ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ vs COVID 19…
Σμαρώ Βεζυρογιάννη
Ψυχοθεραπεύτρια BODYNAMIC,
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Το σώμα μας είναι ένας τέλειος μηχανισμός επιτυχίας…
Δώσε του μια μεγάλη ιδέα και θα κάνει θαύματα…
Δώσε του μια ανόητη ιδέα και θα γεμίσει τον κόσμο με ανοησίες…
Πρόσεχε το σώμα σου… είναι θησαυρός………
Η σχέση μου με την συμβουλευτική ανάπτυξης ξεκινά στα φοιτητικά μου χρόνια. Στο ΑΠΘ, σπούδαζα οικονομικά και αναζητούσα την ανάπτυξη μου σε φιλοσοφικά σωματεία της τότε εποχής… Οι εκπαιδεύσεις μου συνεχίστηκαν στο ΠΑΜΑΚ σε θέματα ψυχολογικών προσεγγίσεων, μαθησιακών δυσκολιών και παιδαγωγικής. Ασχολήθηκα με την παιδαγωγική εκπαίδευση των οδηγών ως παιδαγωγός κυκλοφορίας και ως εμπειρογνώμονας στο επαγγελματικό τους περίγραμμα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να λάβω μέρος σε ευρωπαϊκές έρευνες στο Ινστιτούτο Μεταφορών, σχετικά με την ψυχολογία του ανθρώπου ως οδηγού, την οδηγική συμπεριφορά και πως αυτή επηρεάζεται σε διαφορετικές συνθήκες.
Το ενδιαφέρον μου για τον τρόπο της ανθρώπινης ανάπτυξης στην ιαπωνική κουλτούρα με οδήγησε να λάβω 4ετή εκπαίδευση στην τέχνη της ιαπωνικής ανθοδετικής Ικεμπάνα, καθώς επίσης και στην τοξοβολία. Το επίκεντρο αυτών των εκπαιδεύσεων, είναι το σώμα και με ποιο τρόπο συνδέεται η βιολογία με την ψυχολογία. Απέκτησα εμπειρία στην ανάπτυξη ομάδων στην Ομοσπονδία της Τοξοβολίας, όπου υπήρξα υπεύθυνη ανάπτυξης για τα γεωγραφικά διαμερίσματα Θεσσαλίας-Μακεδονίας-Θράκης-Ηπείρου και μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής γυναικών.
Στην συνέχεια εκπαιδεύτηκα στην Σωματική Ψυχοθεραπεία σε ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα στον κόσμο που ονομάζεται BODYNAMIC. Σήμερα συμβουλεύω τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα, χρησιμοποιώντας τα σπουδαία εργαλεία της σωματική ψυχοθεραπείας και της ψυχολογίας χρήματος, σε ατομικές συνεδρίες και σε ομάδες που ονομάζονται BODY IQ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ και MONEY IQ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
– Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Σαφώς και με έχει επηρεάσει. Καταστρώνω στρατηγικές ανάπτυξης για τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου μαθητές. Ισορροπώ λαμβάνοντας και δίνοντας αγάπη με κάθε άνθρωπο που συναναστρέφομαι. Η σύνδεση και η αγάπη είναι το μήνυμα.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Ανησυχώ για το αν θα διαχειρίζομαι τις κρίσεις της ζωής μου με ευφυία και αν θα το μεταδίδω αυτό στους άλλους.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Φυσικά και επηρεάστηκε, έφερε στην επιφάνεια ημιμάθειες και άγνοιες στον τομέα της ανάπτυξης. Η δική μου γνώμη είναι ότι η πανδημία απαιτεί να αφήσουμε παλαιούς τρόπους σκέψης και να δημιουργήσουμε νέες στρατηγικές ανάπτυξης. Όσοι συνάδελφοί μου επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με παλαιές τεχνικές θα είναι αναποτελεσματικοί.
– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; Εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Όποιος δεν τροποποιήσει την στάση του στην προσωπική και οικονομική του ζωή, θα υποστεί μεγάλες συνέπειες. Στην ψυχοθεραπεία εργαζόμαστε διαρκώς στο να αυξάνουμε την ικανότητα του ανθρώπου να τροποποιεί την στάση του, είναι το καλύτερο σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης και προσαρμογής στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Μεγάλη κουβέντα θέλει αυτό αλλά θα προσπαθήσω να το απλοποιήσω. Η ανάγκη για ασφάλεια είναι ποιο σημαντική. Γιατί όταν εργαζόμαστε με την ασφάλεια και την ελαχιστοποίηση της απειλής ο υπέροχος εγκέφαλός μας έχει όλες τις λύσεις. Αν μελετήσουμε τα αναπτυξιακά στάδια του σώματος θα δούμε ότι ένα μωρό έχει ανάγκη την ασφάλεια και αφού την αποκτήσει αυτονομείται και αποζητά την ελευθερία του.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τι είναι τέλεια ζωή για εμάς. Αν δεν αποσαφηνίσουμε εκτελούμε απλά προγονικά σενάρια περί τελειότητας που αυτά δεν υπάρχουν. Είναι τέλειο για τον ψαρά να πιάσει το τέλειο ψάρι που δεν έχει υπόψιν του πως είναι, για τον ερωτευμένο να βρει το τέλειο ταίρι που δεν έχει δει ποτέ, για την μητέρα να έχει το τέλειο παιδί που δεν ξέρει καν πως είναι, για τον επιχειρηματία να έχει πολλά λεφτά χωρίς να έχει ορίσει ποιο είναι το ποσό που θέλει. Τι είναι τέλειο τελικά;. Τέλειο για εμένα είναι να έχεις ισορροπία στην εργασία σου και στην αγάπη και να είσαι ικανός να λύνεις τα προβλήματα που προκύπτουν ως ενήλικας. Να περνάς τέλεια κάθε στιγμή μέσα σου ανεξάρτητα με τα εξωτερικά συμβάντα, γιατί απλά αγαπάς τον εαυτό σου.
– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Θλίψη… Νιώθω θλίψη. Η αξία της οικειότητας του να ανοίγω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου και την αγκαλιά μου στους άλλους ανθρώπους έχει περιοριστεί. Καταστρώνω σχέδια όμως πως θα το λύσω.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Η ευγνωμοσύνη είναι αξία.. η έλλειψή της επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική μας υγεία. Οι άνθρωποι στερούνται ένα σπουδαίο εργαλείο με το οποίο μπορούν να ερμηνεύουν διαφορετικά τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά ερεθίσματα της καθημερινότητάς τους.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Το διαχειρίστηκα με υπομονή, με προσευχή, φροντίζοντας τους ανθρώπους που αγαπώ, με περπάτημα, με φύτεμα όμορφων λουλουδιών, με την δημιουργία νέων δεξιοτήτων και σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης. Χρησιμοποίησα τους κενούς χρόνους για την δημιουργία νέων δεξιοτήτων που θα χρειαστούν όταν ξαναμπούμε στην κανονικότητα.
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Ναι είδα και άλλα πράγματα που έπρεπε να ήμουν ευγνώμων και δεν τα είχα αναγνωρίσει.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Αυτό είναι κάτι που το έλυσα εδώ και χρόνια. Είχα την τύχη να έχω μεγάλους δασκάλους, κάποιος από αυτούς μου έλεγε…¨θα ακούς μόνο δυο ή τρεις ανθρώπους που σέβεσαι την σοφία τους και θα ακούς την κριτική τους. Μόνο αυτούς¨. Είμαι τυχερή γιατί είμαι συνδεδεμένη με τους δασκάλους μου και όποιον ονομάζω δάσκαλο, για τον τρόπο που διαχειρίζεται την ευφυία του.
– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Αγκαλιές, επαφή με το σώμα και όλα τα εργαλεία που με έχει διδάξει η σωματική ψυχοθεραπεία..
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρύσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Ναι, είμαι αισιόδοξη. Μόλις ξεκίνησε η πανδημία ζήτησα από όλες τις ομάδες μου να καταγράψουν όλες τις δύσκολες φάσεις της ζωής τους και να βρουν το δικό τους μοναδικό μοντέλο επιβίωσης. Πώς λειτούργησαν, πώς διαχειρίστηκαν και ξεπέρασαν τις προηγούμενες πανδημίες της ζωής; Εκεί βρίσκεται κρυμμένο το μυστικό για να ανακαλύψουμε την αισιοδοξία στο μέλλον.
– Αν ο κορονοϊός ήταν πίνακας ζωγραφικής, πώς θα το περιέγραφες; πώς το φαντάζεσαι;
Τον φαντάζομαι σε ένα πίνακα, σαν ένα τεράστιο κόσκινο που κοσκινίζει την άμμο από το χρυσάφι. Το χρυσάφι θα έδινα έμφαση αλλά και την άμμο που θα έπεφτε κάτω επίσης. Μέχρι εκεί είναι ο ρόλος που δίνω σε αυτήν την ιστορία.
– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε… 2021…..
Έχουμε πολλά σχέδια να υλοποιήσουμε, πολλές ηλιόλουστες ευλογημένες μέρες να ζεστάνουν το κορμί μας, πολλές χαρές να προσφέρουμε και να λάβουμε, πολλές ανατριχιαστικά όμορφες σφικτές αγκαλιές να κάνουμε. Είμαστε μαζί και θα λάμψουμε μαζί. Αναπνέω για να τα ζήσω…
Επιμέλεια κειμένου
Βαλάντια Γκιώνη
Αρθρογράφος, Συνεργάτης COA