Αρχική ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΑΛΚΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΑΛΚΗΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

-

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19…

Άλκης Πολύβιος

¨Η μουσική για μένα είναι η Αρχή μου…
Τρόπος ζωής, δημιουργία. Το οξυγόνο μου, Αγάπη, Έρωτας,
Ελπίδα στο όνειρο, μια χαραμάδα στο Φως!
Είναι τόσο σπουδαίο να ζεις Ελεύθερος!¨

Γεννήθηκα στο Ναύπλιο το 1974, έζησα και μεγάλωσα στον Πειραιά έως και τα εφηβικά μου χρόνια. Τις πρώτες νότες τις διδάχθηκα σε ηλικία δεκαπέντε ετών στο Ωδείο Πειραιά (Πειραϊκός Σύνδεσμος). Το 1996 έφευγα οριστικά από την Ελλάδα και άνοιξα τα φτερά για την Γερμανία. Είμαι ένας ανήσυχος δημιουργικά καλλιτέχνης, τραγουδοποιός, μουσικός, ερμηνευτής και μουσικός παραγωγός και στη ζωή μου προέχει η ”Τέχνη”. Η μεγαλύτερη αξία για να διατηρηθεί το καλλιτεχνικό Ήθος σε όποιο επίπεδο, είναι η διάκριση. Η όποια δόξα, έχει δεύτερο ρόλο εμπρός στην δημιουργία! Επιμένω στις ανθρώπινες σχέσεις και παραμένω ένας ταπεινός δημιουργός με χαμηλό προφίλ. Πιστεύω πως, ότι είναι ”Θόρυβος” δεν είναι μουσική, και ότι μουσική είναι, εμπεριέχει την Αξία, το Καλλιτεχνικό Ήθος και την Αξιοπρέπεια. Διότι, ότι μετριέται, Αξία έχει.

– Κορονοϊός πανδημία, lockdown, προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Όλο αυτό που ζούμε μέσα στον παραλογισμό και στην αστάθεια που δημιουργεί το φαινόμενο της πανδημίας, έχει σπάσει μέσα μου κάθε τι όμορφο που αφορά σε δικαίωμα ζωής. Είναι λόγος που θέλω να επιμένω στην Ελευθερία της γνώσης και της δημιουργίας. Βρίσκεται στην εντατική το καλλιτεχνικό στερέωμα σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε μορφή Τέχνης. Οι Άνθρωποι, φοβούνται πια να δημιουργήσουν, να χαρούν το αποτέλεσμα της όποιας αποδοχής, φοβούνται να ερωτευθούν, να ανταλλάξουν την γνώση, τις ιδέες τους. Χάθηκε η εμπιστοσύνη! Κανείς δεν δίνει χωρίς να παίρνει. Νιώθω κι εγώ πια να είμαι τόσο ευάλωτος σε κάτι που δεν επέλεξα ποτέ να θέλω να ζήσω. Θέλω να πιστεύω πως, αυτή η απειλή, ο αόρατος Εχθρός μας, θα υποχωρήσει ηττημένος, από έναν πλανήτη που εργάζεται για ιδανικά, για δικαίωμα στη ζωή και στην δημιουργία, για ένα καλύτερο κόσμο, για να μπορέσουμε να υπάρξουμε μέσα μας.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Με ανησυχεί ο συνάνθρωπος, ο απέναντι, σαφώς και η δική μου υγεία που εξαρτάται πια από το πόσο υπεύθυνος μπορεί να είναι κανείς απέναντι σου. Είναι θέμα διάκρισης, δεν έγκειται μόνο στην γνώση αυτή μου η ανασφάλεια, είναι θέμα νοοτροπίας! Θέμα ευσυνειδησίας, να μπορώ να σε προστατέψω από κάτι που κουβαλάω μέσα μου, έστω και άθελά μου. Πως μπορώ να είμαι αδιάφορος, να σε κάνω να κινδυνεύεις κι εσύ; Έχουμε χρέος, τις δύσκολες τούτες μέρες, να υπομένουμε, να έχουμε ανοχή σαφώς, αλλά να μην χάνουμε την Ουσία! Ότι κι αν αυτό συνεπάγεται της ευσυνειδησίας. Ανθρώπινη αδυναμία, ότι μας ανησυχεί. Εμείς, είμαστε εμείς…, οι αντιθέσεις όμως έχουν το χρώμα της καρδιάς! Αγάπη θα πει, φοβάμαι για σένα. Αν κάνω τα πάντα για να είσαι εσύ καλά, τότε και μένα δεν θα μου συμβεί ποτέ κάτι κακό.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Σαφέστατα πολύ αρνητικά. Έπεσε κατακόρυφα η ζήτηση και η προσφορά! Έκλεισαν οι χώροι, όπου θα μπορούσε να αναπνέει κάθε μορφή Τέχνης, θέατρα, μουσικές σκηνές, χώροι πολιτισμού… Σε ότι αφορά στις Τέχνες, είναι δεσμός ζωής. Οι Ανθρώπινες Σχέσεις, χωρίς αυτό το αντικλείδι, δεν θα είχαν χρώμα δημιουργίας.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Αλλάζουν όλα! Κάποια επαγγέλματα τεχνικά μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. Η τεχνολογία προσφέρεται. Όπως επιμέλεια ήχου, επεξεργασία… Ραδιοφωνικές εκπομπές, τηλεοπτικές παρουσιάσεις με προσωπικό ασφαλείας και γενικότερα, ότι σχετίζεται με επιμέλεια και καταγραφή υλικού που αφορά σε Τέχνες. Αλλά, χωρίς την άμεση, ανθρώπινη παρουσία και επαφή, είναι πολύ δύσκολο να νιώσουμε μέσα μας πληρότητα. Να νιώσουμε ευγενέστεροι μέσα μας. Είναι τόσο σημαντικό να υπάρχουμε, να δίνουμε το παρόν.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Ενστικτωδώς αναφέρθηκα στο θέμα της Ελευθερίας στο πρώτο ερώτημα σας, χωρίς να έχω φτάσει τόσο βαθιά στα πολύτιμα που με ρωτάτε. Ελευθερία και ασφάλεια απέχουν κατά μίαν έννοια μεταξύ τους κατά πολύ. Επί παραδείγματι, Θέλεις να νιώθεις ασφαλής, αλλά μέσα σου δεν νιώθεις Ελεύθερος για κάποιους λόγους, πως μπορεί να συνυπάρχουν όλα αυτά σε μια Ανάγκη; Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση, να θέλεις να ζεις Ελεύθερος με ότι αυτό συνεπάγεται της ασφάλειας. Πιστεύω πως, ότι συνεπάγεται της Ελευθερίας, δεν χρήζει αναγκαίως της όποιας ασφάλειας. Τα δεδομένα όμως ανατρέπουν την λογική. Η ανάγκη για Ελευθερία χρήζει της ασφάλειας. Σημεία των καιρών…
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Οι προτεραιότητες δεν παύουν. Το τι επιδιώκουμε είναι θέμα καλής ευστοχίας ή αν θέλετε πιο σωστά, σωστής τοποθέτησης. Είναι θέμα οργάνωσης η τέλεια ζωή μας. Δυστυχώς όμως, οι στόχοι εν μέσω της πανδημίας είναι μετακινούμενοι, δύσκολα μπορεί κανείς να επιτύχει το κέντρο του στόχου. Έστω και να φτάσει κανείς κατά προσέγγιση στο ποθούμενο, θα πρέπει να μετακινείται. Ανάλογα των θέσεων και η επιτυχία του στόχου. Είναι θέμα προτεραιότητας!


– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Η ζωή μας χρειάζεται διάκριση! Είναι δύσκολο να εντοπίσεις τους λόγους, να παρατηρήσεις τους χαρακτήρες. Υπάρχουν Άνθρωποι που εκ φύσεως έχουν την ανάγκη να αποδίδουν αρνητικά συναισθήματα, αυτοί είναι οι λιγότερο ταλαιπωρημένοι μέσα τους λόγω της αδυναμίας των, να κατανοήσουν τι πραγματικά τους συμβαίνει, αν είναι έμφυτο ή επίκτητο, κι ας είναι ψυχοφθόρο αυτό που ζουν. Εν συγκρίσει όμως, με την σημερινή σκληρή πραγματικότητα που σε αναγκάζει να παγώσεις ότι πιο πολύτιμο, την εκφορά των συναισθημάτων, ακόμα και ένας υγιής μπορεί να προσβληθεί από θυμό! Όλοι αθώοι είμαστε για ότι μας συμβαίνει, όλοι μας όμως, έχουμε την ευθύνη. Ας μην αφήσουμε να μας καθοδηγήσουν τα συναισθήματά μας. Όταν κάτι σου στερεί τα πολύτιμα της Ψυχής να γίνεται οδηγός Γνώσης και Ελπίδας. Σαφέστατα διακρίνω μετά λύπης, συναισθήματα θυμού και ανασφάλειας, λιγότερο ενοχικά.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Θέλω να νιώθω ευγνώμων για ότι μου δίνει χαρά, πληρότητα, ηθική υποστήριξη! Καθόλου εύκολο σήμερα, να συναντήσεις ευγνωμοσύνη στα ερείπια! Πάντοτε όμως την τελευταία στιγμή, η ανατροπή κάνει την διαφορά. Το δώσε και πάρε…, έχει τις τιμητικές του. Μυστικά κι αθόρυβα ανταλλάσσουμε τις απόψεις, και γι’ αυτό, είμαι ευγνώμων. Για όλους μπορεί να ισχύσει το ίδιο. Ένα βήμα μας χωρίζει, από ότι μας ενώνει. Λεπτές οι ισορροπίες στις μέρες μας.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Με την δημιουργία! Όπως με την προσευχή, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, ακόμα να σωθείς κι απ’ τον κατακλυσμό. Θα πρέπει να μιλάμε για υπέρβαση στα όριά μας. Τίποτα άλλο δεν σώζει. Μόνο η επαναφορά μας σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Τα όριά μας, προβάλλουν τις δυνατότητές μας.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Σαφώς ναι. Τα λάθη μας, καθορίζουν την όποια απώλεια πλούτου! Ότι γύρω μας πολύτιμο είναι, δεν πρέπει να χάνεται. Έτσι και η ευτυχία μέσα μας για κάτι που πέρασε, δεν πρέπει να καταλαγιάζει. Το να επαναφέρεις στην μνήμη και στην καρδιά τα βιώματα, είναι ένας τρόπος να πλησιάσεις τα λάθη του παρελθόντος που δεν σε άφησαν να δεις την πραγματική ευτυχία την κατάλληλη στιγμή και να επανορθώσεις. Οι βλάβες πρέπει να αποκατασταθούν για να μην χαθεί το αξίωμα!
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Η γνώμη των άλλων είναι πολύτιμος λίθος! Αλλά, επί του παρόντος θα επιμείνω στο θέμα της διάκρισης. Τι θέλει ο άλλος από μένα; Έχω να του το προσφέρω; Μπορώ να ανταποκριθώ χωρίς να προξενήσω βλάβες ή κενά επικοινωνίας στη σχέση, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο. Θα είναι ωφέλιμη η πληροφορία; Είναι η γνώμη σου αξιόπιστη; Ποιο το συναισθηματικό υπόβαθρο που επηρεάζει την άποψή σου; Αυτά όσον αφορά στην γνώμη των άλλων μεμονωμένα. Κάθε τι, δεκτό προς επεξεργασία. Η γνώμη της μάζας είναι πολύ πιο ισχυρή. Αν ο ένας κάνει λάθος, δεν μπορεί, όσοι απαρτίζουν την μάζα να κάνουν όλοι λάθος! Κατ’ εξαίρεση στην παγίδα της πλάνης, που μπορεί να διασπείρει με δόλο, η όποια πηγή πληροφορίας. Πρέπει κανείς να ελέγχει το αξιόπιστο της πληροφορίας και τα κίνητρα της μεταφοράς τη δεδομένη στιγμή που συμβαίνει αυτό.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Οι φίλοι μου, οι συναντήσεις με αξιόλογους συνεργάτες μουσικούς, η προετοιμασία μιας ζωντανής παρουσίασης σε δημόσιο χώρο χωρίς μάσκες! Η Ελευθερία να αναπνέω τον ήλιο, την θάλασσα, να μπορώ να αγκαλιάσω τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Μια ζεστή αγκαλιά, είναι τα πάντα στις ανθρώπινες σχέσεις. Να ξεφυλλίσω τα αγαπημένα μου βιβλία με τις ώρες σε κάποιο βιβλιοπωλείο… Τόσο πολύ αναγκαία, για μια φυσιολογική ζωή χωρίς όρια!
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Όλοι γνωρίζουμε που θα μας βγάλει όλο αυτό το πανδαιμόνιο σχέδιο της Πανδημίας! Όλα έχουν δρομολογηθεί με μαεστρία για κάποιον λόγο. Εμείς οι καλλιτέχνες πολλές φορές ζούμε σε δικό μας κόσμο, ευφάνταστο! Σκύβουμε πάνω από την δημιουργία, και δεν μας νοιάζει αν έξω σφυρίζουν οι ”βόμβες” πάνω από τα κεφάλια μας ούτε αν έχουμε τα απαραίτητα για τις βιοτικές μας ανάγκες. Είναι ένας τρόπος διαφυγής! Είναι λύτρωση. Μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι, διατηρώ μίαν αισιοδοξία, κοιτάξτε γύρω, υπάρχουν αξίες. Όπου η αξία φυτρώνει, ανθίζει καρπός!
– Αν ο κορονοϊός ήταν κινηματογραφική ταινία, μουσική, πως θα το περιέγραφες; πως τον φαντάζεσαι;
MATRIX
– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε…
2021… Νέες τροχιές, νέα πρόσωπα, κι όσα δεν πήρε η λήθη, μην αφήσετε να τα πάρει ο Άνεμος! Το ταξίδι συνεχίζεται. Ερωτευθείτε! Τα πάντα γύρω μας Αγάπη να είναι… Έρωτας για την Τέχνη.

https://www.youtube.com/channel/UCbRRm4ZVy_1hWOlcw0L3eRA/videos
tonboxstudio@gmail.com

 

Επιμέλεια κειμένου
Καμαρίτη Γεωργία
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

creatorsofarts
creatorsofartshttps://creatorsofarts.com
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

ΣΤΗ ΜΑΝΑ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΣΤΗ ΜΑΝΑ Ξεπέρασες τα όρια στις δύσκολες στιγμές μου, τα χέρια σου ατσάλινα δε δείλιασαν λεπτό. Στέριωναν όλοι οι κόποι σου που έστρωνες για μένα, άνοιγες δρόμους να...
EnglishGermanGreekItalianTurkish