Η GOOGLE ΤΙΜΑ ΤΟΝ JOHANNES VERMEER

Johannes Vermeer (Γιοχάνες Βερμέερ)

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τον Ολλανδό ζωγράφο Johannes Vermeer (Γιοχάνες Βερμέερ), που δημιούργησε στην εποχή του Μπαρόκ και θεωρείται μεταξύ των σπουδαιότερων ζωγράφων όλων των εποχών.

Ο Γιοχάνες Βερμέερ (γνωστός και ως Γιάν Βερμέερ) γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1632 στην πόλη Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας, στο απόγειο του Χρυσού Αιώνα της Ολλανδίας. Λίγες πληροφορίες έχουμε για την ζωή του. Έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην γενέτειρά του, παντρεύτηκε μια πλούσια γυναίκα στα 21 του και μαζί της έκανε έντεκα παιδιά. Στα αρχεία του Ντελφτ, το όνομά του αναφέρεται περισσότερο για τις οικονομικές δοσοληψίες του, καθώς διηύθυνε με την γυναίκα του ένα πανδοχείο που το κληρονόμησε από τον πατέρα του και ο ίδιος εμπορευόταν έργα τέχνης

Άλλοι γνωστοί και σημαντικοί πίνακες του είναι:« Ο Χριστός στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας» (1654-1656), «Στο σπίτι της προαγωγού» (1656), «Η υπηρέτρια που χύνει το γάλα» (1658), «Η γυναίκα στο παράθυρο» (1660), «Άποψη του Ντελφτ» (1660), «Η τέχνη της ζωγραφικής» (1666-1668), «Ο αστρονόμος» (1668) και «Το ερωτικό γράμμα» (1670).

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες ο Γιοχάνες Βερμέερ φαίνεται ότι πέθανε πάμπτωχος και καταχρεωμένος, στις 15 Δεκεμβρίου 1675, σε ηλικία 43 ετών, αφήνοντας σύζυγο και έντεκα παιδιά (τα οκτώ ανήλικα). Η χήρα του αναγκάστηκε να δώσει ως ενέχυρο μερικά έργα του ώσπου να εξοφλήσει τα σημαντικά χρέη που της άφησε ο καλλιτέχνης. Το 1696 σε ένα πλειστηριασμό στο Άμστερνταμ πουλήθηκαν 21 έργα του σε σχετικά καλές τιμές.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2755?

Προηγούμενο άρθροΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Επόμενο άρθρο“ΑΓΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΑΤΣΙΝΑΚΗΣ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.