Μια αστρολογική ματιά στη θητεία του Μπάιντεν
Η αστρολογία βασίζεται στην αρχή πως ότι γεννιέται σε μια συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο τόπο, φέρει μέσα του την δυναμική και τις δυνατότητες εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη γέννηση ενός ατόμου αλλά για όλα τα πράγματα, όπως είναι η αρχή μιας εταιρείας, μιας σχέσης, η στιγμή αγοράς ενός αυτοκινήτου κ.λπ. Με αυτή την έννοια, η στιγμή της ορκωμοσίας ενός προέδρου μας δείχνει αρκετά πράγματα για την πορεία της θητείας του. Ας δούμε, λοιπόν, τι μας λέει ο χάρτης της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.
Ένα σημαντικό στοιχείο που παρατηρούμε σ’ αυτό τον χάρτη είναι ότι η Σελήνη είναι κενή πορείας. Αυτό σημαίνει ότι η Σελήνη δεν θα κάνει άλλη όψη με πλανήτη πριν φύγει από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται. Η Σελήνη, μέσω της αλληλεπίδρασής της με τους άλλους πλανήτες, είναι ο δείκτης εξέλιξης των γεγονότων κι όταν είναι κενή πορείας είναι σαν να μπαίνουμε σ’ ένα «χρονικό κενό», στην διάρκεια του οποίου τα πράγματα είτε δεν εξελίσσονται καθόλου είτε δεν εξελίσσονται ομαλά. Γι’ αυτό αποφεύγουμε να ξεκινάμε πράγματα όταν είναι κενή πορείας, αφού αυτά που ξεκινάμε μπορεί να μην ολοκληρωθούν ποτέ, μπορεί να ανατραπούν στο μέλλον, να συναντήσουν αντιστάσεις και εμπόδια ή και καθυστερήσεις ή να μην γίνουν όπως θα τα θέλαμε ή, ακόμα, μπορεί να αποπροσανατολιστούμε από τους στόχους μας. Έτσι, παρόλο που έχουμε εδώ μια δυναμική, δραστήρια και ενθουσιώδη Σελήνη στον Κριό, με παρόρμηση να φέρει μια νέα αρχή, τα πράγματα ίσως δεν εξελιχθούν όπως θα τα ήθελε ο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ είχαν έως τώρα τέσσερις προέδρους που ορκίστηκαν με Σελήνη κενή πορείας. Ας δούμε τι συνέβη στις θητείες τους για να πάρουμε μια ιδέα. Πρώτος ήταν ο Φρανγκλίνος Ρούζβελτ. Η Σελήνη ήταν κενή πορείας στην ορκωμοσία του για την τέταρτη θητεία του, το 1944, και τον Απρίλη του 1945 απεβίωσε από εγκεφαλική αιμορραγία. Δεύτερος πρόεδρος ήταν ο Τζον Κέννεντι . Ορκίστηκε το 1961 και τον Νοέμβριο του 1963 δολοφονήθηκε στο Ντάλλας του Τέξας. Τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που ορκίστηκε με Σελήνη κενή πορείας, ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον. Ο Νίξον έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που παραιτήθηκε από το αξίωμά του, για να αποφύγει την καθαίρεσή του, μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και μετά από μια ταραχώδη θητεία εξαιτίας του πολέμου στο Βιετνάμ.
Καλύτερη τύχη είχε ο τέταρτος πρόεδρος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ίσως λόγω της πολύ ευεργετικής συνόδου του Δία με τον Ήλιο στον 10ο οίκο, τον οίκο του προέδρου και της κυβέρνησης μιας χώρας, στον χάρτη της ορκωμοσίας του, στην πρώτη του θητεία, το 2009. Ίσως, επίσης, επειδή έδωσε τον όρκο του ξανά την επόμενη μέρα, που η Σελήνη είχε περάσει πια στον Τοξότη, επειδή ο δικαστής που τον όρκισε είχε διαβάσει λάθος μια λέξη. Ήταν και ανάδρομος ο Ερμής στην ορκωμοσία του! Πάντως, ο Ομπάμα ανάλαβε τα καθήκοντά του στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης και του κοινωνικού αναβρασμού, που είχαν πυροδοτηθεί από την κατάρρευση της Λεμάν το 2008. Αντί να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη, έδωσε ένα τεράστιο αλλά αναποτελεσματικό οικονομικό πακέτο, με αποτέλεσμα η αμερικανική οικονομία να παρουσιάσει την βραδύτερη ανάκαμψή της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, προχώρησε, εν μέσω αντιδράσεων, στην εμβληματική για την θητεία του, μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, το οποίο ξήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν τον ακολούθησε στην εξουσία, άλλη μια επίδραση της Σελήνης όταν είναι κενή πορείας. Εξαιτίας, μάλιστα, αυτών των δύο πολιτικών του, οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο της Βουλής και μερικά χρόνια αργότερα και της Γερουσίας.
Η ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν μας παραπέμπει στο κλίμα της πρώτης θητείας του Ομπάμα. Αναλαμβάνει τα ηνία σε μια κρίσιμη φάση, με την πανδημία να θερίζει, την οικονομία κλονισμένη και τις ΗΠΑ διχασμένες. Και ετοιμάζεται να δώσει ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Πόσο αποτελεσματικό θα είναι άραγε;
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στον χάρτη της ορκωμοσίας του Μπάιντεν είναι το τετράγωνο που δέχεται η σύνοδος Ήλιου, Δία και Κρόνου στον Υδροχόο και τον 10ο οίκο του χάρτη από τον Ουρανό και τον Άρη στον Ταύρο και τον 12ο οίκο. Αυτή η όψη επηρεάζει την κυβέρνησή του και τον ίδιο και δεν δείχνει μια εύκολη και ομαλή θητεία. Φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολο να επουλωθούν οι κοινωνικές πληγές στις ΗΠΑ και μπορεί ο Μπάιντεν να γίνει αποδέκτης ακόμα και βίαιων αντιδράσεων. Παρ’ όλες τις καλές προθέσεις του και την μετριοπαθή στάση του (σύνοδος Ήλιου/Δία) και την σοβαρότητα και υπευθυνότητα που θα επιδείξει (σύνοδος Ήλιου/Κρόνου), οι πολιτικές του θα συναντήσουν εμπόδια και καθυστερήσεις, ακόμα και ισχυρές αντιστάσεις, ίσως μάλιστα σκοτεινές, δηλαδή κρυφές και παρασκηνιακές, που είναι η έννοια του 12ου οίκου. Το τετράγωνο Ουρανού και Κρόνου είναι η αέναη πάλη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Είναι η χρονική φάση που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα πισωγυρίσουμε.
Πάντως, η Αφροδίτη, κυβερνήτης του ωροσκόπου, στον 9ο οίκο και σε τρίγωνο με τον ωροσκόπο, δείχνει ότι η δημοτικότητά του δεν θα εξανεμιστεί και ιδιαίτερα στο εξωτερικό (9ος οίκος). Το εξάγωνο της Αφροδίτης με τον Ποσειδώνα στον 11ο οίκο (Βουλή, Γερουσία) δείχνει ότι δεν θα συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο να περνά το νομοθετικό του έργο από αυτά τα σώματα.
Ας του ευχηθούμε την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στο έργο του για το καλό της χώρας του και του υπόλοιπου κόσμου.
Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Φιλόλογος, Συγγραφέας