Χριστίνα Κουλουμπή: Η καλλιτεχνική της πορεία, το παιδικό θέατρο, η μητέρα της Κάρμεν Ρουγγέρη…
Συνέντευξη της γλυκύτατης Χριστίνας Κουλουμπή στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα

Την έχουμε αγαπήσει μέσα από τα τηλεοπτικά σήριαλ και έχει κλέψει τις καρδιές μας μέσα από τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που δημιουργεί με πάθος και αγάπη για τα παιδιά. Γλυκιά και αυθόρμητη, φωτεινή και στολισμένη με το μοναδικό της χαμόγελο, η Χριστίνα Κουλουμπή μιλάει για την καλλιτεχνική της πορεία, το παιδικό θέατρο αλλά και την μητέρα της, την υπέροχη Κάρμεν Ρουγγέρη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου, όπου αρίστευσε. Έχει σπουδάσει χορό, πιάνο και τραγούδι.Ε ίναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας “Ρακοσυλλέκτες” της Κάρμεν Ρουγγέρη. Ως ηθοποιός συνεργάζεται με το Εθνικό θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελεύθερο θέατρο. Μόνιμη συνεργάτης της Κάρμεν Ρουγγερη, έχει συνεργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Ρούμελης και Κέρκυρας, το Θίασο 81, το Θίασο Ράμπα, την Παιδική Αυλαία Γ. Καλατζόπουλου, τις Αθηναϊκές Μαριονέτες, τη Γενική θεαμάτων ΑΕ, την “Πολιτισμός και Επικοινωνία” και την Culture Factory.‘Έχει συμμετάσχει σε όλες τις παραγωγές της Παιδικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που έχουν παιχτεί στο Ηρώδειο. Επίσης έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις “Λιβάνη”, “Κέδρος”, “Πατάκη”, “Ψύχαλος”, το παιδικό παραμύθι της Κάρμεν Ρουγγέρη σε CD-I “Έρχεσαι Μαζί μου;” των εκδόσεων “Λιβάνη” και το CD “Η Χιονάτη και οι Εφτά… Ψηλοί Νάνοι” της Legend. Έχει εικονογραφήσει όλες τις αφίσες της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού θεάτρου από το 1994 έως το 2001, καθώς και της Παιδικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η εικαστικός Ρένα Αννούση Ηλία, καθηγήτρια της στα καλλιτεχνικά.

«Το ‘’Παραμύθι χωρίς όνομα’’, η παράσταση μας είναι η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα στο θέατρο! Με αυτό το πασίγνωστο αριστούργημα της Ελληνικής λογοτεχνίας έχουμε γαλουχηθεί γενιές και γενιές! Γράφτηκε το 1910 σε μια εποχή πολιτικά ταραγμένη για την Ελλάδα, και σίγουρα η συγγραφέας ήθελε να αφυπνίσει τους ανθρώπους και να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας ,που δυστυχώς τα αναγνωρίζουμε ακόμα και σήμερα…»
Ε.Π.: Ποια ήταν η σκηνοθετική σας προσέγγιση;
Χ.Κ.: Η προσέγγιση μας ήταν παιχνιδιάρικη, ανάλαφρη,σε αντιδιαστολή με τα πολύ σοβαρά και γήινα θέματα που πραγματεύεται το ίδιο το έργο. Όλα ξεκίνησαν από ένα παιχνίδι με κυβάκια που βρήκα στην αποθήκη του σπιτιού μου. Από αυτό το απλό παιχνίδι που μας καλεί να φτιάξουμε διάφορα σχήματα ήρθε η έμπνευση που μοιράστηκα με την Κάρμεν, την μανούλα και μοναδική μου συνεργάτη εδώ και χρόνια πολλά! Αυτή η κοινή μας απόφαση που αφορούσε το σκηνικό της παράστασης, καθόρισε την μουσική(βασισμένη στα παιχνίδια που παίζονταν στην γειτονιά «Δεν περνάς κυρά Μαρία», «πούν΄ τοπούν ’το το δαχτυλίδι») την χορογραφία, την χρωματική παλέτα των κοστουμιών που ήθελα να έχουν έντονα, ζωντανά χρώματα! Χρώματα του ήλιου, της γης και της θάλασσας!
Ε.Π.: Ασχολείστε μόνο σκηνοθετικά σε κάθε έργο;
Χ.Κ.: Όχι, αυτό που αναλαμβάνω από την γέννηση της παιδικής μας σκηνής, είναι τα σκηνικά, τα κοστούμια, τις αφίσες μας που δίνουν την εικαστική μας ταυτότητα! Τα τελευταία χρόνια εμπλέκομαι περισσότερο και στην σκηνοθεσία, μαζί με την πρώτη μου δασκάλα, την Κάρμεν των παιδιών! Μπορώ να πω ότι μαθητεύω στο πλάι της, μου έχει μεταδώσει τον ενθουσιασμό και την λαχτάρα για το καλύτερο αποτέλεσμα της δουλειάς μας! Το κοινό μυστικό που μοιραζόμαστε με τους στενούς μας συνεργάτες, τον Πέτρο Γάλλια, τον Ανδρέα Κουλουμπή, τον Αντώνη Δελαπόρτα, την Ελένη Ζιώγα, αλλά και τους σημαντικούς συνεργάτες που βρίσκονται πάνω και κάτω από την σκηνή, είναι ο σεβασμός στους μικρούς και μεγάλους θεατές μας!
Ε.Π.: Πώς ξεκινά η προετοιμασία μιας παράστασης;
Χ.Κ.: Όλα ξεκινούν από το κείμενο που φτιάχνει η Κάρμεν! Αυτό που προκύπτει είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης αφού συνήθως καταπιανόμαστε με αριστουργηματικά κλασσικά κείμενα, ή την Ελληνική Μυθολογία που είναι ο θησαυρός της πατρίδας μας!Με την πρώτη ανάγνωση που κάνω παίρνω την σκυτάλη και αναζητώ την ιδανική εικόνα που θα αναδείξει την ατμόσφαιρά μας! Χρώματα, σχήματα, χώροι, αντικείμενα συνθέτουν έναν άλλο κόσμο κάθε φορά! Όλα στην υπηρεσία του δικού μας παραμυθιού, του δικού μας σύγχρονου μύθου….και αυτή είναι μόνο η αρχή….!
Ε.Π.: Μιλάμε για παιδικό θέατρο, ποια είναι τα βασικά σημεία στα οποία δίνετε ιδιαίτερη προσοχή;
Χ.Κ.: Το θέατρο που απευθύνεται σε ανθρώπους μικρούς σε ηλικία, που δεν έχουν πολλές εμπειρίες,(φυσικά),οφείλει να είναι γεμάτο ομορφιά, γεμάτο φροντίδα ακόμα και για το πιο απλό αντικείμενο που χρησιμοποιεί ο ηθοποιός !Το παιδί, στέκεται μπροστά μας με ολάνοιχτα τα μάτια και απορροφά όλα τα ερεθίσματα που του δίνουμε!Η παράσταση που έχουμε φτιάξει για αυτό μπορεί να είναι πηγή γνώσης, ρυάκι καλαισθησίας, ποταμός επικοινωνίας, θάλασσα ψυχαγωγίας!
Ε.Π.: Ποιο θέλετε να είναι το αποτέλεσμα; Υπάρχουν κάποιοι στόχοι και πώς τους πετυχαίνετε;
Χ.Κ.: Βάζουμε τον καλύτερο μας εαυτό και κάθε χρόνος που περνά κάνει την ευθύνη μας μεγαλύτερη. Επιθυμία δική μας αλλά και όλων των συνεργατών που δημιουργούμε μαζί στην ‘’Παιδική σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη ”είναι να ψυχαγωγούμε τους μικρούς αλλά και μεγάλους μας φίλους με αγάπη, χιούμορ και σεβασμό! Κανένας εφησυχασμός, κάθε χρόνος και μια καινούργια δημιουργική πρόκληση!

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη: https://kulturosupa.gr/interviews/kouloumpi-50765/