Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής γεννήθηκε στις 18-10-1959 στο Ροδολίβος Σερρών. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Μαλλιώτα κι έχει δύο παιδιά την Σοφία και την Κυριακή.
Είναι υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και απόφοιτος του Ε.Α. Πανεπιστημίου, του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού. Συμμετείχε για πολλά χρόνια, από θέσεις ευθύνης, στο συνδικαλιστικό χώρο της εργασίας του. Από μικρός ασχολείται με την έρευνα και τον πολιτισμό συμμετέχοντας σε πολιτιστικούς φορείς της περιοχής του (ως μέλλος Δ.Σ. ή ως πρόεδρος), πρωτοστατώντας στη δημιουργία και στην λειτουργία σημαντικών πολιτιστικών θεσμών (Ορφικοί Αντίλαλοι, Κουρήτος, Φεστιβάλ Αμφίπολης, Μαθητιάδα).
Είναι συγγραφέας επτά εκδοθέντων βιβλίων και άλλων πέντε που δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί και δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά.
Από το 1998 έως το 2006 εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών και το 2010 εκλέγεται πρώτος δήμαρχος του καλλικρατικού Δήμου Αμφίπολης.
Το 2016-2017 συνεργάζεται με την ΕΡΑ Σερρών ως παραγωγός και παρουσιαστής 36 ωριαίων εκπομπών πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου.
Άρθρα του είναι δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά
Ανέκδοτα
1) «Εδώ Πολυτεχνείο» Θεατρικό (1985)
2) «Οι έμποροι του Ονείρου» Θεατρικό (1988)
3) «Το Μεγάλο Μυστικό» Παραμύθι(1994)
4) «Το πρωινό ξύπνημα» Διήγημα (2018)
5) «Το πόμπεμα» Διήγημα (2019)
ΣΥΛΛΟΓΗ
Παγγαίον όρος
Ορφέας…Όμηρος…Σικελιανός
Παγγαίον όρος, ένα βουνό στη άκρη της Θάλασσας, ένα βουνό στη άκρη των βουνών. Όρος ιερό, πολύχρυσο, πολύδωρο, λαμπερό, παραμένει χιλιάδες χρόνια τώρα ακλόνητο και ακατάλυτο στη θέση του. Λίκνο της Διονυσιακής λατρείας, περιβόλι της Παναγιάς, «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε Αθηναίους, Σπαρτιάτες και Μακεδόνες, για τον πλούτο του, ποίημα και ύμνος στο στόμα του Ομήρου, του Ορφέα, του Αισχύλου του Ευριπίδη…. του Χρυσοστόμου Σμύρνης και του Σικελιανού.
Κάνοντας βιβλίο λοιπόν την αγάπη μας αυτή, για το βουνό που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, προτιμήσαμε να μη μιλήσουμε εμείς για αυτό, αλλά να μας το γνωρίσουν μέσα από τα κείμενά τους Έλληνες και ξένοι, αρχαίοι και νέοι, συγγραφείς, ποιητές, τραγωδοί, επιστήμονες, ιστορικοί, γεωγράφοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί αρχηγοί, ταξιδευτές,…οι περισσότεροι γνωστοί μας, αφού με τη προσωπικότητα τους και το έργο τους σημάδεψαν και έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Ιστορίας. Ακόμη, ως υποστηρικτές του ρητού: «μία εικόνα = χίλιες λέξεις», προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε με τις ομορφότερες φωτογραφίες, τη φυσική ομορφιά και τον αρχιτεκτονικό πλούτο, του Παγγαίου και των χωριών του, θέλοντας έτσι να σας κάνουμε κοινωνούς της γοητείας και του μυστηρίου που αποπνέει από την αρχαιότητα αυτό το ιερό όρος.
Γιώργος Ν. Βογιατζής – Κώστας Β. Σίμογλου
Λεύκωμα. Σελίδες 400. Διαστάσεις 33,5χ23,5. Έκδοση 2008
Έτος… μ.Χ.
Ο Άρης με τους συντρόφους του, κυνηγημένος από την απάνθρωπη Νέα Τάξη Πραγμάτων, κρύβεται σε μια παμπάλαια χριστιανική κατακόμβη. Εκεί κάτω, κοντά στο αρχαίο ιερό με τον πέτρινο βωμό και τα ψηφιδωτά σύμβολα των ιχθύων, έρχεται σ’ επαφή μ’ έναν άλλο πολιτισμό παράξενο και μυστήριο.
Νουβέλα επιστημονικής φαντασίας. Σελίδες 150. Διαστάσεις 14χ21. Έκδοση 1992
ΓΕΝΟΙΤΟ
Το ΓΕΝΟΙΤΟ είναι ένα βιβλίο ποίησης με εμβόλιμα διηγήματα που προέκυψε από την ανάγκη του συγγραφέα να μιλήσει μέσα από λόγο ποιητικό για την Κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα από το 2009 και μετά. Μια κρίση που το οικονομικό της σκέλος ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου, ενώ κάτω από την επιφάνεια των «ήρεμων κι εφησυχασμένων υδάτων» κρυβόταν επιμελώς η χρόνια κρίση των αξιών που υπέσκαπτε σιγά-σιγά τους υγιείς πυλώνες Λειτουργίας και Έκφρασης αυτής της χώρας.
Το ΓΕΝΟΙΤΟ «θέλει να αφυπνίσει τη συνείδηση που μισοκοιμάται, που βλέπει έστω και θαμπά, κι ακούει λίγο, και θυμάται ακόμα. Θέλει να συγκινήσει και να προβληματίσει. Δεν φοβάται να μιλήσει από καρδιάς και να αποκαταστήσει θεσμούς και αξίες κόντρα στο ρεύμα της ψεύτικης προοδευτικότητας, της υποκριτικής πατριδολατρίας του «δήθεν» πολιτισμού και της ισοπέδωσης… μιλάει για το παρελθόν της γενιάς του, για το παρόν της, και οραματίζεται το μέλλον που έρχεται».
Ποίηση- Διηγήματα. Σελίδες 168. Διαστάσεις 16,5 χ26,7.
Έκδοση 2019
ΟΙ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ
Αφορμή για να γράψω αυτό το βιβλίο στάθηκε μια τυχαία επίσκεψή μου στις Βραχογραφίες που βρίσκονται βορειοδυτικά του Όρος Παγγαίου.
Ξαφνιάστηκα τόσο πολύ από τα θέματα των Βραχογραφιών αυτής της συγκεκριμένης τοποθεσίας, που κάθησα και συγέντρωσα όλη την υπάρχουσα βιβλιογραφία για τις Βραχογραφίες της Ανατολικής Μακεδονίας. Αμέσως διαπίστωσα τη διαφορά των θεμάτων ανάμεσα σ’ αυτές τις ιδιαίτερες Βραχογραφίες του Β.Δ. Παγγαίου και όλων των άλλων. Επίσης ανακάλυψα μέσα στη βιβλιογραφία για τις Βραχογραφίες, πως υπήρχε παντελής άγνοια για την ύπαρξη αυτών των συγκεκριμένων Βραχογραφιών.
Ξεκίνησα λοιπόν να γράφω αυτό το βιβλίο αφού συνειδητοποίησα ότι τα θέματα αυτά των Βραχογραφιών αποτελούν κάποιους από τους κρίκους της σπασμένης αλυσίδας που θα μας ενώσει και θα μας φανερώσει τη χαμένη προϊστορία μας. Αυτή την προϊστορία που την ύπαρξή της ανακαλύπτουμε κάθε μέρα και τα γεγονότα της έχουν φθάσει μέχρι την εποχή μας ως ελληνικοί μύθοι. Μύθοι μια μυθολογίας που ομολογουμένως αποτελεί παγκόσμια διαπίστωση ότι συνθέτουν την πιο πλούσια Μυθολογία του Κόσμου.
Γιώργος Ν. Βογιατζής
Έρευνα. Σελίδες 136. Διαστάσεις 14χ21. Εκδοση 1996
ΚΟΥΡΗΤΕΣ – ΔΕΡΒΙΣΣΗΔΕΣ
Ιδρυτής του περίφημου τάγματος των «Περιστρεφόμενων Δερβίσσηδων ήταν ο γνωστός Πέρσης στη καταγωγή Διδάσκαλος – Φιλόσοφος – Μυστικιστής και Ποιητής, του 13ου αιώνα μ.Χ., Μεβλανά Τζελαλεδδίν, ο αποκαλούμενος από τους μαθητές του και τον κόσμο ως ο Ρουμί (Ρωμιός ή Έλληνας). Ο λόγος ήταν η μεγάλη του αγάπη για τον Πλάτωνα και τον Πυθαγόρα.
Η επιρροή που δέχθηκε από τους «Νεοπλατωνιστές» και «Νεοπυθαγορείους» πνευματικούς φίλους της εποχής του ήταν τόση μεγάλη που γνωρίζοντας τις θεωρίες τους αλλά και την δύναμη και μέθη των αρχαίων ελληνικών Μυστηρίων, καθιέρωσε ως κορυφαία εκδήλωση του τάγματος των Δερβίσσηδων τον περιστρεφόμενο χορό των αρχαίων Κουρήτων ή χορό των ουρανίων σφαιρών του Πλάτωνα.
«Ω σεις Κουρήτες, που πηδάτε και βαδίζετε ρυθμικά… και περιστρέφεστε σαν ρόμβοι(σβούρες) και ζείτε στα βουνά, Βακχικοί, …σύντροφοι της μητέρας(Ρέας ή Κυβέλης)…σεις που φανερώνετε τις ιεροτελεστίες, …»
Ορφικός Ύμνος Κουρήτων
Ιστορική πραγματεία. Σελίδες 72. Διαστάσεις 14×21. Έκδοση 2002
ΟΡΦΕΑΣ – ΠΑΓΓΑΙΟΝ – ΡΟΔΟΛΕΙΒΟΣ
Αν σκαλίσουμε λίγο την επιφάνεια της αρχαίας ελληνικής Θρησκείας και φιλοσοφίας τότε θα εκπλαγούμε όταν αντικρύσουμε την λάμψη του πνευματικού χρυσού που κρύβεται από κάτω και λέγεται ΟΡΦΕΑΣ. Ένα αναμφισβήτητα ιστορικό πρόσωπο που επηρέασε όσο κανείς άλλος με το φως του προσωπικότητες του βεληνεκούς ενός Πυθαγόρα, ενός Σωκράτη, ενός Πλάτωνα και ενός Ευριπίδη. Ένα πρόσωπο που έγινε μύθος.
Αυτό το ιστορικό πρόσωπο το βρίσκουμε μέσα σε κείμενα των αρχαίων Ελλήνων να συνδέεται άμεσα με την αρχαία Θράκη, το Ιερό όρος Παγγαίο και την Πατρίδα του τα Λείβηθρα όπου, κατά τον Ιάμβλιχο, εκεί μυήθηκε στα μυστήρια και ο Πυθαγόρας.
«Λέγει γαρ “ο λόγος” όδε περί θεών Πυθαγόρα τώ Μνησάρχω, τον εξέμαθον, οργιασθείς εν Λειβήθροις τοις Θρακίοις, Αγλαοφάμω τελετά μεταδόντος ως άρα Ορφεύς ο Καλλιόπας κατά το Παγγαίον όρος υπό τας μητρός πινυσθείς έφα».
Ιάμβλιχος «Πυθαγόρου βίος»
Ιστορική Πραγματεία. Σελίδες 80. Διαστάσεις 14χ21. Εκδοση 1991
Το θαύμα της Παναγιάς
Το θαύμα της Παναγιάς αποτελεί λογοτεχνική απόδοση της προφορικής παράδοσης των Ροδολιβινών για το θαύμα της θεραπείας του άρρωστου παιδιού του τοπικού Μπέη(Κιορ-Φετά Μπέη), και την δωρεά του ιδίου προς τους χριστιανούς σαράντα στρεμμάτων για να χτιστεί ο γνωστός σε μας ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου Ροδολίβους το 1811.
Διήγημα. Σελίδες 30. Διαστάσεις 20χ30. Έκδοση 2012