ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΓΑΣΠΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19…

Κορονοϊός, πανδημία, καραντίνα….πώς διαχειριζόμαστε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Πόσο επιβαρύνει τον τομέα της τέχνης που υπηρετούμε; Πόσο αλλάζει τις ζωές μας; Είναι εύκολη η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα; Μήπως καταλήγουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας με ένα εξαιρετικά περιορισμένο τρόπο, σε ένα πλαίσιο που ελαχιστοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες μας;
Άνθρωποι από όλους τους τομείς της τέχνης, άνθρωποι που σμιλεύουν την ψυχή μας και τα απόκρυφά της μονοπάτια, αποδέχτηκαν την πρόσκληση και καταθέτουν τις δικές τους σκέψεις για την περίοδο της πανδημίας προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τις θετικές πλευρές της. Μοιράζονται μαζί μας τη στάση τους απέναντι στη νέα πραγματικότητα του κορονοϊού, προτρέποντάς μας να εξερευνήσουμε τις νέες της διαστάσεις και τη ζωή πίσω από τη «μάσκα».

Εγγραφείτε στο email μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά άρθρα και κείμενα και γνωρίστε τις διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπων.
Στείλτε μας τις δικές σας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την πανδημία και τις τυχόν αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή σας.

Γάσπαρη Μαρία
Μουσικός (πιάνο-φωνή)

¨Η μουσική είναι ένας δρόμος απόλυτης ελευθερίας. Όταν ενώνεται η φωνή με το όργανο μπορείς να εκφράσεις τα πιο κρυφά σου συναισθήματα. Πρόκειται για μια διαδρομή που μόνο στην χαρά σε βγάζει.. Ο κορονοϊός μας δυσκόλεψε αλλά θα τελειώσει… το συναίσθημά μας όμως… ποτέ¨.

Παρέα με την μουσική έκανα από πολύ μικρή. Είχα την ευκαιρία να σπουδάσω κλασικό πιάνο και τραγούδι και την χαρά να κάνω επάγγελμα το χόμπυ που υπηρετώ ταπεινά 25 χρόνια τώρα. Εργάζομαι στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος σε ένα κλίμα αρίστης συνεργασίας εδώ και πολλά χρόνια.

– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Η πανδημία έχει δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας για το αύριο και φόβου για το σήμερα. Δημιουργικότητα, σωστή ενημέρωση και ελπίδα ότι θα φτάσουμε στο τέλος, μου δίνουν δύναμη.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
ΥΓΕΙΑ, το υπέρτατο αγαθό!
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Η πανδημία επηρέασε και τον τομέα της τέχνης. Μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι κοινωνική και άμεση, κάτι απαγορευτικό στις μέρες μας.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; Εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Η τεχνολογία επηρεάζει τον χώρο της τέχνης, ίσως κάποιες φορές στερεί από την μουσική την χαρά της αμεσότητας.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Η ανάγκη για ασφάλεια είναι πρωταρχική.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Θα είναι ευχάριστο εάν μέσα από μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση βγούμε λίγο πιο σοφοί. Ας δώσουμε χώρο στα όμορφα και όχι στα τέλεια!


– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Τα συναισθήματα είναι κοινά για όλους. Είναι ανθρώπινο να νοιώθουμε τους ίδιους φόβους και τις ίδιες αγωνίες.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να νοιώθει ευγνώμων για όσα του δόθηκαν, για όσα απέκτησε, πολύ περισσότερο τώρα.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Μέσα στην ασφάλεια του σπιτιού μου δεν ένοιωσα ότι έφτασα στα όρια μου. Ίσως μόνο κάποιες στιγμές απογοήτευσης..
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Αντλώ χαρά και ευτυχία από το παρών. Δεν αισθάνθηκα την ευτυχία σε παρελθοντικό χρόνο.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Με επηρεάζει η γνώμη των άλλων και είμαι ανοιχτή στις απόψεις. Αλλά δεν με αφορά η άποψη της μάζας.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Οι δικοί μου άνθρωποι και η ζέστη αγκαλιά τους!
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Ναι.. δύναμη ψυχής έχουμε όλοι και σημαίνει αισιοδοξία!
– Αν ο κορονοϊός ήταν ποίημα, πώς θα το περιέγραφες; πώς το φαντάζεσαι;
Εάν ο κορονοϊός ήταν ποίημα πιστεύω θα αφηγούνταν την αποξένωση δυο ερωτευμένων χωρίς την θέληση τους, που όμως θα σμίξουν ξανά!
– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε… 2021…..
2020 αν και δεν μας έδειξες το φως σου, άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε. Αγαπημένο 2021, κάνε μας την χάρη εσύ, φώτισε την ζωή μας με όλη σου την δύναμη!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ!!

 

Επιμέλεια κειμένου
Γεωργία Καμαρίτη
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

 

Προηγούμενο άρθροΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΛΛΟΤΕ, ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, Δρ. ΟΥΔΑΤΖΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.