«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» , ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» , ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ

ΒΑΘΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΑΝΑΦΟΡΑ στον ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» του σκηνοθέτη ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ

Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στο πολυπληθέστατο κοινό -παρά τον κορωνοϊό- που παρακολούθησε με θρησκευτική κατάνυξη την προβολή του δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια» του Γιάννη Σμαραγδή σε ανάθεση και δωρεά του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ. Η προβολή έγινε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στην υπερσύγχρονη αίθουσα του θεάτρου του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ελληνική πρεμιέρα ακολούθησε την πρώτη παγκόσμια προβολή του έργου στη Γενεύη της Ελβετίας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος κυρίας Λίνας Μενδώνη και Ελβετών προσωπικοτήτων, με ιδιαίτερη επιτυχία επίσης, η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κ.Ι.Κ.Π.Ε. η κυρία Αγγελική Παπαδοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους και έκανε αναφορά της σπουδαιότητας του έργου του Γιάννη Σμαραγδή να προβάλει με τις ταινίες του σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών του Ελληνισμού.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις δράσεις τόσο τις κοινωνικές όσο και τις πολιτιστικές του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου και εν συνεχεία έδωσε το λόγο στον Γιάννη Σμαραγδή για να κάνει μια εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ που ακολούθησε.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Σμαραγδής, φανερά τρακαρισμένος από το πολυπληθές κοινό που φαίνεται ότι δεν το περίμενε, είπε: «Πρώτα απ’ όλα επιθυμώ να ευχαριστήσω το ΚΙΚΠΕ για την ανάθεση αυτού του έργου που Δόξα τω Θεώ με κράτησε ευεργετικά «μέσα» στον Καποδίστρια. Θα ήθελα επίσης να πω: αλίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους. Και ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο καλύτερος των καλυτέρων μας. Το δημιουργικό αυτό ντοκιμαντέρ, μέσα από τα πραγματικά στοιχεία, με βοήθησε να κατανοήσω το μεγάλο μέγεθος του Κυβερνήτη, αλλά και να συνειδητοποιήσω το εσωτερικό ύψος του ανδρός, καθώς και το μέγεθος της προαποφασισμένης θυσίας του. Κλείνοντας: όπως θα δείτε στην αρχή του ντοκιμαντέρ ακούγεται ο στίχος του Νομπελίστα Σεφέρη «Τι είναι Θεός; Τι μη θεός; Και τι το ανάμεσό τους;» στίχοι που εμπεριέχουν το αιώνιο ερώτημα της ανθρώπινης περιπέτειας για αυτούς που ξέρουν την προσευχή τους, πολύ δε περισσότερο για τα μεγάλα πρόσωπα όπως ο Καποδίστριας. Αφού αναφερθήκαμε στον Νομπελίστα Σεφέρη, επιτρέψτε μου να αναφέρω μια ρήση και του Νομπελίστα, επίσης ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδερφοί μου, όπου και να θολώνει ο νους σας, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

«Δουλεύοντας για αυτό το έργο, κύκλωνε το μυαλό μου η παρακάτω φράση την οποία και σας καταθέτω: όπου και να σας βρίσκει το κακό, συν-Έλληνες, μνημονεύετε Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και μνημονεύετε Ιωάννη Καποδίστρια. Γιατί μπορεί να είναι το γιατρικό της λαβωμένης πατρίδας».

Οι συντελεστές αυτού του δημιουργικού ντοκιμαντέρ για το ΚΙΚΠΕ είναι: Σενάριο-Σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής, Οργάνωση Παραγωγής Ελένη Σμαραγδή, Μοντάζ Στέλλα Φιλιπποπούλου, Μουσική Μίνως Μάτσας, Διεύθυνση Φωτογραφίας Αλέξανδρος Σμαραγδής.

Για το έργο αυτό ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παραχώρησε εντελώς δωρεάν μέρος από το μουσικό έργο του “RAPSODIES”.

Η αφήγηση στο έργο έγινε από τους ηθοποιούς Μαρίνα Καλογήρου και Λεωνίδα Κακούρη.

Επίσης, συμμετέχουν ως ομιλητές ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, η απόγονος του Καποδίστρια Ναταλία Καποδίστρια, ο Κερκυραίος ιστορικός και ερευνητής Γιώργος Σκλαβούνος, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο μελετητής του Κυβερνήτη Δημήτρης Πλευράκης, ο Πάτερ Εμμανουήλ του Ιερού Ναού της Αίγινας, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Άντρεϊ Μάσλοβ και ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen.

Στην ελληνική πρεμιέρα παραβρέθηκαν η απόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια, Ναταλία Καποδίστρια καθώς και η διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα Ντάρια Κοσκόρου, επίσης απόγονος της οικογένειας Καποδίστρια. Από τον καλλιτεχνικό κόσμο, έδωσαν το παρόν οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης, Δήμος Αβδελιώδης, Τόνης Λυκουρέσης, Γιώργος Μυλωνάς, Σπύρος Δάβαρης, οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης, Παύλος Κοντογιαννίδης, Γιώργος Φλωράτος και Κώστας Δελακούρας, ο συνθέτης Μίνως Μάτσας, ο μουσικός παραγωγός Μάκης Μάτσας, ο ζωγράφος Σάββας Γεωργιάδης, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Μιχάλης Δημητρίου, η δημοσιογράφος Εύη Κυριακοπούλου, ο συγγραφέας και σεναριογράφος Δημήτρης Νόλλας, η ενδυματολόγος Μπιάνκα Νικολαρεΐζη, η ζωγράφος Μαρία Πιερράκου κ.α. Παρευρέθηκαν επίσης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, ο Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, οι πρ. υπουργοί Ευριπίδης Στυλιανίδης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Νίκος Χριστοδουλάκης, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρευρέθηκε ο Πατέρας Ιγνάτιος. Επίσης, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο ιστορικός Παναγιώτης Πασπαλιάρης, ο συγγραφέας και ιστορικός Γιώργος Καραμπελιάς, ο ιστορικός Γιώργος Σκλαβούνος και ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Παπαδημητρίου και άλλοι.

Προηγούμενο άρθρο“ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΙΣ”, ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
Επόμενο άρθροΔΩΡΕΑΝ RAPID TESTS, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/11
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.