Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΚΑΛΑΘΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Η Αδράνεια είναι για να την επισκεφτείς και όχι για να μείνεις!

Σε κάθε πρόβλημα που μας εμφανίζει η ζωή, χρειάζεται ένας χρόνος, για ανασυγκρότηση και σκέψη. Είναι μια φυσιολογική πρώτη αντίδραση. Σε κάποιους όμως, μια τέτοια συμπεριφορά σιγά -σιγά παγιώνεται. Η εποχή που βιώνουμε χαρακτηρίζεται από αδράνεια, κούραση, φόβο και έντονη απώλεια του ενδιαφέροντος μας για πράγματα που μας έδιναν χαρά, ενώ η διάθεσή μας είναι συχνά αρνητική. Μια έντονη παθητικότητα εμφανίζεται και απλά «βουλιάζουμε» σε έναν εαυτό, που δεν μας δείχνει το φως, αλλά αντίθετα, ένα τέλμα.

Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι ακόμα και τον χυλό,
αν δεν τον ανακατέψουμε, θα κόψει.

Η αδράνεια ενισχύει και καλλιεργεί περαιτέρω τη θλίψη, τη στασιμότητα και το θυμό είτε προς άλλους, είτε προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Η αδράνεια μας οδηγεί σε καθήλωση, συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά και εξασθενίζει τη δύναμη του νου. Το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους, το ότι αφήσαμε πίσω αγαπημένες ασχολίες μας εγκλωβίζει σε μια πλευρά της ζωής μας, που στερείτε από δράση και δημιουργία.
Πραγματικά οι μέρες αυτές χρειάζονται συνειδητή δράση που θα μας οδηγήσει σε εγρήγορση και δημιουργία. Η δράση τροφοδοτεί το θάρρος και την αυτοπεποίθηση μας. Αντίθετα η απραξία και η αδράνεια μεγαλώνει τους φόβους και την απογοήτευση.


Κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας. Κάτι μικρό και μέσα από τις συνθήκες που μας επιτρέπουν και μπορούμε. Κάτι που θα μας έχει σε εσωτερική και εξωτερική κίνηση. Ένα μικρό η μεγάλο βήμα κόντρα στην απόσυρση. Χρειάζονται κινήσεις και άμυνα. Η Τέχνη πάντα είναι αρωγός στο να βρούμε την ισορροπία μας ξανά, μέσα από ένα πρίσμα αυτοσεβασμού, ενδοσκόπησης και αποφόρτισης. Ακόμα και αν ζούμε σε περιβάλλον που οι γύρω μας βουλιάζουν στην αδράνεια τις εποχής. Θα πρέπει να δράσουμε, να αντισταθούμε και να μην ροκανίζουμε τον χρόνο περιμένοντας να έρθει από αλλού η λύση στα προβλήματα μας.
Περιμένοντας, περιμένοντας…..τον Γκοντό!
Η λύση υπάρχει μέσα μας.
Στέλιος Καλαθάς
Ηθοποιός, Σκηνοθέτης

 

Επιμέλεια κειμένου
Καμαρίτη Γεωργία
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

 

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΛΙΒΑΔΙ, ΕΛΕΝΗ ΔΑΝΑΝΑ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ, ΚΑΛΑΘΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΚΑΛΑΘΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Στέλιος Καλαθάς, από το 2004 έχει αναπτύξει μια μοναδική βιωματική μέθοδο, τη «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ», που αναδεικνύει τη δυναμική των συναισθημάτων και την αυτοέκφραση μέσα από κώδικες υποκριτικής. Τα άτομα που συμμετέχουν στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής, ανακαλύπτουν τη θερμή και ουσιαστική επικοινωνία μέσα από λόγο-διάλογο, από μουσική και κίνηση, αλλά και μέσα από την επαφή τους με σημαντικούς συγγραφείς και κείμενα του παγκοσμίου θεάτρου. Η Συναισθηματική Διαλεκτική είναι μέθοδος υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης, βραβευμένη από την UNESCO, που διδάσκεται από τον ίδιο τα τελευταία 16 χρόνια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και αλλού. Τα άτομα που συμμετέχουν στην εφαρμογή της μεθόδου αυτής, ανακαλύπτουν τη θερμή και ουσιαστική επικοινωνία μέσα από λόγο-διάλογο, από μουσική και κίνηση, αλλά και μέσα από την επαφή τους με σημαντικούς συγγραφείς και κείμενα του παγκοσμίου θεάτρου. Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες και περιλαμβάνει ασκήσεις: Διαφραγματικής αναπνοής και υποκριτικής, στοιχεία αυτοσχεδιασμού, γλώσσα σώματος, ικανότητες επικοινωνίας, σκηνική παρουσία, ορθοφωνία, θεατρικό παιχνίδι, διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων, ενίσχυση αυτοπεποίθησης και διαμόρφωση προσωπικής εικόνας. Η μέθοδος στοχεύει στη σωστή διαχείριση κι έκφραση των συναισθημάτων με βάση τους δείκτες συναισθηματικής νοημοσύνης και την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων επικοινωνίας. Η μέθοδος απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να βιώσουν τη μαγεία των ρόλων για να ενεργοποιήσουν το προσωπικό τους υλικό και τις εσωτερικές τους δυνάμεις, ανακαλύπτοντας δημιουργικές διεξόδους στην καθημερινότητά τους. Ελάτε να την γνωρίσετε!! Δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 6946 105520.