Τι είναι η γυναίκα;
Στον εσωτερισμό υπάρχει ένα αξίωμα που λέει: «ότι μέσα και έξω, ότι έξω και μέσα». Αυτό σημαίνει ότι ο μικρόκοσμος είναι μια μικρογραφία του μακρόκοσμου αλλά και η κοινωνία είναι η μεγεθυμένη εικόνα του ατόμου.
Όλα βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία. Για παράδειγμα, ο θυμός και η βία που μπορεί να κρύβει μέσα του ένα άτομο αντιστοιχούν στις τρομοκρατικές ομάδες που ασκούν βία σε κοινωνικό επίπεδο. Οι ριζοσπαστικές πολιτικές ομάδες μπορεί να αντιστοιχούν στα απωθημένα προβλήματα που έχει ένα άτομο με την εξουσία.
Τα άτομα που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο μπορεί να είναι προσωπικά μας θέματα που δεν αναγνωρίζουμε και δεν θέλουμε να γνωρίζουμε κ.λπ. Η κοινωνία είναι το πεδίο όπου βιώνουμε τα εσωτερικά μας θέματα έξω από μας με σκοπό να τα δούμε πιο εύκολα, να τα επεξεργαστούμε και να τα διαχειριστούμε.
Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά βιώματα είναι η αντανάκλαση σε συλλογικό επίπεδο του πόσο ωριμάζουμε ως άτομα. Η σχέση ατόμου – κοινωνίας είναι αμφίδρομη.
Μ’ αυτή την έννοια, τα δύο φύλα, ο άντρας και η γυναίκα, και η μεταξύ τους σχέση αντιστοιχούν στην αρσενική και θηλυκή πλευρά που υπάρχει σε κάθε άτομο. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε την θηλυκή πλευρά μέσα μας αντιμετωπίζουμε και την γυναίκα στο κοινωνικό επίπεδο. Η καταπίεση της γυναίκας για τόσους αιώνες δείχνει την εσωτερική καταπίεση των θηλυκών αρχών και αξιών μέσα μας.
Έτσι, η αρσενική δύναμη και η ικανότητα ηγεσίας χωρίς την θηλυκή ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την κατανόηση των αναγκών των άλλων γίνεται σκληρότητα, ανταγωνισμός, βία και ανάγκη επιβολής της προσωπικής εξουσίας.
Μέσα σ’ ένα κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι αντρικές αρχές, ήταν δείγμα αδυναμίας το να εκφράσει κανείς συναίσθημα, συμπόνια ή να κλάψει. Ένας άντρας έπρεπε να είναι πάντα δυνατός και έτοιμος να ανταγωνιστεί κάθε άλλο αρσενικό γιατί έτσι έλεγε ο νόμος της επιβίωσής του. Βλέπουμε όμως πως όσο γίνεται αποδεκτή η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία τόσο απελευθερώνεται και το συναίσθημα. Σήμερα, είναι πολύ πιο αποδεκτό να κλάψει ένας άντρας.
Η καταπίεση της γυναίκας δεν επέτρεψε στον άντρα να ισορροπήσει τις δύο πλευρές του αλλά ταυτόχρονα δεν επέτρεψε ούτε στη γυναίκα να έρθει σε επαφή με την δική της αρσενική πλευρά.
Έτσι, και τα δύο φύλα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, να ισορροπήσουν και να ωριμάσουν.
Ο ρόλος της γυναίκας κοινωνικά δεν είναι να γίνει σκληρή, δυνατή και ανταγωνιστική για να επιβιώσει σ’ ένα κόσμο αντρικό αλλά να μπολιάσει τις αρσενικές αξίες, της αυτοπεποίθησης, της δύναμης, του θάρρους, της αυτενέργειας, της πρωτοβουλίας, της ικανότητας ηγεσίας με τις θηλυκές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της βοήθειας, της στήριξης και της φροντίδας των άλλων, της αποδοχής και του σεβασμού των αναγκών των άλλων ανθρώπων.
Όσο η γυναίκα βρίσκει τη φωνή και την έκφρασή της κοινωνικά, τόσο και τα δύο φύλα θα ολοκληρώνονται, θα ισορροπούν μέσα τους και θα ωριμάζουν και ατομικά και κοινωνικά.
Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Φιλόλογος, Συγγραφέας