ΚΡΟΝΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΟΥΡΑΝΟΣ, ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΜΟΖΟΡΑ

ΚΡΟΝΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΟΥΡΑΝΟΣ

Κρόνος τετράγωνο Ουρανός: και μετά την πανδημία τι;

 

Ο Υδροχόος έχει συνδεθεί από τους αρχαίους αστρολόγους, όπως ο Πτολεμαίος, με τις επιδημίες και τις πανδημίες, επειδή είναι το μόνο ζώδιο που έχει ανθρωπόμορφο σύμβολο μέσα στον ζωδιακό. Και μπορεί η είσοδος του Δία στον Υδροχόο να έφερε προς το παρόν ένα διογκωμένο τρίτο κύμα με μια μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική, όμως η παρουσία του Κρόνου στον Υδροχόο θα φέρει σταδιακά μέσα στο 2021 την αποκλιμάκωση και τον περιορισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρόλο όμως που η πανδημία θα υποχωρήσει σημαντικά, φαίνεται ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο μέσα στο 2021, όπως δείχνει το τετράγωνο του Κρόνου με τον Ουρανό. Το τετράγωνο αυτό είναι η σημαντικότερη αστρολογική όψη του 2021 και είναι το τελευταίο μέσα στον συνοδικό κύκλο Ουρανού/Κρόνου, που ξεκίνησε το 1988 και θα ολοκληρωθεί το 2032.


Το τετράγωνο αυτό θα σχηματιστεί τρεις φορές με ακρίβεια λόγω της ανάδρομης πορείας των δύο πλανητών στις 17/2/2021, στις 14/6/2021 και στις 24/12/2021, η επίδραση του όμως θα είναι ισχυρή μέσα σε όλο το 2021. Ο Κρόνος στον Υδροχόο είναι ισχυρός αλλά η θέση του Ουρανού στον Ταύρο, το ζώδιο της πτώσης του, κάνει το τετράγωνο αυτό ακόμα πιο δύσκολο.
Οι δυσαρμονικές όψεις Κρόνου και Ουρανού, σηματοδοτούν συνήθως ξαφνικές οικονομικές κρίσεις. Η τελευταία αντίθεση ανάμεσα στους δυο πλανήτες σηματοδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε το 2008 από την κατάρρευση της Λεμάν, ενώ τώρα συμπίπτει με την οικονομική κρίση που προκαλεί παγκόσμια η πανδημία. Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το τετράγωνο αυτό δείχνει αυταρχικές ή βίαιες αντιδράσεις απέναντι στο στάτους κβο, επαναστάσεις, αναβίωση της τρομοκρατίας ή του ρατσισμού και των φυλετικών ή άλλων διακρίσεων. Το πρόσφατο πραξικόπημα στη Μιανμάρ έγινε κάτω από την επίδραση αυτού του τετραγώνου ενώ αυτές τις μέρες είχαμε σε δύο χώρες, την Αγγλία και την Τουρκία, μαζικές διαδηλώσεις γυναικών για την βία που στρέφεται εναντίον τους. Στο κοινωνικό επίπεδο, συνήθως έχουμε κοινωνικές αναταραχές και μαζικές αντιδράσεις, όπως οι βίαιες διαμαρτυρίες για τα μέτρα εναντίον της πανδημίας που βλέπουμε στη Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Αγγλία, Σουηδία και αλλού.
Παρόλο που το τετράγωνο αυτό θα έχει παγκόσμια επίδραση, δεν θα πλήξει όλες τις χώρες το ίδιο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την γειτονική μας Τουρκία. Αυτό το διάστημα έχουμε ξαφνική μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας που προκλήθηκε από την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν, μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, βίαιη κατάργηση του φιλοκουρδικού κόμματος, και διεθνείς αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις γυναικών για την απόσυρση της Τουρκίας από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Είναι πολύ πιθανό να έχουμε μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στην Τουρκία μέσα στο 2021.
Ας δούμε τώρα τι γίνεται στην Ελλάδα. Στον οικονομικό τομέα, το πρώτο τετράγωνο του συνοδικού κύκλου Κρόνου/Ουρανού σηματοδότησε το χρηματιστηριακό κράχ του 1999 που προκάλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία και επηρέασε σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας. Στην αντίθεση Κρόνου/Ουρανού, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα που έφτασε σχεδόν στην χρεοκοπία. Τώρα, περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει η ύφεση μέχρι το τέλος της πανδημίας. Πάντως, υπάρχουν και θετικές όψεις στον χάρτη της Ελλάδας που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση αυτή τη φορά θα ξεπεραστεί αρκετά ευκολότερα από την προηγούμενη.


Στον κοινωνικό τομέα, στο πρώτο τετράγωνο είχαμε τον πόλεμο εκκλησίας – πολιτείας για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τώρα, ο πόλεμος είναι κομματικός περισσότερο, για την αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων και άλλα θέματα. Στο πρώτο τετράγωνο, επίσης, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον Βρετανό ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς ενώ τώρα η τρομοκρατία αναβίωσε μέσω της απεργίας πείνας του φυλακισμένου τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Κουφοντίνα. Μέσα σε 52 μέρες, έγιναν 623 συναθροίσεις, διαδηλώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και οι μισές από αυτές ήταν υπέρ του Κουφοντίνα. Επίσης, είχαμε φαινόμενα αστυνομικής βίας αλλά και βία από
ακραία στοιχεία που κόντεψαν να δολοφονήσουν αστυνομικό. Το «μορατόριουμ» που επικρατεί τώρα στους δρόμους της Ελλάδας δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει για πολύ.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα να υπάρξουν γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ή και ανακατατάξεις στον χώρο της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν όλα με την ψυχραιμία και σύνεση του Κρόνου στον Υδροχόο και όχι με την αντίδραση, το πείσμα και την βιαιότητα του Ουρανού στον Ταύρο.

Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Συγγραφέας, Φιλόλογος

 

 

Προηγούμενο άρθροΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Επόμενο άρθρο2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.