ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, Χ΄ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΓΙΩΤΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19…

Γιώτα Χ¨ Γεωργιάδου

¨ Η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι φαντασίας
και μ΄ αρέσει στη διαδρομή
να το ανακαλύπτω..¨


Η τέχνη της ζωγραφικής είναι η ανάσα μου, αυτή μου δίνει οξυγόνο να εκφράζω όλα μου τα συναισθήματα. Έχω ξεχάσει πότε ξεκίνησα να ζωγραφίζω όμως από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι συνεχώς με ένα πινέλο στο χέρι και με χρώματα να δημιουργεί παντού…σε καμβά, σε χαρτί, σε τοίχους, γενικά σε επιφάνειες που τραβούσαν την προσοχή μου.
Τα έργα μου είναι εμπνευσμένα από αυτά που γράφω, έτσι μεταφέρω τις σκέψεις μου στο καμβά. Δεν μένω σε μια συγκεκριμένη τεχνική γιατί θεωρώ ότι η ζωγραφική είναι ένα ταξίδι φαντασίας και μ΄ αρέσει στη διαδρομή να ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. Με αυτό τον τρόπο νιώθω ότι εξελίσσομαι. Μου αρέσει το τέλειο κι ακόμη δεν το έφτασα.
Έχω συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης έχω παρουσιάσει τη συλλογή μου σε ατομικές εκθέσεις. Συμμετέχω με ποίηση και έργα στην εγκυκλοπαίδεια ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και στο ανθολόγιο Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ. Πολλά από τα έργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές.

– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Με επηρέασε μέχρι το βαθμό που του το επέτρεψα. Είναι πρωτόγνωρο για όλους μας και πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε. Η διαφορετική πληροφόρηση μας μπερδεύει, έτσι έβαλα φρένο σε αρνητικές σκέψεις για αυτό το λόγο προσπαθώ να πορευτώ όπως όλοι μας με όποια όπλα υπάρχουν και με την ελπίδα πως θα τελειώσει όλο αυτό γρήγορα
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Η υγεία των δικών μου ανθρώπων φυσικά και η δική μου παίζουν πρωταρχικό ρόλο, τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Επηρεάστηκε η ζωή μου σε μεγάλο βαθμό. Το βιοποριστικό κομμάτι είναι επίσης πολύ σημαντικό για όλους μας αλλά χωρίς την υγεία δεν γίνεται να ανταποκριθούμε σε όλα τα υπόλοιπα.

– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Άμεσα επηρεάστηκε και δυστυχώς αρνητικά, όπως και όλοι οι τομείς της τέχνης. Σταμάτησε κάθε δραστηριότητα και αυτό είναι ένα πλήγμα με βαρύ τίμημα τόσο οικονομικό όσο και ψυχολογικό για όλους μας. Η επαφή, η δραστηριότητα σε χώρους τέχνης, η συναναστροφή με τους ανθρώπους, έχει περιοριστεί πολύ. Η τέχνη όμως είναι δημιουργία και τη δημιουργική δράση κανένας Covid 19 δεν μπορεί να τη σταματήσει.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Φυσικά και αναπροσαρμόζονται. Η τεχνολογία μπαίνει δυναμικά και ίσως οριστικά τόσο στη ζωή μας όσο και στους χώρους της τέχνης. Αυτό όμως είναι δύσκολο να γίνει γιατί η τέχνη για να εκφραστεί χρειάζεται αμεσότητα. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της, να επηρεάσει, να διδάξει να φέρει σε επαφή το κοινό με ποικίλα συναισθήματα.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Νομίζω μετά από όλα αυτά κυριαρχεί το αίσθημα της ασφάλειας.. η ελευθερία είναι κάτι που την θέλουμε όλοι, την επιλέγουν όμως λίγοι γιατί έχει ρίσκο.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Ο κάθε ένας από εμάς ρυθμίζει τη ζωή του. Εμείς επιλέγουμε πως θα χτίσουμε, πως θα διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Εμείς θα αποφασίσουμε κατά πόσο θα επιτρέψουμε να μας επηρεάσει το ρεύμα της εποχής κι αν μπορούμε και θέλουμε να πάμε κόντρα σ αυτό.
– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Το χαμόγελο έχει χαθεί από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Ένα πέπλο μοναξιάς τυλίγει τις ζωές μας….. Θλίψη, κυρίως με γεμίζει θλίψη..

¨Όταν συνειδητοποιήσεις την αξία
του κάθε λεπτού στη ζωή σου
τότε θα καταλάβεις
πόσο σημαντικά ήταν
τα χρόνια που πέρασαν…¨

– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Η ευγνωμοσύνη, αυτό το Θείο δώρο είναι κομμάτι της ψυχής μου. Να ονειρεύεσαι, να ζεις, να είσαι ευγνώμων για όλα.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Νόμιζα ότι έχω φτάσει στα όρια όμως όχι έχω κι άλλες αντοχές… Άλλωστε έχω την ενασχόλησή μου με την ζωγραφική, λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας..
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Όταν συνειδητοποιήσεις την αξία του κάθε λεπτού στη ζωή σου, τότε θα καταλάβεις πόσο σημαντικά ήταν τα χρόνια που πέρασαν και ίσως αναπολήσεις στιγμές μοναδικές και όμορφες που δεν άφησες τον εαυτό σου να της χαρεί. Για αυτό όσο δύσκολη και αν είναι μια κατάσταση ας μην αφηνόμαστε, ας επιτρέπουμε τον εαυτό μας να γεύεται τις μικρές όμορφες στιγμές.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Μέχρι κάποια ηλικία έδινα μεγάλη σημασία τα βιώματα βλέπεις.. αργότερα έγινα πιο ανεξάρτητη υποστηρίζω όλες τις αποφάσεις μου και επιλέγω εγώ σε πιο βαθμό θα αφήσω να με επηρεάσει η γνώμη των ανθρώπων που εμπιστεύομαι. Προσπαθώ να πάρω σωστές αποφάσεις για τον εαυτό μου, χωρίς να τις επιβάλλω στους άλλους, όπως δεν θέλω να μου επιβάλουν τη δική τους όσο κι αν τη σέβομαι.


– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Οι αγκαλιές τα φιλιά, το πιο απλό καφεδάκι με τις φίλες μου. Οι βόλτες και το περπάτημα στην παραλία, οι μικρές αποδράσεις στην εξοχή…. Κυρίως όμως μου λείπει η επαφή μου με τον κόσμο, η αλληλεπίδραση που δημιουργείται στους χώρους τέχνης.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Δεν παύω να ανησυχώ για το μέλλον, όμως η αισιοδοξία και η θετικότητα είναι βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς μου και συνεχίζω να πιστεύω πως όλη αυτή η δυσάρεστη κατάσταση θα μας οδηγήσει σε κάτι θετικό.
– Αν ο κορονοϊός ήταν πίνακας ζωγραφικής, πως θα το περιέγραφες; πως το φαντάζεσαι;
Μία αποκρουστική νυχτερίδα που δεν έχει πλέον συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένα μέρη που περιφέρεται έτοιμη να κολλήσει επάνω μας.. Αλλοίμονο μη μας βρει γυμνούς χωρίς ρούχα….

– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε 2021… ας είναι δυνατός να κλείσει τα σύνορα σε κάθε συμφορά και να τα έχει μόνιμα ανοιχτά στην ανάπτυξη στην πρόοδο και στην ευημερία. Να είναι ευαίσθητος, χαμογελαστός, γενναιόδωρος, γεμάτος όμορφα αισιόδοξα όνειρα για το μέλλον. Υγεία και αγάπη σε όλους.

 

Επιμέλεια κειμένου
Βαλάντια Γκιώνη
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΔΑΒΛΑΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΖΟΥΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.