ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

Κοινωνική απόσταση,  Χαρακτηριστικό όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και των μελισσών!

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τροφοσυλλέκτες μέλισσες κρατούνται μακριά από το κέντρο της αποικίας όταν προσβάλλονται από ακάρεα.

Τους τελευταίους 18 μήνες οι άνθρωποι έχουν εξοικειωθεί πάρα πολύ με τον όρο «κοινωνική απόσταση». Αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε οι μόνοι, μια και οι μέλισσες προκειμένου να προστατέψουν την κυψέλη τους από παράσιτα επιβάλλουν την κοινωνική απόσταση μεταξύ τους.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν μια κυψέλη μελισσών απειλείται από το άκαρι Varroa destructor – ένα παράσιτο που συνδέεται με την κατάρρευση των αποικιών μελισσών – οι μέλισσες αντιδρούν αλλάζοντας τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances , ο Δρ Alessandro Cini, ερευνητής  στο University College του Λονδίνου, με τους συνεργάτες του μελέτησαν  τις κυψέλες στη Σαρδηνία της Ιταλίας και συνέκριναν τη συμπεριφορά των μελισσών σε κυψέλες που είχαν φυσικά μολυνθεί από τα ακάρεα, με εκείνες στις κυψέλες που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για να απαλλαγούν από τα παράσιτα.

Εξετάζοντας το βίντεο που κατέγραψαν μέσα στις κυψέλες, η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν η κυψέλη έχει μολυνθεί από ακάρεα, οι μέλισσες που αναζητούν τροφή έκαναν σημαντικούς χορούς για να υποδείξουν την κατεύθυνση των πηγών τροφής, όπως ο χορός waggle, μακριά από το κέντρο της αποικίας όπου βρίσκονται οι νεαρές μέλισσες, η βασίλισσα και τα κελιά γόνου.

Αυτό, όπως επισήμανε ο Cini, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μόλυνσης σε ένα επίπεδο που μπορεί να ελεγχθεί, περιορίζοντας το μέγεθος της ζημιάς. «Οι τροφοσυλλέκτες είναι μια από τις κύριες διαδρομές εισόδου για τα ακάρεα», είπε ο Cini. «Έτσι, όσο περισσότερο μένουν μακριά από τον γόνο και τα νεαρά άτομα, τόσο καλύτερα είναι όσον αφορά την πρόληψη της εξάπλωσης των ακάρεων εντός της αποικίας».

Το βασικό στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη αυτή, σύμφωνα με τον Δρ Alessandro Cini,  ήταν η δύναμη της φυσικής επιλογής στην εξέλιξη της κοινωνικής συμπεριφοράς των μελισσών καθώς και τη δυνατότητα της αλλαγής της κοινωνικής συμπεριφοράς προκειμένου να προσαρμοστούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/29/honeybees-use-social-distancing-when-mites-threaten-hives-study?utm_source=Nature+Briefing&utm_campaign=bf9b18053b-briefing-dy-20211101&utm_medium=email&utm_term=0_c9dfd39373-bf9b18053b-46357378

 

Προηγούμενο άρθροΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Επόμενο άρθροΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.