ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Παρχαρίδης Σταύρος
(Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-Συγγραφέας)


¨Η στήριξη της ηθικής των πραγμάτων και
η ανάγνωση της αλήθειας,
μέσω μιας παράστασης στον θεατή,
αυτό είναι το θέατρο για μένα.¨

Νομίζω πως όταν αποφάσισα παιδί να είμαι με τους «πειρατές», αντί με τους «Σταυροφόρους», όταν φόρεσα την πρώτη καουμπόικη φορεσιά και κράτησα το πιστόλι όπως ο Τζον Γουέιν, καθώς και όταν μάζεψα τα άλλα πιτσιρίκια στο δωμάτιό μου να τους παίξω καραγκιόζη, με αντίτιμο δύο δραχμές ή μια τσίχλα…
κάπου εκεί ξεκινάει θεωρώ και η σχέση μου με το θέατρο. Όλα τα άλλα ήρθαν με το πέρασμα του καιρού.


Ο Σταύρος Παρχαρίδης γεννήθηκε το 1966 στην Μπάκνακ Γερμανίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 10 του χρόνια και στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική. Σκηνοθετεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει γράψει τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια και σενάρια για ντοκιμαντέρ.
Έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους, την ταινία «ΠΟΡΕΙΑ», (βραβείο «κίνητρο» στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, συμμετοχή στο πανόραμα κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, Συμμετοχή στο αφιέρωμα στο Ελληνικό Φιλμ Νουάρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προτεινόμενη καλύτερη ελληνική ταινία από την kodack στο φεστιβάλ Καννών ) και την ταινία «ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ» (συμμετοχή στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας υποψηφιότητα για το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου, ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Αθήνα, φεστιβάλ μικρού μήκους Λάρισας).

 

Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός σε ταινίες μεγάλου μήκους σκηνοθετών όπως Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Σταμάτης Τσαρουχάς, Παναγιώτης Καρκανεβάτος, Νίκος Βεζυργιάννης, Ζάχος Σαμολαδάς, Βασίλης Κατσίκης.
Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή θεατρικών έργων, εκ των οποίων τα 8 έχουν εκδοθεί και αρκετά έχουν παιχτεί στο θέατρο. Έχει γράψει τραγούδια, παιδικά παραμύθια και ένα μυθιστόρημα.
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Η Καλλιτεχνική του δράση επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στις δράσεις της καλλιτεχνικής – θεατρικής , αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΜΑΙΩΤΡΟΝ», με τις ιδιότητες του ηθοποιού και σκηνοθέτη, μέσα από την οποία έχει οργανώσει πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων. (Αθηνάς 21, περιοχή τουρκικό προξενείο, Θεσσαλονίκη)

Σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ3 την εκπομπή ¨Κυριακή στο χωριό¨.

Γράφει και φωτογραφίζει για το περιοδικό ¨Ξένιος Θεσσαλός¨.

Σε συνεργασία με την ΚΟΥΛΤΟΥΡΟΣΟΥΠΑ και τον Γιάννη Τσιρόγλου, δημιούργησε μια στήλη με τίτλο «ΕΙΚΟΝΩΝ ΛΕΞΕΙΣ» και μέσα από αυτήν ξεκίνησε την διαδραστική  του σχέση με τους θεατές – αναγνώστες.

Ασχολείται με την φωτογραφία το βίντεο και τις εικαστικές τέχνες, έργα του έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό (The Crypt Gallery, London.2 videos installations).

¨Αν θέλω να σου στερήσω την ελευθερία,
θα σε πείσω πως πίσω από οτιδήποτε,
κρύβεται ο «δολοφόνος»
της προσωπικής σου ασφάλειας¨

Σταύρος Παρχαρίδης
(Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-Συγραφέας)

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Επόμενο άρθροΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Ο Σταύρος Παρχαρίδης γεννήθηκε το 1966 στην Μπάκνακ Γερμανίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 10 του χρόνια και στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική. Σκηνοθετεί στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει γράψει τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σενάρια και σενάρια για ντοκιμαντέρ. Έχει γράψει το σενάριο και σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους, την ταινία «ΠΟΡΕΙΑ», (βραβείο «κίνητρο» στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, συμμετοχή στο πανόραμα κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, Συμμετοχή στο αφιέρωμα στο Ελληνικό Φιλμ Νουάρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, προτεινόμενη καλύτερη ελληνική ταινία από την kodack στο φεστιβάλ Καννών ) και την ταινία «ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ» (συμμετοχή στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας υποψηφιότητα για το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου, ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Αθήνα, φεστιβάλ μικρού μήκους Λάρισας). Έχει συμμετάσχει σαν ηθοποιός σε ταινίες μεγάλου μήκους σκηνοθετών όπως Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Σταμάτης Τσαρουχάς, Παναγιώτης Καρκανεβάτος, Νίκος Βεζυργιάννης, Ζάχος Σαμολαδάς, Βασίλης Κατσίκης. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή θεατρικών έργων, εκ των οποίων τα 8 έχουν εκδοθεί και αρκετά έχουν παιχτεί στο θέατρο. Έχει γράψει τραγούδια, παιδικά παραμύθια και ένα μυθιστόρημα. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Η Καλλιτεχνική του δράση επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στις δράσεις της καλλιτεχνικής – θεατρικής, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΜΑΙΩΤΡΟΝ», με τις ιδιότητες του ηθοποιού και σκηνοθέτη, μέσα από την οποία έχει οργανώσει πλήθος καλλιτεχνικών δράσεων. Σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ3 την εκπομπή ¨Κυριακή στο χωριό¨. Γράφει και φωτογραφίζει για το περιοδικό ¨Ξένιος Θεσσαλός¨. Ασχολείται με την φωτογραφία το βίντεο και τις εικαστικές τέχνες, έργα του έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό (The Crypt Gallery, London.2 videos installations).