Τι μας λέει ο Ερμής για το 2021;
Ο Δίας, ο Κρόνος και ιδιαίτερα ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα παγκόσμια συμβάντα και σφραγίζουν τις κοινωνικές και συλλογικές εμπειρίες. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμούμε εντελώς το ρόλο των προσωπικών πλανητών στα κοινωνικά και συλλογικά βιώματα. Ίσως, μάλιστα, ο ρόλος των προσωπικών πλανητών να είναι πιο εμφανής και κατανοητός σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης, όπως ήταν το 2020. Με την ευκαιρία της αναδρομής του Ερμή αυτό το διάστημα στον Υδροχόο, ας δούμε την συμβολή του στα συλλογικά βιώματα το 2020 και τι μπορούμε να περιμένουμε το 2021.
Ο Ερμής γυρνά ανάδρομος τρεις φορές τον χρόνο. Μέσα στο 2020, οι τρεις αναδρομές του έγιναν στα τρία ζώδια του νερού, τον Καρκίνο, τον Σκορπιό και τους Ιχθύς. Ο Ερμής μπορεί να μην έχει την ισχυρή επίδραση του Πλούτωνα ή του Ποσειδώνα, αλλά οι αναδρομές του δεν παύουν να δίνουν μια έμφαση στην έκφραση αυτού του στοιχείου. Το στοιχείο του νερού συμβολίζει κυρίως τον χώρο του συναισθήματος και φυσικά του ασυνείδητου, αφού το ασυνείδητο είναι ο χώρος όπου κρύβονται οι ρίζες των συναισθημάτων μας. Κατά μια έννοια, η εξέλιξη του ανθρώπου είναι η χαρτογράφηση του ασυνείδητου, είναι η πάλη ανάμεσα στο ασυνείδητο και την συνείδηση.
Ο Καρκίνος αντιπροσωπεύει την παιδική μας ηλικία και είναι η καθοριστική περίοδος κατά την οποία κτίζεται ο ψυχικός μας κόσμος μέσω της συναισθηματικής μας σύνδεσης με τους γονείς μας. Τυχόν τραυματικές εμπειρίες, λανθασμένες πεποιθήσεις, κενά και δυσλειτουργίες στην σύνδεση αυτή θα κρυφτούν στο ασυνείδητο και θα επηρεάζουν τους συναισθηματικούς δεσμούς που θα δημιουργούμε ως ενήλικες, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπουμε τον κόσμο. Αν, για παράδειγμα, βιώσαμε μοναξιά στις σχέσεις μας με τους γονείς μας, ως ενήλικες θα έχουμε την τάση να βλέπουμε τον κόσμο ως ένα μοναχικό πεδίο, στο οποίο ο καθένας θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του. Αν βιώσαμε επιθετικότητα, θα έχουμε την τάση να βλέπουμε τον κόσμο ως ένα ρινγκ μέσα στο οποίο ο καθένας θα πρέπει συνεχώς να πυγμαχεί. Τείνουμε να ερμηνεύουμε την εξωτερική πραγματικότητα με βάση την εσωτερική μας πραγματικότητα.
Ο Σκορπιός αντιπροσωπεύει την συναισθηματική αυτογνωσία που οδηγεί στην συναισθηματική ωριμότητα. Είναι η τρομαχτική βουτιά στο σκοτάδι του ασυνείδητου για να ανασύρουμε στο φως τις αιτίες και τα γιατί, είναι η διαχείριση του ψυχικού πόνου και η θεραπεία των τραυμάτων μας. Για να το κατορθώσουμε αυτό, όμως, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να αναλάβουμε την ιδιοκτησία και την ευθύνη τους. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Σκορπιός έχει αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή μέσα στον ζωδιακό, να μετατρέψει το σκοτάδι σε φως.
Στους Ιχθύς μαθαίνουμε το βάθος και τη σημασία της έννοιας της συγχώρεσης και της αποδοχής, καθώς και της θυσίας του εγωισμού, εξαγνίζοντας το συναίσθημα. Έτσι, μπορούμε πια να βιώσουμε την πανανθρώπινη και ανιδιοτελή αγάπη και την βαθιά ενσυναίσθηση και συμπόνια. Στους Ιχθύς, μαθαίνουμε ότι η αγάπη είναι το ανώτερο συναίσθημα που οδηγεί στην ενότητα με το Όλο.
Κανείς μας, φυσικά, δεν μεγαλώνει ιδανικά και δεν φτάνει στην πλήρη ψυχική θεραπεία. Έτσι, οι αναδρομές του Ερμή στο στοιχείο του νερού το 2020 βοήθησαν να εξωτερικεύσουμε το αληθινό περιεχόμενο του ψυχικού μας κόσμου. Μοναξιά, κατάθλιψη, φόβος, ανασφάλεια, θυμός και πολλά άλλα συναισθήματα αναδύθηκαν από μέσα μας πιο έντονα την χρονιά που μας πέρασε. Η ίδια η έννοια της απομόνωσης συνδέεται με το στοιχείο του νερού. Αν διατηρούμε μια θετική στάση και προσπαθούμε να αποτελούμε μέρος της λύσης του προβλήματος ή αν μας έχει καταβάλει η απαισιοδοξία και το αίσθημα της αδυναμίας να διαχειριστούμε αυτή την κρίση, εξαρτάται από τα παιδικά μας βιώματα και την δουλειά που έχουμε κάνει ως ενήλικες με τον εαυτό μας.
Όμως, αν το εξετάσουμε πιο προσεχτικά, θα δούμε ότι και η στάση μας απέναντι στην ίδια την πανδημία είναι η προβολή των παιδικών μας βιωμάτων. Εξωτερικεύσαμε τις σκιές μας, δηλαδή όλα όσα δεν αναγνωρίσαμε και δεν αποδεχτήκαμε μέσα μας. Τα προβάλαμε στην εξωτερική πραγματικότητα και τα βιώνουμε ως κάτι εξωτερικό και όχι σαν κάτι που υπάρχει μέσα μας.
Ένα άτομο ισορροπημένο αναγνωρίζει την εξωτερική πραγματικότητα και τους κινδύνους που ενέχει και προσαρμόζει την συμπεριφορά του ανάλογα με τις συνθήκες. Άνθρωποι, που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που τους ξεβολεύει ή αρνούνται να αντιμετωπίσουν ευθέως άγνωστα δεδομένα, τείνουν σε μια άρνηση της κατάστασης, έτσι η πανδημία υποβαθμίζεται σε απλή γρίπη για την οποία γίνεται μεγάλος θόρυβος.
Άνθρωποι που είχαν αυταρχικούς γονείς είναι πιθανότερο να αντιδρούν στα μέτρα και στις αρχές που τα επιτηρούν, επειδή αισθάνονται ότι τους επιβάλλονται. Άνθρωποι που έχουν δεχτεί συνεχή κριτική από τους γονείς τους γίνονται επικριτικοί απέναντι στους άλλους, στο αν τηρούν τα μέτρα ή όχι, στις απόψεις και στις συμπεριφορές τους.
Άνθρωποι με έντονους φόβους και ανασφάλειες, αντιδρούν με διάφορους τρόπους, όπως με το να λαμβάνουν υπερβολικές προφυλάξεις, να ενημερώνονται μανιωδώς ή συσσωρεύοντας προϊόντα. Άνθρωποι, που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των καταστάσεων στη ζωή τους, διακατέχονται από μεγαλύτερο άγχος, γιατί η πανδημία δεν είναι κάτι που μπορούν να ελέγξουν. Άλλοι άνθρωποι, που είναι πιο εγωκεντρικοί, αντιδρούν επειδή πιστεύουν ότι τα μέτρα περιορίζουν τις ατομικές τους ελευθερίες, αφού δεν έχουν μάθει να λειτουργούν ως ομάδα με κοινό σκοπό το καλό όλων.
Άνθρωποι, που δεν έχουν κτίσει συναισθηματικούς δεσμούς εμπιστοσύνης στην παιδική τους ηλικία, μπορεί να διακατέχονται από δυσπιστία, καχυποψία ή ακόμα και από παρανοϊκές σκέψεις. Γι’ αυτούς, η πανδημία είναι προϊόν συνομωσίας μιας ομάδας ανθρώπων για να μας κάνουν κακό ή να μας εκμεταλλευτούν και στην απάτη αυτή συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί, οι επιστήμονες, οι δημοσιογράφοι και άλλοι. Το ίδιο ισχύει για τα εμβόλια. Υπάρχουν, επίσης, και άνθρωποι με αντικοινωνικές τάσεις. Είναι αυτοί που μπορεί σκόπιμα να φτύνουν ή να βήχουν πάνω στους άλλους.
Φυσικά υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθούν έμπρακτα τους συνανθρώπους τους μέσα σ’ αυτή την μεγάλη δοκιμασία, που είναι υποστηρικτικοί προς τους άλλους ή εργάζονται εθελοντικά στην πρώτη γραμμή.
Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κρίση που βιώσαμε το 2020, και συνεχίζουμε ακόμα να βιώνουμε, θα αποκτούσε μεγαλύτερο νόημα αν εξετάζαμε τα συναισθήματα που αναδύθηκαν από μέσα μας και προσπαθούσαμε να τα κατανοήσουμε και να τα διαχειριστούμε. Αν βλέπαμε αυτή την δοκιμασία ως μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για μας τους ίδιους, θα μπορούσαμε να κτίσουμε μια καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας.
Το 2021, οι αναδρομές του Ερμή θα γίνουν στα ζώδια του αέρα, διαδοχικά στον Υδροχόο, τους Διδύμους και τον Ζυγό, φέρνοντας τελείως διαφορετικές εμπειρίες. Αν συνδυάσουμε, μάλιστα, αυτές τις φάσεις του Ερμή με την είσοδο του Δία και του Κρόνου στον Υδροχόο, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εκλογικεύσουμε το συναίσθημα και θα αρχίσουμε να νιώθουμε ότι μπαίνει μια τάξη στο χάος.
Το 2020, αναγκαστικά σχηματίσαμε τις λεγόμενες «φούσκες», δηλαδή περιορίσαμε τις επαφές μας μόνο στο πολύ στενό περιβάλλον των οικείων προσώπων μας. Αυτή η έννοια ανήκει στο νερό, και ιδιαίτερα στον Καρκίνο. Το στοιχείο του αέρα, όμως, είναι η κοινωνικότητά μας, η εξωστρέφεια, η επικοινωνία, η σύνδεση και οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και με το ευρύτερο περιβάλλον μας. Επομένως, μέσα στο 2021, θα αποκατασταθεί, τουλάχιστο σε ένα μεγάλο βαθμό, η σύνδεση αυτή. Ίσως μάλιστα να δούμε και μια επαναξιολόγηση όλων των σχέσεών μας.
Το στοιχείο του αέρα θεωρεί τον κόσμο των συναισθημάτων ρευστό, θολό, υποκειμενικό και μη λογικό. Γι’ αυτό, αποστασιοποιείται από τα συναισθήματα για να μπορέσει να εξετάσει μια κατάσταση πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά και στη σωστή προοπτική της. Είναι η λογική και ο ορθολογισμός, επομένως και η επιστήμη. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την δοκιμασία της πανδημίας από μια άλλη προοπτική, πιο ψύχραιμη και λογική. Σε μια θετική εκδοχή, αφού βιώσουμε την κρίση, θα μπορέσουμε μετά να αξιολογήσουμε πιο καθαρά αυτά που βιώσαμε. Το συναίσθημα και η απομόνωση θα περάσει σε δεύτερο πλάνο και οι σκιές μας θα κρυφτούν και πάλι πίσω από το πέπλο και ότι προλάβαμε να δούμε, προλάβαμε.
Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Φιλόλογος, Συγγραφέας