ΟΙ “ΔΟΥΛΕΣ” ΤΟΥ ΖΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΜΥΘΟΣ”

Οι “Δούλες” του Ζενέ από την ομάδα “Μύθος”

Η Ζωή Τριανταφυλλίδη μιλάει για τις Δούλες του Ζενέ. Ένα θεατρικό έργο πάντα επίκαιρο σε μετάφραση και διασκευή της αείμνηστης Νίκης Τριανταφυλλίδη.

– Πως επιλέχτηκε το συγκεκριμένο έργο;
Έχω κληρονομιά από τη μητέρα μου μεταφράσεις και διασκευές θεατρικών έργων για θεατρικές ομάδες. Έτσι είχα στο αρχείο μου και τις «Δούλες» του Ζενέ που περίμενα να αποχτήσω μετά από κάποια χρόνια θεατρική πείρα για να τις ανεβάσω με την Ομάδα «Μύθος».
– Πόσα χρόνια τώρα παίζεται με τεράστια επιτυχία;
Παίζεται από το 2019. Ως ομάδα επειδή παλεύουμε χωρίς παραγωγό και προωθούμε μόνοι μας τις παραστάσεις μας δεν ήταν σε καθημερινή βάση, όπως γίνεται σε μεγάλους θιάσους. Όμως η ανταπόκριση του κοινού μας όπλισε με θάρρος, καθώς και οι βραβεύσεις μας από την Επιτροπή του Διεθνές Φεστιβάλ Διαβαλκανικού θεάτρου και την Ιnternational Action Art να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.
– Ποια είναι η υπόθεση του έργου;
Οι Δούλες – ο φτωχός λαός δεν έχει δικαίωμα να κάνει όνειρα, είναι καταδικασμένος να ζει μέσα στη μιζέρια και να τρέχει για να επιβιώσει. Η Κυρία – η κυρία Εξουσία επιβάλλει τα πάντα με τη γλυκύτητά της και τον αέρα του δυνατού, αφού για την κοινωνία δυνατός είναι αυτός που έχει χρήμα. Οι Δούλες δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα παρά παίζοντας ένα παιχνίδι – θέατρο. Γρήγορα κι απότομα όμως προσγειώνονται στην ωμή πραγματικότητα φτάνοντας σε αδιέξοδο.
– Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης;
Σκηνοθεσία: Ομάδα «Μύθος»
Κινησιολογία: Σίμωνας Πάτροκλος
Σκηνικά-Κουστούμια: Μαρία Δρακοπούλου
Δημόσιες σχέσεις :Αγγελική Μεταξά, Ζωή Τριανταφυλλίδη
Φώτα – μουσικές: Τάσος Ιωάννου
Μουσική Επιμέλεια: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Παίζουν :
Σολάνζ: Μαρία Δρακοπούλου
Κλαίρη: Ζωή Τριανταφυλλίδη
Κυρία: Ιωάννα Προσμίτη
– Πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά που άφησε η Νίκη Τριανταφυλλίδη;
Το να είσαι κόρη ενός γονιού που έχει μεγάλο ταλέντο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτά όμως που κληρονόμησα είναι οι ασκήσεις της για έναν ηθοποιό που ετοιμάζει το ρόλο του, τις μεταφράσεις και τις διασκευές που έκανε σε σπουδαία έργα και την αγάπη της σα μητέρα, που έχει μείνει μέσα μου παρόλο που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 8 χρόνια.
– Πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας να συνεχίζει ένας καλλιτέχνης το έργο του;
Με την Πανδημία τα πράγματα για όλους είναι δύσκολα. Με πίστη και υπομονή θα παλέψουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη Δοκιμασία.
– Πως βλέπεις να εξελίσσεται στις μέρες μας η καλλιτεχνική δημιουργία;
Ο Έλληνας δε το βάζει κάτω, έχουμε τόσες μα τόσες παραστάσεις που παίζονται.
– Σε λίγο καιρό φεύγει μια ακόμη περίεργη χρονιά… τι εύχεσαι για το 2022;
Το αν θα είναι καλύτερη η χειρότερη η επόμενη χρονιά δεν το γνωρίζουμε .
Αυτό που πρέπει όμως να διασφαλίσουμε είναι να προσέχουμε την σωματική και την ψυχική μας υγεία και να αναζητούμε την προστασία του Θεού.

Για το Creators Of Arts, Ζωή Τριανταφυλλίδη

Προηγούμενο άρθροΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Επόμενο άρθροΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΡΜΠΑ “ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ”
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.