Αναζητώντας ανθρώπους που δεν κολλάνε ποτέ COVID
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ψάχνει να βρει ανθρώπους που είναι γενετικά ανθεκτικοί στον SARS-CoV-2, με την ελπίδα να αναπτύξουν νέα φάρμακα και θεραπείες.
Όπως αναφέρεται στο Nature Immunology, https://www.nature.com/articles/s41590-021-01030-z, έχει ξεκινήσει σε παγκόσμιο επίπεδο ένα κυνήγι ανθρώπων που είναι γενετικά ανθεκτικοί στη μόλυνση από τον ιό της πανδημίας. Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει ότι ο εντοπισμός των γονιδίων που προστατεύουν αυτά τα άτομα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων αποκλεισμού του ιού, γεγονός που αφορά όχι μόνο την προστασία από τον ιό COVID, αλλά και την αναχαίτηση της μετάδοσής του.
Ανάμεσα στους συγγραφείς της μελέτης και ο Έλληνας Ευάγγελος Ανδρεάκος, ανοσιολόγος στο Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, δηλώνει αισιόδοξος ως προς την εύρεση του κατάλληλου δείγματος, των ανθρώπων που δεν κολλάνε τον ιό COVID-19.
Αρχικά, η αναζήτηση θα πρέπει να περιοριστεί σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό χωρίς να έχουν λάβει μέτρα προστασίας ή άτομα που έχουν συγκατοικήσει μαζί με νοσούντα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν κολλήσει. «Ψάχνουμε τα ζευγάρια που έχουν μοιραστεί το ίδιο σπίτι και το ίδιο κρεβάτι, ενώ ο ένας εξ αυτών είχε μολυνθεί από τον ιό, τα γνωστά ¨ασυμβίβαστα ζευγάρια¨ ».
Η ομάδα των ερευνητών αποτελούμενη από 10 ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, από τη Βραζιλία μέχρι την Ελλάδα, έχει ήδη βρει περίπου 500 πιθανούς υποψηφίους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο στόχος είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 περιπτώσεις. Ο Ανδρεάκος αναφέρει ότι έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν δεδομένα.
Μόλις εντοπίσουν πιθανούς υποψηφίους, οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα γονιδιώματα των ατόμων με αυτά των ατόμων που έχουν μολυνθεί, αναζητώντας γονίδια που σχετίζονται με την αντοχή στον ιό. Τα υποψήφια γονίδια θα μελετηθούν σε κυτταρικά και ζωικά μοντέλα για να επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σύνδεση με την αντοχή στον ιό και να καθοριστεί ο μηχανισμός δράσης.
Μηχανισμοί αντίστασης κατά του COVID-19
Οι ερευνητές έχουν υποθέσει το είδος των μηχανισμών αντίστασης που μπορεί να βρουν. Το πιο προφανές θα μπορούσε να είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν έχουν έναν λειτουργικό υποδοχέα ACE2, τον οποίο χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα. Άλλα άτομα που είναι ανθεκτικά στον SARS-CoV-2 μπορεί να έχουν πολύ ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις, ειδικά στα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό της μύτης τους. Ο Ανδρεάκος λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μεταλλάξεις που ενισχύουν γονίδια που εμποδίζουν τον ιό να αναδιπλασιαστεί και να επανασυσκευαστεί σε νέα ιικά σωματίδια ή που διασπούν το ιικό RNA στο κύτταρο.
Οι ερευνητές πάντως είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν μέσω της έρευνας να βρουν το κατάλληλο δείγμα και να καθορίσουν το μηχανισμό αντίδρασης του οργανισμού κατά του COVID.