ΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΕΛΠΙΔΑ

Βγες από το κουτί

Πανδημία και lockdown, ένα βίαιο και απότομο φρενάρισμα των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Focus Bari, η διείσδυση του Ίντερνετ στους Έλληνες μεταξύ 16-74 χρόνων έχει φτάσει στο 92%, ενώ ακόμα και οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι άνω των 55 ετών, συμπεριλαμβάνονται πλέον ενεργά στον «digital world». Η σχέση εξάρτησης που έχουν αναπτύξει οι Έλληνες  με το διαδίκτυο κατά τη διάρκεια του lockdown, ενισχύει το συναίσθημα της μοναξιάς και της κατάθλιψης, στερώντας τους χρόνο, αλλά και ενέργεια, από άλλες δραστηριότητας.

«Ουσιαστικά, όλοι οι Έλληνες είναι πλέον χρήστες Ίντερνετ, ενώ οι συνθήκες της πανδημίας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάση ανάπτυξης της digital ζωής στην καθημερινότητα: όλοι ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε, ψυχαγωγούμαστε, επικοινωνούμε, φλερτάρουμε αλλά  και χωρίζουμε, κοινωνικοποιούμαστε, προβάλλουμε και προσφέρουμε τις επαγγελματικές μας υπηρεσίες, αλλά και ψωνίζουμε, διαδικτυακά», σημειώνει η έρευνα. Και όλα αυτά με τη βοήθεια ενός κουμπιού, με ένα κλικ. Ένα κλικ που μας δίνει την εξουσία και τη δύναμη που τόσο επιθυμούμε να έχουμε. Ακροβατούμε ανάμεσα στην ουτοπία και τη δυστοπία χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Εφορεύουμε τη ζωή μας γύρω από μια αίσθηση τελειότητας, βιώνοντας μια κίβδηλη πραγματικότητα επειδή παίρνουμε βραχυπρόθεσμες εγκρίσεις, καρδούλες και likes… Πρόκειται για μια πρόσκαιρη δημοσιότητα που όμως μας δημιουργεί ένα τεράστιο κενό μια και ωθούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο. Διαθέτουμε μια «ψηφιακή πιπίλα» δίπλα μας και τη χρησιμοποιούμε όταν νιώθουμε φόβο, μοναξιά, απογοήτευση, αφού είμαστε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας.

Μιλάμε για ένα νέο κατασκοπευτικό καπιταλισμό, με στόχο τη συνεχή  παρακολούθηση ανθρώπων μέσω της τεχνολογίας και τη χειραγώγησή τους. Μια νέα πιο ευάλωτη και θλιμμένη γενιά που στο κέντρο της ζωής της έχει την εξαπάτηση και το δόλο.

Τα social είναι αδηφάγα καθώς σε διεκδικούν και σε κερδίζουν με κάθε τρόπο αλλά και με προσωπικό κόστος.

Το θέμα είναι πως ξυπνάς από ένα Matrix όταν δεν γνωρίζεις ότι είσαι μέσα;

Επιμέλεια κειμένου
Παπαδανιήλ Ελπίδα
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

Προηγούμενο άρθροΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ
Επόμενο άρθροΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΕΛΠΙΔΑ
Η Παπαδανιήλ Ελπίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ροδολίβος Σερρών. Σπούδασε λογοθεραπεία και ειδική αγωγή. Έκανε τα πρώτα συγγραφικά της βήματα με το παιδικό παραμύθι ¨Εφήμερο, Αναζητώντας το νόημα της ζωή¨ . Αρθρογραφεί στο www.psychology.gr Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του GRDiscovery Radio και υπεύθυνη του τομέα GRD Arts. Έχει εργαστεί σε δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια του Κεδιβιμ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.