ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Νομίζεις ότι ορίζεις το σενάριο της ζωής σου;


Κάθε ανήλικο παιδί μεγαλώνει μέσα σ’ ένα περιβάλλον, που οι ενήλικοι γονείς του φέρουν ασυνείδητα μαζί τους. Ο καθένας ξεχωριστά διαμορφώνει το δικό του πρωταρχικό σενάριο ζωής. Ταυτόχρονα η ζωή εξελίσσεται κι αλλάζουν  κάποιες συνθήκες και καταστάσεις κι έτσι ξεκινά να γράφεται το πρωταρχικό σενάριο του ανήλικου παιδιού.

Αρκετές φορές παρατηρούμε ότι οι γονείς μπορεί να έχουν εξαιρετικές γνώσεις, σπουδές, μόρφωση, εργασία, όμως να μην αντιλαμβάνονται σε βάθος τον τρόπο που επικοινωνούν και συμπεριφέρονται. Ο σκοπός είναι πάντα να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά τους, όμως αυτό δεν είναι συνήθως εφικτό εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Π.χ. μια μητέρα κουρασμένη ζητά από το παιδί της να την βοηθήσει να απλώσουν ρούχα. Το παιδί χωρίς εμπειρία πάνω σ’ αυτήν την εργασία, προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να βοηθήσει, όμως δεν τα καταφέρνει όπως θα ήθελε μητέρα του. Εκείνη την ώρα η μητέρα μπορεί να το απορρίψει λέγοντας: «είσαι άχρηστος».

Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ότι η μητέρα μιλάει για κάτι συγκεκριμένο και νιώθει ότι είναι άχρηστος για τα πάντα στη ζωή του. Ξεκινά και ζει μέσα από αυτή την οπτική που του έδωσε μητέρα του. Είναι μια δυνατή απαγόρευση και ταυτόχρονα μία δυνατή απόφαση που καλείται το ανήλικο παιδί να διαχειριστεί.

Περίπτωση Α: μπορεί να ακινητοποιηθεί και να κρατά δια βίου αυτή την περιοριστική πεποίθηση. Κάθε φορά που θα βλέπει κάποιον να καταφέρνει κάτι, θα νιώθει δυσάρεστα συναισθήματα και θα ψάχνει να βρει και να καταδείξει κάποιο αρνητικό στοιχείο του συγκεκριμένου ανθρώπου.
Περίπτωση Β:  μπορεί το παιδί να πάρει την απόφαση να αλλάξει τον τρόπο της απαγόρευσης. Τότε το «είσαι άχρηστος» μπορεί να μετατραπεί σε απόρριψη του ίδιου προς τους άλλους. Ουσιαστικά προσπαθεί να επιβληθεί, κάνοντας τους άλλους «άχρηστους», ώστε να νιώσει ο ίδιος πόσο χρήσιμος είναι.
Περίπτωση Γ:  το παιδί να αντιληφθεί ότι για τον εκνευρισμό της μητέρας δεν ευθύνεται το ίδιο, αλλά ότι συμβαίνει κάτι στην ίδια τη μητέρα, που την ωθεί να συμπεριφερθεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Τότε μπορεί να της ζητήσει να του δείξει πως ακριβώς να απλώσει τα ρούχα.

Διαβάστε το άρθρο στο
Πηγή: Νομίζεις ότι ορίζεις το σενάριο της ζωής σου;

Προηγούμενο άρθροΜΙΜΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004
Επόμενο άρθρο“ΘΑΥΜΑΤΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ”, π. ΛΙΒΥΟΣ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.