ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΤΣΑΚΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19

Κορονοϊός, πανδημία, καραντίνα….πώς διαχειριζόμαστε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Πόσο επιβαρύνει τον τομέα της τέχνης που υπηρετούμε; Πόσο αλλάζει τις ζωές μας; Είναι εύκολη η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα; Μήπως καταλήγουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας με ένα εξαιρετικά περιορισμένο τρόπο, σε ένα πλαίσιο που ελαχιστοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες μας;
Εγγραφείτε στο email μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά άρθρα και κείμενα και γνωρίστε τις διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπων.
Στείλτε μας τις δικές σας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την πανδημία και τις τυχόν αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή σας.

Τσάκλη Βασιλεία

Η πανδημία για μένα δεν επηρέασε τη ποιητική δημιουργία.
Συνέχισα να γράφω κι να εμπνέομαι.
Η τεχνολογία βοηθάει να συνεχιστούν πολλές μας δραστηριότητες
σχετικά με τη ποίηση και τη τέχνη
μα δε αντικαθιστά τη δια ζώσης επικοινωνία.


Η σχέση μου με την ποίηση ξεκίνησε από τα χρόνια του λυκείου κι ιδιαίτερα στη Τρίτη λυκείου όπου λόγω των πανελληνίων ήρθα σε επαφή με τη λογοτεχνία σε μια πιο ώριμη φάση.
Από εκεί κι πέρα δε σταματάει το γράψιμο το διάβασμα κι ο εμπλουτισμός της δημιουργικής γραφής. Η πρώτη μου ποιητική έκδοση χρονολογείται το 2017 με το ¨λουλουδένιο τραύμα¨ από τις εκδόσεις Κέφαλος.
Με οδηγό τη έμμετρη ποίηση έκανα τα πρώτα μου βήματα στον κόσμο της έντυπης λογοτεχνίας. Συνέχισα με δημοσιεύσεις ποιημάτων σε περιοδικά και ποιητικά blog-site. Φέτος συνεχίζω με μια δεύτερη, ηλεκτρονική αυτή τη φορά συλλογή από τις εκδόσεις Κέφαλος με τίτλο ¨το πολύχρωμο δενδρί¨ για να περάσω στο στάδιο του συνδυασμού ελεύθερου κι έμμετρου στίχου σε πολλά στιχουργήματα. Εύχομαι να ταξιδέψει καρδιές και ψυχές κι να μιλήσει στα σωθικά του καθενός με το δικό του μοναδικό τρόπο.

– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
H αλήθεια είναι πως μας έχει επηρεάσει η σημερινή κατάσταση. Δυστυχώς πιστεύω πως ο πολιτισμός, όπως το θέατρο, το σινεμά κτλ έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Όλοι έχουμε επικεντρωθεί με τα ΜΜΕ σε μια τρομολαγνία και έχουμε αφήσει πίσω αυτά που μας κρατούν ζωντανούς.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Με ενοχλεί η παραπληροφόρηση, η τρομοκρατία και ο υπερβολικός φόβος.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Δεν τη επηρέασε ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργικότητα, σίγουρα όμως μας κράτησε μακριά από συναντήσεις. Σίγουρα η τεχνολογία είναι μία λύση, αλλά προσωρινή.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; Εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Σίγουρα αλλάζει κι αυτό δε φαίνεται μόνο στην τέχνη αλλά και στην εκπαίδευση. Εν όψη της πανδημίας ο ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας αυξάνεται κι η εξ αποστάσεως τέχνη κερδίζει έδαφος.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Η ελευθερία σίγουρα είναι ένα διαχρονικό δικαίωμα κι δε πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη. Η ασφάλεια από την άλλη προϋποθέτει τη κατάλληλη παιδεία κι εκπαίδευση για να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα. Κι τα δυο είναι σημαντικά εξίσου, αλλά η σωστή διαχείρισή τους παίζει σημαντικότερο ρόλο. Προϋποθέτει κατάλληλη παιδεία από τον ελληνικό λαό, κάτι που δε διακρίνεται στις μέρες μας.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Έχουμε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι η ουσία της ζωής. Η απόκτηση όλο κι πιο πολλών υλικών αγαθών αποδεικνύεται μάταιη. Αν δε έχουμε τη υγειά μας, που είναι η ουσία της ζωής δε έχουμε τίποτα. Αυτό δε, είναι ξεπερασμένο αλλά ο άνθρωπος πολλές φορές το ξεχνάει κι το θεωρεί δεδομένο. Τώρα αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι με την πανδημία.


– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Νιώθω γύρω πως υπάρχει μια τρομοκρατία κι μια ανθρωποφαγία. Ο κόσμος βρίσκει αφορμές να μαλώνει στα ΜΜΜ και αλλού λόγω της πανδημίας. Αυτό μου προκαλεί δυσαρέσκεια κι προβληματισμό.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Η ευγνωμοσύνη είναι μια διαχρονική αξία. Πιστεύω δεν χάνεται στους δύσκολους καιρούς αλλά φουντώνει σε πολλές περιπτώσεις.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Σίγουρα είναι δύσκολα αλλά έχω υπομονή κι θετική σκέψη πως είμαστε στη αρχή του τέλους.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Αλλάξαμε όλοι συνήθειες αυτό εννοείται. Η ευτυχία είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε κι μας αγαπούν κι όχι η αλλαγή συνηθειών. Δε πιστεύω πως η ευτυχία είναι για μια χρονιά η όχι. Σίγουρα υπήρξαν ευτυχισμένοι άνθρωποι αυτή τη δύσκολη χρονιά δε είναι όλα μαύρα.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Δεν θέλω να με απασχολεί προσπαθώ να μη επηρεάζομαι αλλά πολλές φορές με ρίχνει. Η κοινωνία πάντα έκρινε κι θα κρίνει… το ζήτημα είναι πόσο την ή τους αφήνουμε να μας επηρεάζουν…
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Οι φίλοι, η παρέα μου κι η δια ζώσης επικοινωνία.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Ναι πάντα μπορούμε κι επιβάλλεται να είμαστε αισιόδοξοι. Η ανθρωπότητα έχει περάσει πιο δύσκολα όπως πολέμους κι έχει σταθεί όρθια.
– Αν ο κορονοϊός ήταν πίνακας ζωγραφικής, πώς θα το περιέγραφες; πώς το φαντάζεσαι;
Θα τον περιέγραφα σαν την ¨γκουέρνικα¨ του Πικάσο, γιατί ενώ δε είναι ένας αληθινός πόλεμος είναι όμως ψυχολογικός πόλεμος, συνειδήσεων και ανθρώπινης συμπεριφοράς
– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε…
2021….. Η Ανατολή μιας καινούργιας σελίδας στο ημερολόγιο.

 

Επιμέλεια κειμένου 
Γκίκα Βιβή
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΣΤΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΥΝ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΤΑΥΛΑΡΙΔΟΥ ΖΩΗ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.