ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19

Νικόλαος Γεννηματάς

Ασχολούμαι με την αστρολογία και το τραγούδι. Η επαφή μου με την τέχνη ξεκινά από την ηλικία των 4 χρόνων. Σπούδασα αστρολογία, μουσική, φωνητική και ορθοφωνία. Η επιστήμη της αστρολογίας μου αρέσει ιδιαίτερα επειδή πιστεύω βαθιά πως όλοι μας είμαστε μέρος της συμπαντικής νομοτέλειας. Άλλωστε η αστρολογία είναι το ¨alter ego¨ μας…
Το τραγούδι για μένα είναι μια τελετουργία που κρύβει το δικό της μυστικισμό.
Είναι μια εις βάθος ψυχική έκφραση, μια διαδικασία που με μεταφέρει σε ένα μαγικό κόσμο. Μέσα από το τραγούδι μπορώ και εκφράζω τα συναισθήματά μου αλλά και να περνάω τα δικά μου μηνύματα στον κόσμο.
– Κοροναιός, πανδημία, lockdown, προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Ο ιός, η πανδημία και η καραντίνα ήταν για μένα δύσκολη όπως και σε όλο τον κόσμο.
Ξαφνικά ανατράπηκαν όλα… Ξυπνήσαμε ένα πρωί και έπρεπε να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά απ’ ότι γνωρίζαμε.
Το ότι αναγκάστηκα να σταματήσω αγαπημένες δραστηριότητες και κυρίως την επαφή μου με τον κόσμο και τους φίλους μου ήταν το πιο δύσκολο.
Προσπαθώ να ισορροπήσω μέσα από τη μελέτη της αστρολογίας και την δημιουργία νέων τραγουδιών.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Πρώτα με ανησυχεί το θέμα της υγείας. Το δεύτερο, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, είναι το κομμάτι της εργασίας, το οποίο στερηθήκαμε πολλοί άνθρωποι.

¨Θέατρα, μουσικές σκηνές,
γενικά όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν σταματήσει.
Μια εκκωφαντική σιωπή επικρατεί γύρω μας¨.

– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κοροναιού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Η πανδημία επιδρά πάνω στην τέχνη αρνητικά και στο τραγούδι φυσικά. Θέατρα, μουσικές σκηνές, γενικά όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν σταματήσει. Μια εκκωφαντική σιωπή επικρατεί γύρω μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να σκεφτόμαστε θετικά και αισιόδοξα.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; εν όψη της πανδημίας του κοροναιού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Η ανακάλυψη νέων τρόπων έκφρασης θεωρώ πως είναι μονόδρομος πλέον.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας που συνεχώς εξελίσσεται κάτι θα μπορέσουμε να κάνουμε.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Για μένα ελευθερία και ασφάλεια είναι ταυτόσημα. Ελεύθερος αισθάνεται κάποιος όταν είναι ασφαλής. Τα θεωρώ σημαντικά και τα δύο.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Δεν υπάρχει τέλεια ζωή, είναι ένας μύθος. Μια παγίδα στη οποία έχουμε πέσει και
το μόνο που κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε ποια υλικά αγαθά μας λείπουν. Ίσως, τώρα να είναι και η κατάλληλη στιγμή να αναμετρηθούμε διαφορετικά με τον εαυτό μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις ανάγκες μας.

– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Άγχος και θλίψη. Άγχος για το πως θα εξελιχθεί όλο αυτό που ζούμε και θλίψη για όλους τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν λόγω της πανδημίας και το κοροναιού. Και η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω τίποτα διαφορετικό και στους γύρω μου. Η απογοήτευση, η θλίψη και ίσως και ο φόβος διακρίνονται στα βλέμματά τους αλλά και στις συμπεριφορές τους.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Ευγνωμοσύνη…μια λέξη που τα περικλείει όλα! Μια εσωτερική διεργασία που απελευθερώνει. Η ευγνωμοσύνη είναι καθημερινή διαδικασία, εσωτερική, ατομική για τον καθένα μας. Μπορεί να συμβαίνουν αποτρόπαια πράγματα,
αλλά σίγουρα μέσα σε όλα αυτά μπορούμε να βρούμε λόγους και αφορμές να είμαστε ευγνώμονες.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Μόνο εγώ; Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι φτάσαμε στα όριά μας. Προσωπικά με βοήθησε η ενασχόληση με την αστρολογία και το τραγούδι. Διαφορετικά δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Και να ξέρες πόσες φορές το έχω πει…. Πιστεύω στην αξία της στιγμής. Όπως και στο πέρασμά της. Ας μάθουμε να ζούμε επιτέλους, ας μάθουμε να απολαμβάνουμε τις μικρές καθημερινές χαρές που μας δίνονται. Η ευτυχία, μικρή ή μεγάλη, δε διαρκεί για πάντα. Ας χαρούμε το τώρα και όλα όσα νιώθουμε.

¨Ευγνωμοσύνη…
μια λέξη που τα περικλείει όλα!
Μια εσωτερική διεργασία
που απελευθερώνει¨.

– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Δίνω τόση σημασία όση ακριβώς πρέπει. Ακούω προσεκτικά αλλά φιλτράρω πολύ τις πληροφορίες και τις γνώμες. Άλλωστε δημοκρατία έχουμε. Μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κοροναιού;
Μου έλειψε η δουλειά μου και το τραγούδι. Αλλά περισσότερο μου έλλειψε και μου λείπει η επαφή με τον κόσμο, η αγάπη που παίρνω από τους ανθρώπους είναι ανεκτίμητη.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Εννοείται ότι προσπαθούμε να βρούμε κάτι θετικό να κρατήσουμε μέσα μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Κάποια στιγμή, όλος αυτός ο εφιάλτης της πανδημίας θα τελειώσει. Πάλι θα επανέρθουμε και θα οργανωθούμε από την αρχή.
– Αν ο κοροναιός ήταν τραγούδι πως θα το περιέγραφες; πως το φαντάζεσαι;
Αν ο covid 19 ήταν τραγούδι θα ήταν οι ¨Δαίμονες¨ από την ροκ όπερα της Άννας Βίσση.
2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε…
2021…..μια νέα περιστροφή ξεκινά με γνώμονα την ευτυχία! Καλή χρονιά σε όλους!

Νίκος Γεννηματάς
https://www.facebook.com/nick.yennimatas.9
https://www.facebook.com/groups/558388334815620
#kallitexnesvscovid19

Επιμέλεια κειμένου
Βαλάντια Γκιώνη
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΛΙΛΙΚΑ ΑΡΝΑΚΗ
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΕΛΕΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΙΔΟΥ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.