ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ, ΓΚΙΚΑ ΒΙΒΗ

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ…
Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.


Ποιος μπόρεσε ανά τους αιώνες να εξηγήσει τι είναι έρωτας; Ποιος δεν πληγώθηκε από έρωτα; Ανεκπλήρωτοι έρωτες… ”Λάθος” έρωτες… Πώς γίνεται ένα τόσο ανεπανάληπτα όμορφο συναίσθημα να είναι λάθος και ανεκπλήρωτο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο έρωτας υπάρχει και η δύναμή του τεράστια. Ποιητές, τραγουδιστές εξέφρασαν μέσα από τους στίχους τους τον έρωτα, επιστήμονες μέσα από χημικές ενώσεις. Το ερωτικό στοιχείο υπάρχει και είναι μαγική η επιρροή του στις ζωές μας.
Η Κική Δημουλά συνδέει μέσα από το ποίημά της “Ο Πληθυντικός Αριθμός”, τον έρωτα με το φόβο, τη μνήμη και τη νύχτα. Πρόκειται για αφηρημένες έννοιες που όμως είναι τόσο ουσιαστικές και εκφράζουν απόλυτα τον έρωτα. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα “ουσιαστικόν”, δηλαδή πραγματικό, αληθινό και επομένως σημαντικό. Δε ξεχωρίζει τα γένη, είναι είτε θηλυκού είτε αρσενικού. Δε γίνονται διακρίσεις στον έρωτα.
Η δύναμή του τεράστια. Μας εξουσιάζει. Ταυτόχρονα όμως όταν είμαστε ερωτευμένοι νιώθουμε και την απόλυτη συναισθηματική αυτάρκεια, μαγικά μας εξαφανίζει όλες τις συναισθηματικές ανασφάλειες. Η ένταση του έρωτα κάνει τον ερωτευμένο να νιώθει άτρωτος, υπερνικά ακόμη και το φόβο του θανάτου, εξαφανίζοντας κάθε υπαρξιακή αγωνία. Γι΄ αυτό κάθε απουσία του έρωτα ανατρέπει αυτή την κατάσταση δύναμης και ευφορίας και κάνει τον άνθρωπο τρωτό και ανασφαλή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη δύναμή του.
Μια ματιά, ένα άγγιγμα, μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο, μόνο μια κουβέντα μπορούν να μας κάνουν να ερωτευτούμε παράφορα και όλα μετά αλλάζουν. Είτε γίνονται πολύ ομορφότερα ή πιο οδυνηρά- αν ο έρωτας είναι μονόπλευρος ή ανεκπλήρωτος – και τότε πραγματικά ο πόνος είναι τεράστιος… και το συναίσθημα για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας… Μαζεύουμε τα “κομμάτια” μας και προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να σταθούμε απέναντι σε όλο αυτό, νιώθοντας και κάπως τυχεροί που έστω και έτσι βιώσαμε το εντονότερο συναίσθημα που υπάρχει.
Κανείς δε μπορέσει ποτέ να τον εξηγήσει απόλυτα. Συγκλονιστικό, όμορφο, γλυκό, τρυφερό αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό και ίσως οδυνηρό συναίσθημα Ο ΈΡΩΤΑΣ.

Γκίκα Βιβή

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ VS COVID 19, ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
Επόμενο άρθροΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΓΚΙΚΑ ΒΙΒΗ
Είμαι η Βιβή Γκίκα και κατάγομαι από τη Λαμία. Λένε πως είσαι πολύ τυχερός στη ζωή σου αν κάνεις αυτό που αγαπάς. Έτσι κι εγώ έψαχνα να βρω ένα επάγγελμα ν' αγαπώ, να μου δίνει δύναμη να συνεχίζω, να παθιάζομαι και να εξελίσσομαι. Η δημοσιογραφία είναι αυτό που έψαχνα. Με κάνει να νιώθω ζωντανή, παθιασμένη και δημιουργικά αγχωμένη. Έχω τελειώσει γαλλική φιλολογία στο Ε.Κ.Π.Α και ως χόμπι ασχολούμαι με το θέατρο. Είμαι μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού που υπέραγαπω.