Δημήτρης Καπουράνης, «Μια πράξη δεν μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που θα νιώθουμε για έναν άνθρωπο…»

Δημήτρης Καπουράνης, «Μια πράξη δεν μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που θα νιώθουμε για έναν άνθρωπο…»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μας μιλάει για την παράσταση «Μια άλλη Θήβα», μια παράσταση με διαρκή sold out, η οποία συζητήθηκε ιδιαίτερα και λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών, του Θάνου Λέκκα στον ρόλο του Συγγραφέα και του Δημήτρη Καπουράνη στον διπλό ρόλο Μαρτίν/Φεδερίκο.

Συνέντευξη του ταλαντούχου ηθοποιού στην Ελπίδα Παπαδανιήλ

Η παράσταση είναι βασισμένη στο μύθο του Οιδίποδα και στο έργο του Γαλλο – ουρουγουανού θεατρικού συγγραφέα Sergio Blanco και αποτελεί μια διερευνητική ματιά στην ανδρική ταυτότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Καπουράνης βραβεύτηκε με το σταυρό του Δημήτρη Χορν για τη σεζόν 2022-2023, για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα»!

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Sergio Blanco θέλει να παίζονται οι δύο αυτοί ρόλοι από έναν ηθοποιό.

Ο Γαλλο-ουρουγουανός Σέργιο Μπλάνκο, από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, μας παραδίδει μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της τέχνης του θεάτρου, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέδειξε το πολυεπίπεδο αυτό έργο, με μια σκηνοθεσία που επαινέθηκε ιδιαίτερα από την κριτική και το κοινό για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα.

«Πραγματικά είναι απίστευτο γιατί μιλάω για αυτό το έργο εδώ και τρία χρόνια…. Βασίζεται σε διπλή αφήγηση, δηλαδή ταυτόχρονα παρακολουθούμε την πορεία προβών ενός σκηνοθέτη με τον ηθοποιό του για στήσουν μια παράσταση ντοκουμέντο ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε τις συναντήσεις ενός σκηνοθέτη με έναν κρατούμενο, από τον οποίο ουσιαστικά εμπνέεται το έργο».

Όπως έχει γραφτεί στις κριτικές της παράστασης, η πραγματική αποκάλυψη είναι ο Δημήτρης Καπουράνης, ο οποίος από γραφής, κάνει δύο ρόλους, και τον ηθοποιό και τον κρατούμενο – Μαρτίν/Φεδερίκο.

«Μια άλλη Θήβα», τι πραγματεύεται αλήθεια ο τίτλος; Ο Δημήτρης Καπουράνης θα μας πει «Νομίζω ότι μιλάει περισσότερο για τον τόπο αυτόν που προσφέρει αφορμή για συζήτηση όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης. Πιο συγκεκριμένα μέσα στο κείμενο αναφέρεται ότι το θέμα με τον Οιδίποδα είναι πολλά πράγματα παραπάνω από έναν πατροκτόνο, γιατί συνεχίζουμε να τον αναφέρουμε ως πατροκτόνο, και ότι ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ουσιαστικά μια αφορμή, ένα πεδίο για να συζητήσουμε… Ένας τόπος, «Μια άλλη Θήβα…»».

Αναφορικά με τη σχέση του έργου με την αρχαία τραγωδία ο ταλαντούχος ηθοποιός αναφέρει: « Ο συγγραφέας εμπνέεται πολύ από την αρχαία τραγωδία. Άλλωστε όλα τα έργα του έχουν σχέση με αρχέτυπα αρχαίας τραγωδίας».  

Επί σκηνής βλέπουμε έναν συγγραφέα, ένα κρατούμενο και τον ηθοποιό που θα τον ερμηνεύσει. Ποια είναι η σχέση των δύο αντρών, του συγγραφέα και του Μάρτιν; «Είναι αρκετά πολύπλοκη… Είναι πατρική, συμβουλευτική, φιλική και συντροφική, εχθρική και ζωώδης…. Νομίζω ότι περνάνε από όλα τα στάδια….»

Η σύνδεση, η σχέση πατέρας και γιου παρουσιάζεται άμεσα μέσα στο έργο, «Μέσα στο έργο γίνεται αναφορά σχετικά με όσα ώθησαν τον Μαρτίν να σκοτώσει τον πατέρα του χωρίς όμως να όμως να αποτελεί κάποιο μυστήριο… Δηλαδή, δεν γίνεται ανάπτυξη στο τι τον ώθησε, στο γιατί το έκανε, ποια είναι τα συμπεριφοριακά στοιχεία που τον οδήγησαν στον φόνο… Αλλά ναι, στο τέλος του έργου είναι προφανές γιατί το έκανε».

Τελικά, μπορείς να συμπαθήσεις ένα δολοφόνο; Μπορείς μέσα από την παράσταση να βρεις στοιχεία που θα σε κάνουν να νιώσεις κάποια μορφή συμπάθειας για έναν πατροκτόνο; Ο Δημήτρης Καπουράνης εξηγεί: « Νομίζω ότι είναι πολύ εφικτό… Η αφήγηση ενός γεγονότος μπορεί να σε κάνει να συμπαθήσεις ένα δολοφόνο. Εν τέλη, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση… μια πράξη δεν μπορεί να καθορίσει ή να κλειδώσει για το πώς αισθανόμαστε για έναν άνθρωπο..»

Για την ερμηνεία του αυτή, ο Δημήτρης Καπουράνης έχει βραβευτεί με το σταυρό του Δημήτρη Χορν για τη σεζόν 2022-2023. «Είναι μια διάκριση πολύ σημαντική και τιμητική για μένα καθώς πολλοί ηθοποιοί που θαυμάζω έχουν διακριθεί με αυτό το βραβείο. Δεν ξέρω τι να σας πω… είναι ακομη πολύ νωπό για να μπορέσω να το αναπτύξω… Παρόλο αυτά νιώθω τιμή. Επιβραβεύεται ο κόπος και η δουλειά που έχω κάνει..»

Η συνάντησή του με το συγκεκριμένα έργο, «Μια άλλη Θήβα» ήταν πραγματικά τυχαία… «Με επέλεξε το έργο… Για να πω την αλήθεια, το κείμενο το διάβασα αφού με είχαν επιλέξει και ειλικρινά το ερωτεύτηκα…»

Στην ερώτηση για το πώς θα ήθελε να φύγουν οι θεατές μετά την παράσταση η απάντησή του ήταν απόλυτα συγκεκριμένη.. «Σίγουρα όχι όπως μπήκαν…»

Θεσσαλονίκη θα σας δούμε 1 και 2 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών “Μάνος Κατράκης”, πώς νιώθετε; «Μου αρέσει πολύ η Θεσσαλονίκη.. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να μείνω πολλές μέρες αλλά κάθε φορά που έρχομαι περνάω πολύ καλά!! Αγαπάω το κοινό της, άλλωστε κάθε φορά που ερχόμαστε μας δείχνει και αυτό την αγάπη του…»

 Ευχαριστώ πολύ!!

 Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος 

Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή

Σχεδιασμός σκηνικού: Κώστας Πολίτης 

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ 

Σχεδιασμός φωτισμών – Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Παπαδόγιαννης

Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης

Προηγούμενο άρθροBe.ar / Be Artist” Theatre Festival 2024, Μικρός Κεραμεικός
Επόμενο άρθροΟ καιρός σήμερα Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024
ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΕΛΠΙΔΑ
Η Παπαδανιήλ Ελπίδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ροδολίβος Σερρών. Σπούδασε λογοθεραπεία και ειδική αγωγή. Έκανε τα πρώτα συγγραφικά της βήματα με το παιδικό παραμύθι ¨Εφήμερο, Αναζητώντας το νόημα της ζωή¨ . Αρθρογραφεί στο www.psychology.gr Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός του GRDiscovery Radio και υπεύθυνη του τομέα GRD Arts. Έχει εργαστεί σε δομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι εγκεκριμένη εκπαιδεύτρια του Κεδιβιμ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.