ΜΑΡΙΑ ΨΑΘΑ, Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ


Ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης που την αγάπησε πολύ θα τιμήσει την μνήμη της την ερχόμενη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 11.15 πμ στο Α Νεκροταφείο Αθηνών στο 40ημερο μνημόσυνό της καθώς η κηδεία της έγινε κοντά στο Δεκαπενταύγουστο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Μια πολύ δραστήρια και δυναμική γυναίκα στον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης έφυγε από κοντά μας: Η Μαρία Ψαθά κόρη του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του, ακούραστη διαδότρια του έργου του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Μαρία Ψαθά αγαπημένη μητέρα του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία με άρθρα της στον Ταχυδρόμο και στο Βήμα και μετά την γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση. Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στην διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε την τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα Αναμνηστικά Μετάλλια Ψαθά που τα προσέφερε στην μνήμη του. Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για την θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κά.

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ» καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».