21ο Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής Πάτμου
Το ετήσιο μουσικό γεγονός στον υπαίθριο χώρο του
Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάνια Σικελιανού & Δρ. Σωτήρης Δεσπότης


Ένας από τους πολιτιστικούς πυλώνες της Ελλάδας και της νότιας Ευρώπης, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου φέτος θα λάβει χώρα απο τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Το ζητούμενο είναι το «Φως» και η Πάτμος είναι το πιο αντιπροσωπευτικό νησί φωτός, πολιτισμού και ήχων. Το γαλάζιο και ο αέρας του Αιγαίου συνομιλούν με το ιερό τοπίο της Πάτμου. Η μουσική ως «φως, ήχων και λέξεων» όπως είναι ο φετινός τίτλος του Φεστιβάλ, θα ενώσει και θα ταξιδέψει τους ακροατές σε μυσταγωγικά μονοπάτια και μελωδικά ηχοδρόμια.

Χαιρετισμός του καλλιτεχνικού διευθυντή
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο νησί της Αποκαλύψεως!
Μέσα στα πανέμορφα τοπία που μας χαρίζει απλόχερα η Πάτμος, όπου το γαλάζιο του ουρανού μπερδεύεται με τα νερά του Αιγαίου μας, μια πλούσια συλλογή ηχογεγονότων προσφέρεται στο φιλοτέχνο κοινό μέσα από το δίπολο: η ιερότητα και οικουμενικότητα του θρησκευτικού μέλους όπως αυτό εκφράζεται μέσα από το μουσικό λόγο. Βυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι μας ταξιδεύουν στη μελοποιητική ιστορία του Βυζαντίου, ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τη διαχρονικότητα που χαρίζει η αέναη ηχώ της ψαλτικής μας παράδοσης όπου το χτες είναι και σήμερα και αύριο. Ηλεκτρονικοί ήχοι, προϊόν επεξεργασίας βυζαντινών μουσικών διαστηματικών σχέσεων, μέσα από συνθετικές τεχνικές του 20ου και 21ου αιώνα, εκκλησιαστική πολυφωνία του 17ου και 18ου αιώνα, έργα συνθετών του 20ου αιώνα που σχετίζονται με την αισθητική του εκκλησιαστικού μέλους, κάποια εκ των οποίων ακούγονται σε ορθοδόξους ναούς καθώς και σε συναυλίες εκκλησιαστικής πολυφωνικής μουσικής, είναι ψηφίδες που απαρτίζουν το φετινό μουσικό πορτραίτο του Φεστιβάλ. Τις ερμηνείες των έργων τα οποία παρουσιάζουν διακεκριμένοι μουσικοί που προέρχονται από πολλές μεριές της πατρίδας μας και της Ευρώπης, θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε δίπλα στο ιερό σπήλαιο της Αποκάλυψης.
Σας προσκαλούμε να συνταξιδέψουμε μαζί στα δρώμενα που με μεράκι όλο το νησί διοργανώνει με σκοπό την ανάδειξη της ιερότητας και του οικουμενικού χαρακτήρα που διακρίνουν τη θρησκευτική μελωδία.
Φως ήχων και λέξεων!
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές
Τάνια Σικελιανού – Δρ. Σωτήρης Δεσπότης

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:https://www.sacredmusicfestivalofpatmos.gr/