1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΤΕΡΑ”
Δηλώστε συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ “Με τα δικά μου φτερά”

1ο Φεστιβάλ “Με τα δικά μου φτερά” ποιητικής, θεατρικής γραφής και πράξης από τα Ικαριακά δρώμενα, στην Ικαρία 25 με 28 Αυγούστου 2023.
Το Φεστιβάλ Ικαρίας και τα Ικαριακά Δρώμενα οργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ «Με τα δικά μου φτερά», ένα 4ήμερο ποιητικής – θεατρικής γραφής και πράξης. Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας γινόμαστε όλοι μαζί μια ομάδα και γράφουμε, δημιουργούμε ιστορίες και ποιήματα με έμπνευση και αφετηρία το νησί. Ταυτόχρονα αλληλεπιδρούμε, παίζουμε και τις αναπαριστούμε στη σκηνή. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε μαθητές, σπουδαστές, ηθοποιούς, θεατρολόγους, ποιητές, συγγραφείς, αλλά και σε όλους τους φίλους της τέχνης που τους αρέσει η γραφή, η ποίηση και το θέατρο. Οι συμμετέχοντες είτε έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα είτε όχι, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν και να πειραματιστούν, σε ένα περιβάλλον ιδανικό για τις τέχνες και την ελευθερία, όπως η ικαριώτικη φιλοξενία και αλληλεγγύη. Επίσης θα εμβαθύνουν στον δρόμο της γραφής που τους αρέσει και στο πέρασμα στη θεατρική πράξη ή στην ποιητική σύνθεση. Το φεστιβάλ υποστηρίζει και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Όλα τα άτομα είναι ευπρόσδεκτα, η συμβολή τους εκτιμητέα και μαζί θα συν-δημιουργήσουμε μια μεγάλη καλοκαιρινή παρέα.”

Εργαστήρια:
Για 4 μέρες οι συμμετέχοντες/ουσες θα παρακολουθήσουν το/τα εργαστήριο/α της επιλογής τους. Τα εργαστήρια, διάρκειας τριών ωρών το καθένα, θα διεξάγονται από το πρωί μέχρι το βράδυ με διαλείμματα και τις 4 ημέρες εναλλάξ, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες που επιθυμούν (και φυσικά το συστήνουμε!) να μπορούν να παρακολουθήσουν και τα τρία κάθε μέρα. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στην ελληνική γλώσσα.
Πέννυ ΜηλιάΕργαστήριο ποίησης “Η πτήση και η καταβύθιση”:
“Μέσα από δοσμένες και ελεύθερες ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς, πάντα με ελεύθερο πνεύμα και πνοή, θα πάρουμε από το περιβάλλον, το νησί και την ομάδα και θα δώσουμε αφορμές ο ένας στον άλλον για μια πτήση αλλά και καταβύθιση στο σύμπαν της ποίησης και θα απολαύσουμε την ικανότητα μας για άσκηση και δοκιμές στην ποιητική μας φωνή, πρωτόβγαλτη ή εξασκημένη, όπου μας πάει, το καθένα “με τα δικά του φτερά”. Οι ανάγκες και το προφίλ των συμμετεχόντων θα διαμορφώσουν τελικά το εργαστήριό μας. Περιμένω τις συμμετοχές σας και το δείγμα γραφής σας”.
Δημήτρης ΦούτσιαςΘεατρική Γραφή “Με τα δικά μου φτερά”:
“Τι είναι αυτό που κάνει ένα έργο πρωτότυπο και ξεχωριστό; Ποιες ιστορίες θέλουμε να πούμε και δεν είχαμε το θάρρος μέχρι τώρα να τις αποθέσουμε στο χαρτί; Πως αυτές οι ιστορίες αφορούν το σήμερα και ποια σύνδεση έχουν με την εποχή μας; Αντλώντας έμπνευση από το νησί και την ενέργειά του, ξεχνώντας την αίσθηση του χρόνου, σε ένα κύκλο εμπιστοσύνης αφηνόμαστε και ξεδιπλώνουμε τον δημιουργικό μας εαυτό. Με δημιουργικές ασκήσεις φτιάχνουμε μικρά θεατρικά μονόπρακτα και διαβάζουμε τα έργα μας αξιοποιώντας τη δύναμη της ομάδας και του brainstorming. Ταυτόχρονα εμβαθύνουμε σε βασικά εργαλεία της γραφής και του θεάτρου και βλέπουμε ποια είναι εκείνα τα σημαντικά στοιχεία που κάνουν ένα έργο να έχει παλμό, να επιδρά στο νου και στο συναίσθημα και να θεωρείται ολοκληρωμένο ώστε να βρεθεί παραστάσιμο στη σκηνή”.
Κατερίνα ΣταθοπούλουΘεατρικός Αυτοσχεδιασμός “Από το χαρτί, στη σκηνή”:
“Με ποιον τρόπο η γραφή παίρνει ζωή και γίνεται πράξη επί σκηνής; Πώς μια ιδέα γίνεται “παραστάσιμη”; Τα κείμενα “μιλιούνται”, οι χαρακτήρας “ζωντανεύουν”. Θα συμπλεύσουμε σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι, είτε βρισκόμαστε στην πλευρά του συγγραφέα/ποιητή, είτε στην αντίπερα όχθη, του ηθοποιού. Πυροδοτική αφετηρία αποτελεί ο λόγος – προφορικός και γραπτός, οι ασκήσεις γραφής που θα διεξαχθούν καθώς και έργα κλασικών/νέων συγγραφέων. Για όχημα θα έχουμε το σώμα, την αναπνοή του, τη φυσική ροή των κινήσεων, το ρυθμό του, το βάρος και τον όγκο του στο χώρο. Καταλύτης θα είναι η φαντασία και το μοναδικό πρίσμα, μέσα από το οποίο βλέπει κανείς ένα κείμενο. Θα δούμε σιγά σιγά τους χαρακτήρες να αναπνέουν, να σκιρτούν και να δρουν επί σκηνής”.

Διοργανωση: Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας
Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο πολιτισμού.
Συμμετοχές: ikariaftera@gmail.com
Ηλικία συμμετεχόντων: 16 μέχρι 116.
Κόστος: Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την κατοχύρωση θέσης χρειάζεται η καταβολή συμβολικού αντιτίμου
Για συμμετοχές: ikariaftera@gmail.com
(μέχρι 17 Αυγούστου. Περιορισμένες θέσεις ακόμη)
Πληροφορίες: https://www.festivalikarias.gr/el/230-2/
Ικαριακά Δρώμενα- Φεστιβάλ Ικαρίας
Εκδήλωση: https://fb.me/e/5JeeiNU0l