ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα και μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις σας. Η υποκείμενη αιτία είναι άγνωστη και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνο πρήξιμο, δυσκαμψία και φλεγμονή.

Έρευνα του 2017 σε 217 άτομα με μακροχρόνια Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, διαπίστωσε ότι στο 24% των συμμετεχόντων τα τρόφιμα είχαν αντίκτυπο στα συμπτώματα της ΡΑ, είτε θετικά είτε αρνητικά. Η αλλαγή στη διατροφή είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι πάσχοντες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία τους.

Τροφές που βοηθούν

Βασικά η διατροφή θα πρέπει να περιέχει, Αντιοξειδωτικά, Φυτικές ίνες, Φλαβονοειδή και Μπαχαρικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η μεσογειακή διατροφή είναι μία εξαιρετική δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φασόλια, το ελαιόλαδο αλλά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως θεωρούνται πολύτιμα για την αντιμετώπισή της.

Μια άλλη πρόταση είναι η δίαιτα Paleo, η οποία  προβλέπει την κατανάλωση ορισμένων τροφών που μειώνουν τη φλεγμονή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Περιλαμβάνει όμως και πολύ κόκκινο κρέας, που μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτή τη δίαιτα.

Τροφές που αποφεύγουμε

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή, όπως τα προφλεγμονώδη τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως λευκό αλεύρι και λευκή ζάχαρη
  • κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα τηγανητά
  • κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα
  • γαλακτοκομικά
  • αυγά

ΠΗΓΗ: https://www.onmed.gr/ygeia/story/393451/reymatoeidis-arthritida-ti-na-trote-kai-ti-na-apofeygete

 

 

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επόμενο άρθρο“ΜΕΓΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ”, WWF ΕΛΛΑΣ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.