άποψη του Ντελφτ» (1660), «Η τέχνη της ζωγραφικής» (1666-1668), «Ο αστρονόμος» (1668) και «Το ερωτικό γράμμα» (1670).

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Γιοχάνες Βερμέερ φαίνεται ότι πέθανε πάμπτωχος και καταχρεωμένος, στις 15 Δεκεμβρίου 1675, σε ηλικία 43 ετών, αφήνοντας σύζυγο και έντεκα παιδιά (τα οκτώ ανήλικα). Η χήρα του αναγκάστηκε να δώσει ως ενέχυρο μερικά έργα του ώσπου να εξοφλήσει τα σημαντικά χρέη που της άφησε ο καλλιτέχνης. Το 1696 σε ένα πλειστηριασμό στο Άμστερνταμ πουλήθηκαν 21 έργα του σε σχετικά καλές τιμές.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2755?

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ,ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, ώρα 21.00 Η Λαϊκή ορχήστρα του πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου Κασσανδρείας επανέρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα...