ΤΑΝΓΚΟ:ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΖΩΗ.. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΕΛΠΙΔΑ

Χορεύουμε; Μια τόσο απλή ερώτηση με τόση ζωντάνια και θέληση μέσα της.. Όλοι μας χορεύουμε, σε διάφορες φάσεις της ζωής μας και γενικότερα οι Έλληνες θεωρούμαστε λαός χορευτεράς.. Ζητάμε αφορμή για να χορέψουμε, δίνουμε «παραγγελιά», χορεύουμε μόνοι μας ή και με παρέα… Γενικά ο χορός είναι στο DNA μας..
Ο χορός αποτελεί τον πιο αρχαίος τρόπος έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων. Οι άνθρωποι χόρευαν το κυνήγι, τον πόλεμο αλλά και την χαρά, τον γάμο και τον έρωτα.. Καθημερινά οι άνθρωποι χορεύουν για να εκδηλώσουν όσα νιώθουν, δημιουργώντας έτσι μια μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ένα τρόπο επικοινωνίας μέσω του σώματος, δίνοντας τη δυνατότητα αποτύπωσης ποικίλων αισθήσεων. Ο χορός γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες του ανθρώπου και χρησιμοποιήθηκε για να τις εκφράζει. Μερικοί χοροί είναι σχεδιασμένοι για να ευχαριστήσουν το κοινό, άλλοι για την τέρψη μόνο των συμμετεχόντων και κάποιοι για να δώσουν χαρά και απόλαυση σε όλους.
Κάποιοι είναι αυστηρά δεμένοι στη χορογραφία που επιβάλει η στιγμή ή η εκάστοτε κουλτούρα, ενώ άλλοι είναι γνήσιοι εκφραστικοί αυτοσχεδιασμοί που μεταδίδουν τον παλμό και το συναίσθημα των χορευτών, παραδομένοι στην κίνηση που αναβλύζει από μέσα τους.

Κάθε σχέση, κάθε ζευγάρι είναι και ένας χορός… Θα πρέπει να θέλουν και οι δύο να χορέψουν επιλέγοντας ο ένας τον άλλο, χωρίς να έχουν την ανάγκη αλλά μόνο και μόνο για την απόλαυση και για να ενισχύσουν έτσι ό,τι καλύτερο έχει ο καθένας μέσα του….

Το τάνγκο δεν είναι απλώς χορός αλλά μια τελετουργία.. Είναι μουσική νοτισμένη με λέξεις.. Είναι λέξεις που εναποθέτουν τη δυναμική τους στις κινήσεις…Είναι μια αγκαλιά, ένα νοιάξιμο, μια επαφή, ένα φλέρτ, μια ολόκληρη επικοινωνία… Είναι πόθος και έρωτας, χαρά και μελαγχολία, πάθος για την ίδια τη ζωή.. Για κάποιους είναι ένας τρόπος ζωής, μια ολόκληρη φιλοσοφία, ένα ταξίδι μέσα στο χώρο και το χρόνο, ανάμεσα στο «θέλω» και στο «κατακτώ», στο χορεύω άρα υπάρχω..

«Χορός είναι η κάθετη έκφραση των οριζόντιων επιθυμιών»,
Μπερνάρ Σω.

Και αυτό ακριβώς είναι το τάνγκο, μια αέναη διεκδίκηση της επιθυμίας για ζωή, του έρωτα και του φωτός, της αστραπής και της αίγλης…Eίναι ο χορός της ζωής, που απαιτεί κίνηση, ευελιξία, προσαρμοστικότητα.. Κατά τη διάρκειά του μουσική και χορός ενώνονται και ανυψώνονται στο απόλυτο ένα, στην καλλιτεχνική εκδήλωση της ανθρώπινης ψυχής, γεννώντας αναμνήσεις και όνειρα μαζί.

Τα βήματά του σταθερά, στιβαρά και ακλόνητα διεκδικούν, δηλώνουν την απόλυτη επιθυμία μέσα από τη μοναδική εσωτερική ένταση που τα διακατέχει. Ο καβαλιέρος διοχετεύει τη δύναμή του στη ντάμα και εκείνη την επιστρέφει με θηλυκότητα και δυναμισμό. Έτσι, το ζευγάρι αποκτά μια μαγική ισορροπία.

«Το τάνγκο διαψεύδει τα μαθηματικά γιατί ένα και ένα δεν κάνει δύο, αλλά ένα που είναι το ζευγάρι, ή τρία, γιατί είναι αυτός, αυτή και ένα τρίτο σύνολο… Ένα ή τρία.. Δύο ποτέ!!»

Νίτσε

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: https://kulturosupa.gr/anthrwpos-kai-koinwnia/tango-elpis-50768/?fbclid=IwAR3V2luJbQ2JdYAuzufX5WJuS1nY1yDgzgXUyVndC8avjofY-HPpvip20K4