ΤΑ ΟΥΡΛΙΑΧΤΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα ουρλιαχτά της σιωπής»


Αγαπημένη και αγαπημένε μου,
Το έχεις ακούσει, το έχεις βιώσει, το έχεις δει και εσύ. Eίσαι η Μπεκατώρου, η Τούνη, η Τοπαλούδη, ο Γιακουμάκης, ο Ζακ, η ανώνυμη φοιτήτρια του ΑΠΘ, η «απλή» μάνα, η κόρη, η σύντροφος, είσαι ακόμη, ένα μικρό παιδί. Η Σοφία των συγκρούσεων και της πάλης του ορθού, η Σοφία που τσέπωσε το μεταλλείο πρώτα, την αναγνώριση, την καριέρα, που άνοιξε τη πόρτα και μπήκε μόνη της και σε χρόνο που έχει ανάγκη την δημοσιότητα πετάει τη βόμβα και κυκλοφορεί σαν φάντασμα που τους στοιχειώνει όλους, παντού στην Αθήνα.

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών, η Σοφία να καταθέτει το δικό της «συμβάν», τη περίπτωση συναθλήτριας στο χώρο της ιστιοπλοΐας παρόλο που οι εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να προβούν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια και τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν έχουν υποπέσει σε παραγραφή «προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας».

Πλάι της όλοι, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, διάσημοι και μη εσύ, εγώ δεν είναι θέμα φεμινισμού δεν είναι θέμα αντρίλας, ενός κατώτερου και ανώτερου φύλου αλλά θέμα συναισθηματικής ετοιμότητας σε όλα τα επίπεδα, σεβασμού προς τον άλλον, σεβασμού στο διαφορετικό, σεβασμού στην γυναίκα, στο παιδί, σε όλα. Το τρολάρισμα της κοινωνίας καθημερινό με τις καθιερωμένες σεξιστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις να δημιουργούν τις «Σοφίες» της κοινωνίας, το χαλί να γίνεται μοκέτα και να αντιμάχεται την αλληλοϋποστήριξη και την δικαιοσύνη. Δεν άνοιξε το δρόμο για το ελληνικό κίνημα #metoo εξαιτίας της σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστη το 1998 απλά έδειξε και ονόμασε το δικό της έγκλημα 23 χρόνια μετά.


Σε εκείνους που υποστηρίζουν λοιπόν πως δεν ειπώθηκε νωρίτερα εσκεμμένα θα απαντώ «Η ματιά των γυναικών εκφράζει ό,τι αποσιωπά η γλώσσα». Η ματιά του “Δεν σταματούσε ότι και να του έλεγα”. Καμία δεν είναι η μόνη ούτε και μόνη. Πότε θα ξεσπάσει ολόκληρη η σιωπή;

Επιμέλεια κειμένου
Μανωλοπούλου Μαριάννα
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

Προηγούμενο άρθροΒΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ ΕΛΠΙΔΑ
Επόμενο άρθροΜΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ, ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΜΟΖΟΡΑ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Η Μαριάννα Μανωλοπούλου, είναι 23 ετών και γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ τώρα σπουδάζει δημοσιογραφία στη New Media Studies. Παλεύει καθημερινά ανάμεσα στην αγάπη της για την εκπαίδευση και το πάθος της δημοσιογραφίας για να ξεφύγει από την «ανιαρή» πραγματικότητα. Διεξήγαγε πρακτικές ασκήσεις σε σημαντικά σχολεία της Θεσσαλονίκης μεταξύ των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη ενώ τα δυο τελευταία χρόνια εργάζεται σε ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας. Συμμετείχε εθελοντικά σε προγράμματα όπως στο hotspot των Διαβατών, στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο TEDxUTHLarissa ενώ συμμετέχει τη δεδομένη στιγμή στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών WOMENTORS. Αρθρογραφεί τα τελευταία 3 χρόνια και έχει διεξάγει συνεντεύξεις από ανθρώπους με δράση στο χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των τεχνών, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας, όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Λένα Μαντά, ο Μάνος Κοντολέων, η Μαρία Κορινθίου κ.α Έκανε τα πρώτα της δημοσιογραφικά βήματα στην Πηγή Παιδείας και συνεχίζει δυναμικά τη συνεργασία της με τη τοπική εφημερίδα της Λάρισας Larissanet. Γεμάτη αντιθέσεις, πεισματάρα μέχρι να γίνει το δικό της, επίμονη, παρατηρητική, δυναμική, υπομονετική και ονειροπόλα. Θα την ακούσεις να λέει καθημερινά πως «ό,τι θέλει θα κάνει», αντιδραστική από επιλογή. Ενθουσιάζεται εύκολα και βαριέται ακόμη ευκολότερα. Αγαπάει τα ταξίδια, το θέατρο, την επικοινωνία, την ποίηση, την ψυχολογία, την ευγένεια και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ γυναικών. Μότο που την συντροφεύουν σε κάθε στιγμή: «Αν το θέλεις, μπορείς ότι και αν είναι», «Να σ’ αγαπάς πολύ» και «Αν δεν έγραφα θα ήμουν μια ζωή δυστυχισμένη».