ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19
Λιλίκα Αρνάκη,
«Η ζωγράφος της ψυχής»
Η τέχνη της ζωγραφικής και της χαρακτικής είναι το πάθος μου. Είναι η βαλβίδα απελευθέρωσης των συναισθημάτων μου. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από μικρή. Από τότε έχω στο ενεργητικό μου 10 ατομικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη, 32 ομαδικές εκθέσεις και δύο βιβλία, ” ΖΩ ΜΕ ΠΑΘΟΣ” και ” ΚΑΤΑΔΥΣΗ” το οποίο προτάθηκε από τα Public « ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018». Πειραματίζομαι με το ρούχο, μου αρέσει να ζωγραφίζω σε ρούχα και τσάντες, όπως μου αρέσει και η κατασκευή κοσμημάτων χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με τη ζωγραφική.
Γενικά είμαι ανήσυχο πνεύμα και μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορα υλικά.
Άλλωστε πρωταρχική θέση στην τεχνοτροπία μου έχουν τα ευτελή υλικά.
Στο έργο μου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή την οποία επεξεργάζομαι ποικιλότροπα προκειμένου να αναδείξω όχι μόνο τα εξωτερικά φυσιογνωμικά στοιχεία άλλα και τον εσωτερικό καλά κρυμμένο κόσμο του κάθε εικονιζόμενου.
Αλλά εκείνο που βρίσκεται πέρα από τις γραμμές και τα σχήματα, πέρα από την μάθηση και τη γνώση, είναι η ομορφιά της “ουσίας”.
– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown, προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε;; Πώς ισορροπείς;;
Αυτό που ζούμε λέγεται “απανθρωπισμός”. Όχι άλλη μετάλλαξη. Μας καταστρέφει τον εγκέφαλο, τον έχει αδρανοποιήσει. Εμπρός λοιπόν να τον ξυπνήσουμε και να τον βγάλουμε από το λήθαργο του. Η προσαρμογή είναι γνώρισμα του ζωικού βασιλείου.
” Η τέχνη της ζωγραφικής και της χαρακτικής
είναι το πάθος μου.
Είναι η βαλβίδα απελευθέρωσης
των συναισθημάτων μου “
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Για τους δικούς μου ανθρώπους ανησυχώ…
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Αρκετά. Ο καλλιτέχνης να μην αποζητά την επιβίωση αλλά την ζωή.
Επιβάλλεται να κάνουμε μια επανεκκίνηση, να επαναπροσδιοριστούμε, να ξανασκεφτούμε τα πράγματα από την αρχή. Εμπρός λοιπόν εξέγερση στη δημιουργικότητα.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Ο καλλιτέχνης είναι επαναστάτης. Πιστεύω μέσα σε αυτή την κακοτυχία κάτι μπορεί να γεννηθεί. Έρχεται μία παγκόσμια αλλαγή και πρέπει ως καλλιτέχνες, να μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον μας παλεύοντας γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο.
‘ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ” ..
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Η ασφάλεια. Η δειλία σε κρατάει αλυσοδεμένο στη σιγουριά, μακριά από τον πόνο δεν πονάς αλλά είσαι σκλάβος. Η επιβίωση θέλει ξεπέταγμα. Η ζωή μας επιβάλλεται να αποκτήσει χρώμα, άρωμα, ουσία βρε αδερφάκι μου.
“Το μηδέν είναι μια νέα αρχή.
Να πας κόντρα στο ρεύμα,
στο βόλεμα…”
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Η σκέψη ρυθμίζει την πρόθεση. Αποφάσισε τι θέλεις να είσαι υπαίτιος ή υπεύθυνος .
Η υπαιτιότητα σε κρατάει δέσμιο του παρελθόντος ενώ η υπευθυνότητα στρώνει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.
– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
θυμό, απογοήτευση, αγανάκτηση. Στην κοινωνία της ανασφάλειας και της αλλοτρίωσης οι άνθρωποι αναστέλλουν και καταπιέζουν τα συναισθήματα τους. Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να αφυπνίσουμε τα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα είναι ανεκτίμητης αξίας, είναι περιουσιακό μας στοιχείο.
Η αφύπνιση των συναισθημάτων ενεργοποιεί το σώμα και εξοστρακίζει τον φόβο από την ζωή μας.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Ο θεμέλιος λίθος της ζωής μου είναι η ευγνωμοσύνη. Μην παραδίνεσαι σε κανέναν που επιθυμεί να ελέγχει την συμπεριφορά σου.
Αναλαμβάνεις την πλήρη ευθύνη των πράξεων σου. Να ‘χεις πάθος για το όραμα σου. Κατέστρεψε τα διαγράμματα των άλλων.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Το μηδέν είναι μια νέα αρχή. Να πας κόντρα στο ρεύμα, στο βόλεμα. Ο φόβος δεν είναι οι εξαρτήσεις σου, οι εξαρτήσεις σου γεννούν τους φόβους σου.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Όχι στις σιωπηρές συγκατανεύσεις, παγωμένα χαμόγελα, άψυχα λόγια, μαλθακότητα και ταπείνωση. Μας μαραζώνουν. Μας εξορίζουν από τους πόθους μας και τα όνειρα μας. Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ !! ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ. Χρειαζόμαστε ελευθερία χώρου.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας;; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Να Είσαι ανεξάρτητος. Εμπόδιο στην συναισθηματική ωριμότητα είναι η πραγμάτωση των επιθυμιών των άλλων. Να μην ξεχνάς πως είσαι υποκείμενο και όχι αντικείμενο. Στην συναισθηματική ανωριμότητα δηλώνει απούσα η προσωπική επιθυμία και παρούσες οι επιθυμίες των άλλων.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Αγκαλιά, ένωση σωμάτων, άγγιγμα ψυχής, μελωδία της καρδιάς. Τα ομορφότερα ταξίδια είναι αυτά που κάνουμε για να συναντήσουμε αγκαλιές.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Η ψυχή μου είναι ασυμβίβαστη.
Πιστεύω στην αγάπη
Ονειρεύομαι
Τολμάω.
Διεκδικώ
Μοιράζω χαμόγελα,
αγκαλιές, αγάπη.
Είμαι ευγνώμων.
– Αν ο κορονοϊός ήταν πίνακας ζωγραφικής πως θα το περιέγραφες; πως το φαντάζεσαι;
Σαν καλικάντζαρο…..άσχημος, απειλητικός, αλλά και κουτός μιας και πιστεύει ότι μπορεί να μας καταστρέψει….
– 2020…μια ακόμη ολοκληρωμένη περιφορά γύρω από τον ήλιο… 2021…
Ας εγκαινιάσουμε μια εποχή όπου ο άνθρωπος θα ξαναβρεί την αποστολή του στοχαστή και δημιουργού. Επιβάλλεται η ποιοτική θεώρηση της ζωής στην καθημερινότητα.
Η σωτηρία της ψυχής είναι η θέληση για ζωή… εξαφανίζοντας την απελπισία, σκοτώνοντας την αδράνεια.
Λιλίκα Αρνάκη
« Η ζωγράφος της ψυχής»
Email: lilika.arnaki@gmail.com
https://www.facebook.com/lilika.arnaki
https://lilika-arnaki.blogspot.com/
Επιμέλεια κειμένου
Βαλάντια Γκιώνη
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA