ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΜΟΖΟΡΑ

Οι δέκα αποχρώσεις του… έρωτα!
Ας με συγχωρέσουν οι ρομαντικοί φίλοι μου που δεν θα γράψω ένα ρομαντικό ύμνο στον έρωτα με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Η γιορτή αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για να ζήσουμε για λίγο την φαντασίωση του ιδανικού έρωτα και να δημιουργήσουμε την ιδανική ερωτική μας μέρα, πριν επιστρέψουμε και πάλι στην πραγματικότητα της σχέσης μας, που συχνά είναι πολύ διαφορετική, δύσκολη και πολύ πιο πολύπλοκη. Από μια άποψη, αυτή η ωραιοποίηση του έρωτα μας βγάζει από την ρουτίνα και αναθερμαίνει την σχέση, αλλά μπορεί να μας προκαλεί και απογοήτευση, γιατί μας δείχνει συχνά πόσο μακριά είναι η καθημερινότητα της σχέσης μας από μια τόσο εξιδανικευμένη και χολιγουντιανή εικόνα.


Ο έρωτας μας για ένα συγκεκριμένο άτομο δεν είναι μια συνειδητή επιλογή. Δεν λέμε «αυτός φαίνεται καλός άνθρωπος, ας τον ερωτευτώ!». Αντίθετα, αφού ερωτευτούμε, συχνά αναρωτιόμαστε γιατί ερωτευτήκαμε το συγκεκριμένο άτομο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο έρωτας είναι μια ασυνείδητη διεργασία, μια ασυνείδητη επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου ανθρώπου που κουμπώνει πάνω στα δικά μας ασυνείδητα συναισθηματικά πρότυπα. Τα ερωτικά μας πρότυπα δημιουργούνται στην παιδική μας ηλικία από τα βιώματα με τους γονείς μας και την σχέση των γονέων μας μεταξύ τους. Ως ενήλικες, τείνουμε να επαναλαμβάνουμε αυτές τις παιδικές συναισθηματικές συνδέσεις με τους ερωτικούς συντρόφους μας. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα δούμε ότι όλες οι ερωτικές μας σχέσεις κινούνται πάνω σε παρόμοια και επαναλαμβανόμενα πρότυπα και αυτό είναι που ονομάζουμε «χημεία».
Αστρολογικά, τα ερωτικά πρότυπα που έχει διαμορφώσει μια γυναίκα και πάνω στα οποία θα κινούνται οι επιλογές της, περιγράφονται από την κατάσταση του Ήλιου μέσα στον χάρτη της, δηλαδή την θέση του από ζώδιο, από οίκο και τις όψεις που σχηματίζει με τους άλλους πλανήτες. Αντίστοιχα, στον χάρτη ενός άντρα, τα πρότυπά του περιγράφονται από την κατάσταση της Σελήνης στον χάρτη του. Μετά, εξετάζουμε την κατάσταση της Αφροδίτης, από ζώδιο, οίκο και τις όψεις της, καθώς και την κατάσταση του 7ου οίκου.
Αυτοί οι ερωτικοί δείκτες, ο Ήλιος, η Σελήνη, η Αφροδίτη και ο 7ος οίκος, θα μας δείξουν τι είδους άτομα ερωτευόμαστε, γιατί τα ερωτευόμαστε, τι είδους σχέσεις επιλέγουμε, γιατί επιλέγουμε το είδος των σχέσεων που επιλέγουμε, γιατί βιώνουμε συγκεκριμένες προκλήσεις στις σχέσεις μας και πώς μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι είναι πολύπλοκη η ανάλυση αυτή και πολύ εξατομικευμένη και δεν μπορούμε να την γενικεύσουμε. Αν θέλαμε, όμως, σώνει και καλά, να γενικεύσουμε, θα μπορούσαμε να χωρίσουμε το είδος των ερωτικών εμπειριών μας σε δέκα γενικές κατηγορίες. Τα στοιχεία αυτά είτε θα τα εκδηλώνουμε εμείς είτε θα τα εκδηλώνει ο/η σύντροφός μας απέναντί μας. Μπορεί, επίσης, οι σχέσεις μας να είναι ένα μίγμα θεμάτων από τις κατηγορίες αυτές.


Αν στους ερωτικούς μας δείκτες επικρατεί το ηλιακό στοιχείο, τότε μας ελκύουν σύντροφοι με δυνατή προσωπικότητα που μπορεί να φτάνει και στα όρια του αυταρχισμού. Οι συναισθηματικές ανάγκες είναι αρκετά εγωιστικές και θέλουν οι σχέσεις να γίνονται με τους δικούς τους όρους. Υπάρχει η τάση να φταίνε πάντα οι άλλοι και να μην γίνεται καμιά αυτοκριτική και αυτό κάνει δύσκολο το να λυθούν προβλήματα μέσα στη σχέση.
Αν επικρατεί το σεληνιακό στοιχείο, τότε έχουμε ανάγκη από έντονη συναισθηματική προσκόλληση στις σχέσεις μας, μεγάλη ανάγκη για συναισθηματική ασφάλεια και συναισθηματικές εκδηλώσεις. Μας αρέσει να φροντίζουμε τους άλλους ή να μας φροντίζουν. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η Σελήνη εύκολα δημιουργεί σχέσεις συναισθηματικής εξάρτησης και μητρικού προστατευτισμού και αυτό μπορεί να εξανεμίσει το ερωτικό στοιχείο από την σχέση.
Αν επικρατεί το ερμήσιο στοιχείο, τότε ο έρωτας περνάει από το… κεφάλι! Τα άτομα αυτά δίνουν μεγάλη σημασία στην επικοινωνία και μια καλή συζήτηση λειτουργεί αφροδισιακά. Αναζητούν ένα σύντροφο που να είναι έξυπνος και να εκτιμούν την σκέψη και την γνώμη του. Υπάρχει, όμως, ο κίνδυνος να εκλογικεύουν αυτά που αισθάνονται και να μην μπορούν εύκολα να διαχειριστούν συναισθήματα μέσα στην σχέση. Επίσης, μπορεί να καταλήξουν ένα ζευγάρι κουτσομπόληδων ή όπως το ζευγάρι των γέρων στο Μάπετ σόου, που σχολιάζουν και κατακρίνουν τους πάντες.


Αν επικρατεί το αφροδιτικό στοιχείο, είναι πιθανό να έχουμε μια καλή σχέση, με αμοιβαιότητα συναισθημάτων, αρμονία και ο ένας να νοιάζεται για τις ανάγκες του άλλου. Η αρνητική επίδραση, όμως, της Αφροδίτης δημιουργεί στο άτομο μεγάλη ανάγκη για αποδοχή, που το κάνει υποχωρητικό μέσα στη σχέση του από τον φόβο μήπως γίνει δυσάρεστο στον σύντροφό του, με αποτέλεσμα οι δικές του ανάγκες να μπαίνουν συνεχώς σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να έχει, επίσης, την τάση να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, για να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τον σύντροφο και να αποφύγει τις εντάσεις.
Όταν το άρειο στοιχείο είναι δυνατό, το άτομο θεωρεί πολύ σημαντικό το σεξουαλικό στοιχείο μέσα στη σχέση, είναι πολύ ενθουσιώδες και χρειάζεται συνεχώς νέα ερεθίσματα για να διατηρεί το ενδιαφέρον του. Θεωρεί την ρουτίνα εχθρό του έρωτα. Οι ανάγκες του μπορεί να είναι εγωιστικές. Υπάρχει επίσης μεγάλη ανάγκη για ανεξαρτησία και ελευθερία μέσα στη σχέση. Υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξει να είναι μια σχέση εθισμένη στην αδρεναλίνη και τον καυγά. Η ζήλια, ο ανταγωνισμός ή η απιστία είναι συχνά φαινόμενα εδώ.
Όταν έχουμε ένα έρωτα του Δία, τα άτομα είναι πολύ δοτικά και υποστηρικτικά μέσα στη σχέση. Υπάρχει σεβασμός στην ελευθερία του άλλου, υπάρχει ενθουσιασμός και δεν είναι πληκτική σχέση. Όταν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις, μπορεί ο σύντροφος να είναι πολύ ανεύθυνος και η ανάγκη του για ελευθερία να κάνει την σχέση πολύ χαλαρή.
Τα άτομα με κρόνιες επιδράσεις στους ερωτικούς τους δείκτες, μπαίνουν σε μια σχέση πιο αργά και προσεχτικά και χρειάζονται χρόνο για να εμπιστευτούν και να αφεθούν. Έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από ασφάλεια μέσα στη σχέση, ακόμα και υλική. Είναι φειδωλά στην έκφραση των συναισθημάτων τους και υπάρχει ο κίνδυνος συναισθηματικής αποξένωσης και απομάκρυνσης μέσα στην σχέση. Δείχνουν τα συναισθήματά τους περισσότερο με πράξεις παρά με λόγια.
Όταν ο έρωτας έχει την σφραγίδα του Ουρανού, υπάρχει σεβασμός στην ελευθερία του άλλου και θέλουμε ο σύντροφός μας να είναι και φίλος μας και να μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα μαζί του. Δεν μας ενδιαφέρει και πολύ η τυπική πλευρά, αν θα είναι γάμος ή συμβίωση. Όταν οι επιδράσεις είναι αρνητικές, το άτομο φοβάται την δέσμευση και από άμυνα επιλέγει συντρόφους με τους οποίους η σχέση δεν θα μπορεί να γίνει πιο στενή ή δεσμευτική. Μπορεί να έχουμε κεραυνοβόλους έρωτες αλλά και πολύ ασταθείς σχέσεις, που ξεκινούν γρήγορα, που τελειώνουν γρήγορα και δεν στεριώνουν.


Οι ποσειδώνιοι έρωτες είναι έρωτες παραμυθένιοι και ατμοσφαιρικοί, γεμάτοι τρυφερότητα και ρομαντισμό. Μπορεί όμως να είναι και έρωτες πλατωνικοί, ανικανοποίητοι έρωτες ή έρωτες που καταλήγουν σε προδοσίες και απιστίες. Πολλές φορές βασίζονται περισσότερο στο φαντασιακό στοιχείο και την ωραιοποίηση παρά στην πραγματικότητα. Τα άτομα αυτά τείνουν να επιλέγουν συντρόφους που δεν είναι ουσιαστικά παρόντες συναισθηματικά μέσα στη σχέση, συντρόφους που είναι εκεί και δεν είναι με κάποιο τρόπο, γιατί δεν υπάρχει πραγματική συναισθηματική δέσμευση και αφομοίωση.
Τέλος, ο Πλούτωνας δίνει δυνατούς έρωτες, με μεγάλη αφοσίωση και δέσμευση. Όταν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις, όμως, η κατάσταση γίνεται πολύ βαριά και δύσκολη ψυχολογικά. Μπορεί να υπάρχει ζήλια, κτητικότητα και χειριστικότητα, καθώς επίσης και πάλη εξουσίας ως προς το ποιος θα επιβληθεί μέσα στη σχέση. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη καταπίεση και καχυποψία. Παρόλα όμως τα προβλήματα και την ψυχική φθορά, το άτομο είναι πολύ δύσκολο να χωρίσει γιατί είναι πολύ δυνατή η συναισθηματική προσκόλληση στον άλλο.
Αναγνωρίζετε κάποιες εμπειρίες σας σε κάποια από τα πάρα πάνω; Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να δουλέψουμε με τις προκλήσεις μας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι καλές σχέσεις είναι, συνήθως, αποτέλεσμα δουλειάς και από τα δύο μέρη. Και πού ξέρετε; Ίσως στο μέλλον να βιώσετε μια γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που να είναι αρκετά κοντά στην καθημερινότητα της σχέσης σας.

Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Φιλόλογος, Συγγραφέας

Προηγούμενο άρθρο” ΦΘΑΡΜΕΝΗ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ”, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ
Επόμενο άρθροΟ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΝΤΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΕΥΓΟΛΑΤΗ – ΠΑΤΣΑΛΑ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.