ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ ΛΙΤΣΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19

Κορονοϊός, πανδημία, καραντίνα….πώς διαχειριζόμαστε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση; Πόσο επιβαρύνει τον τομέα της τέχνης που υπηρετούμε; Πόσο αλλάζει τις ζωές μας; Είναι εύκολη η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα; Μήπως καταλήγουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας με ένα εξαιρετικά περιορισμένο τρόπο, σε ένα πλαίσιο που ελαχιστοποιεί τα όνειρα και τις προσδοκίες μας;
Εγγραφείτε στο email μας, creatarts20@gmail.com, για να λαμβάνετε ενημερωτικά άρθρα και κείμενα και γνωρίστε τις διαφορετικές εμπειρίες ανθρώπων. Στείλτε μας τις δικές σας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο και μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την πανδημία και τις τυχόν αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή σας.

Καποπούλου Λίτσα
Συγγραφέας


« Η Τέχνη σε όλες τις μορφές της είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας, η προσπάθεια του ανθρώπου να ζωντανέψει τα όνειρά του. Η ζωή είναι ένα θέατρο, όπου γράφονται τα πιο απίθανα σενάρια. Γι’ αυτό ο καθένας πρέπει να φροντίζει να’ ναι ο εαυτός του. Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι» ( Όσκαρ Ουάϊλντ). Η Λογοτεχνία είναι εσωτερική επιταγή να αποτυπωθούν όσα είναι απαραίτητα για να ταξιδέψουν τον νου κα την καρδιά μαγικά. Η Τέχνη ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο και στον κατάλληλο χρόνο ωρίμανσης εκδηλώνεται. Αυτό συνέβη και σ’ εμένα.

– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. Προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; Πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Σαφώς και υπάρχει αρνητική επιρροή από την πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνουμε. Προσωπικά, προσπαθώ να εκμεταλλευτώ τον χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους, με το γράψιμο, διάβασμα και με την παρακολούθηση, διαδικτυακά πλέον, μαθημάτων Συναισθηματικής Διαλεκτικής με τον Στέλιο Καλαθά και Φωνητικής με τον Άρη Γραικούση.

– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Η υγεία των δικών μου ανθρώπων και γενικότερα όλου του πληθυσμού είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Τα πάντα επηρέασε η πανδημία. Ωστόσο, επειδή η Τέχνη από μόνη της διαθέτει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες, προσπαθώ να γράφω, να μελετώ και να ολοκληρώνω εργασίες, όσα ίσως δεν θα είχα τη χρονική άνεση να κάνω με κανονικές συνθήκες.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; Εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Αναπροσαρμογή και αλλαγή υπάρχει και το βλέπουμε. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τεράστιες δυνατότητες. Το ζητούμενο είναι να μην υποβαθμισθεί η αξία της Τέχνης. Και μετά την πανδημία να επιστρέψουμε στις εκδηλώσεις Τέχνης με ανώτερο επίπεδο.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Συνυπάρχουν. Η ανάγκη για ελευθερία μας έλειψε και ακούμε να εκφράζεται και ως ευχή. Η ανάγκη για ασφάλεια, κατά την γνώμη μου, εμπεριέχει φόβο και ανησυχία και εγκιβωτίζεται στην ανάγκη για ελευθερία.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Σε μεγάλο βαθμό άλλαξαν τις προτεραιότητές μας τα όσα βιώνουμε . Μας έκαναν να εκτιμήσουμε τα όσα θεωρούσαμε δεδομένα και αυτονόητα, χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι «τα πάντα ρει…»
– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Μου βγάζει το συναίσθημα της ανελευθερίας έντονα και όλα τα συμπαρομαρτούντα αρνητικά, τα οποία τα καταστέλλω με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Ευτυχώς έχουν πολλοί αυτή την οπτική.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Είναι και εκφράζεται πολύ πιο εύκολα τώρα στις μέρες της πανδημίας. Ακούμε ανθρώπους και να λένε λένε ότι είναι ευγνώμονες για το ότι ξύπνησαν, για το ότι μπορούν να κάνουν έναν περίπατο, για μια εξυπηρέτηση, που τους έκανε κάποιος συνάνθρωπός τους.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πώς το διαχειρίστηκες;
Θεωρώ ότι ήλθαν στιγμές, που όλοι φτάσαμε στα όριά μας. Για μένα, ασφαλιστικές δικλείδες διαχείρισης είναι η όποια επαφή με τους δικούς μου (οικογένεια-φίλοι)και η Τέχνη, που όπως προανέφερα από μόνη της έχει ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες: γράψιμο και διαδικτυακά μαθήματα Συναισθηματικής Διαλεκτικής και Φωνητικής.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Σε Καζαντζάκη μόνο με Καζαντζάκη μπορώ να απαντήσω: «Σα δεν φτάσει ο άνθρωπος στην άκρη του γκρεμού, δεν βγάζει στην πλάτη του φτερούγες να πετάξει». Αυτό τα λέει όλα και αυτό ακριβώς ένιωσα τη χρονιά, που πέρασε.


– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας, καθώς λέγεται; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Με ενδιαφέρει η γνώμη καθενός και όλων. Φυσικά κάθε μια την αξιολογώ ανάλογα. Όμως, κι από την πιο αντίθετη και αντικρουόμενη με τη δική μου, κρατώ τα θετικά στοιχεία, εκείνα που με βοηθούν στην αυτοβελτίωση.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Η ελευθερία κινήσεων, η φυσική παρουσία στις συναναστροφές μου, και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, ο κανονικός ρυθμός της καθημερινότητάς μας.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρίσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Ασφαλώς. Η αισιοδοξία είναι ταυτόσημη με τη θέληση για ζωή, με την πραγματοποίηση των ονείρων μας, με τη θετική αύρα ως οιωνό Καλού.
– Αν ο κορονοϊός ήταν θεατρικό έργο/ πίνακας ζωγραφικής/ λογοτεχνικό βιβλίο/ποίημα/ μουσική/ φωτογραφία, πώς θα το περιέγραφες; Πώς το φαντάζεσαι;
«Σαν να ‘χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια και οι καημοί του κόσμου» -Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Και: «Αύριο είναι μια άλλη μέρα»- το φινάλε στο θρυλικό «Όσα παίρνει ο άνεμος»
– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε…
2021…ο κύκλος της πανδημίας έκλεισε. Καλημέρα ζωή!
Ευχαριστώ θερμά για τις εύστοχες και επίκαιρες ερωτήσεις σας και για την ποιοτική φιλοξενία σας
Λίτσα Καποπούλου
Συγγραφέας

Συλλογή Καποπούλου Λίτσα

Επιμέλεια κειμένου
Καμαρίτη Γεωργία
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Επόμενο άρθροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΖΩΗ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.