ΕΜΦΥΤΑ ΤΑΛΈΝΤΑ, Ο ΚΑΛΎΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Έμφυτα Ταλέντα και Δυνατά Σημεία: Ο καλύτερος σύμμαχός σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν ο κόσμος και η κοινωνία, αν γνωρίζαμε πώς δημιουργείται η περιέργεια, το χιούμορ, η ευγνωμοσύνη, ή η καλοσύνη; Ποιο θα ήταν το όφελος, αν ξέραμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας για να γίνουν δυνατά σημεία και να τα χρησιμοποιήσουν καθημερινά στη ζωή μας;

Μάλλον όλα θα ήταν καλύτερα, και θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να αισθανόμαστε εσωτερική ισορροπία και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Συνήθως, όμως, δεν γνωρίζουμε τα έμφυτα ταλέντα μας ούτε και τους τρόπους για να τα καλλιεργήσουμε ώστε να γίνουν δυνατά σημεία που μπορούμε να αξιοποιούμε δημιουργικά στη ζωή μας.

Ταλέντο είναι ο φυσικός τρόπος που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι, και συμπεριφέρεσαι, ο τρόπος που επεξεργάζεσαι πληροφορίες, επικοινωνείς με τους άλλους, και βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο (Clifton, 2003).

Τα έμφυτα ταλέντα εκφράζουν την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά σου, και συνδέονται άμεσα με την απόδοσή σου και όσα πετυχαίνεις σε διάφορους τομείς της ζωής σου (Linley, 2008). Σε βοηθάνε να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου, να αποδίδεις αποτελεσματικά, όχι μόνο μία, αλλά τις περισσότερες φορές σε διαφορετικές καταστάσεις, και να αισθάνεσαι ενέργεια στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή.

Ποια είναι τα δικά σου ταλέντα;

Γνωρίζεις, καλλιεργείς, αξιοποιείς τα έμφυτα ταλέντα σου; Για παράδειγμα, γνωρίζεις ότι ίσως έχεις ταλέντο στην ενσυναίσθηση, στη στρατηγική σκέψη, στην ευελιξία, στην εστίαση στο στόχο, στη δράση, ή στην επικοινωνία;

Για να αναγνωρίσεις τα έμφυτα ταλέντα σου, παρατήρησε (Buckingham, 2007, Clifton, 2003):

  • Τι θυμάσαι ότι σου άρεσε να κάνεις από μικρή ηλικία;
  • Τι μαθαίνεις με ευκολία, στην προσωπική ή την επαγγελματική σου ζωή;
  • Ποιες δραστηριότητες κάνεις χωρίς μεγάλη προσπάθεια;
  • Για ποιον λόγο σου δίνουν συγχαρητήρια οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν;
  • Τι αρέσει στους φίλους ή τους συναδέλφους σου περισσότερο σε εσένα;
  • Για ποια θέματα ζητάνε τη συμβουλή σου οι άλλοι;
  • Ποια δραστηριότητα σε ενθουσιάζει και σου δίνει ενέργεια;
  • Για ποια πράγματα μιλάς θετικά;
  • Τι είναι κάτι που πέτυχες και σε κάνει περήφανο/η;
  • Πότε αισθάνεσαι αυθεντική/ός;
  • Σε ποια θέματα δίνεις όλη σου την προσοχή;
  • Τι κάνεις χωρίς να σου το ζητήσει κάποιος;
  • Τι δεν χρειάζεται να γράψεις στη λίστα με τις υποχρεώσεις σου γιατί δεν φεύγει από το μυαλό σου;

Διαβάστε όλο το άρθρο:https://www.psychology.gr/selfhelp/6243-emfyta-talenta-kai-dynata-simeia-o-kalyteros-symmaxos-sou.html?

Προηγούμενο άρθροΤΕΤΑΡΤΕΣ ΓΕΛΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΒΝΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επόμενο άρθροΤΟ 1821 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.