ΤΟ 1821 ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

Το 1821 με τα μάτια του Θεόφιλου

Μεγάλη έκθεση με 96 έργα του «Τσολιά της Ζωγραφικής» εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21.

«Όταν ο Θεόφιλος ζωγραφίζει ήρωες του ’21, οι φουστανέλες γίνονται λουλούδια στους αγρούς. Όταν ζωγραφίζει δάση πολύφυλλα, εκφράζει με την πράσινη ποικιλία των όλη τη λαχτάρα ενός αγρότη για το νερό. Όταν ζωγραφίζει σκηνές από την καθημερινή ζωή, φτάνει στη συνθετική και χρωματική ενότητα των πιο σοφών ζωγράφων», έγραφε ο εκδότης και τεχνοκριτικός Στρατής Ελευθεριάδης-Teriade για τον κορυφαίο λαϊκό ζωγράφο μας.

Από το Μουσείο Θεόφιλου στη Μυτιλήνη, που βασίζεται στη δωρεά του Teriade, προέρχονται και τα 42 από τα 96 έργα της έκθεσης «Θεόφιλος. Ο “Τσολιάς της Ζωγραφικής”, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Εικαστικών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Μια έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Πρωτοβουλίας ’21, των 16 ιδρυμάτων, για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση και εστιάζει στους ήρωες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον βασανισμένο, περιπλανώμενο καλλιτέχνη, ο οποίος φορούσε φουστανέλα και ζωγράφιζε, ακόμα και στους τοίχους, για ένα πιάτο φαΐ.

Η φλογερή αγάπη του Θεόφιλου για την Ελλάδα τον οδήγησε στην αθώα, άμεση κι ανεπιτήδευτη έκφραση του οραματικού του κόσμου. «Η δουλειά του απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ίσως γιατί αποτελούσε τον καθρέφτη της ύπαρξής του και την επιθυμία να ξεπεράσει τη μοίρα του κακού ή του ηττημένου», υπογραμμίζει ο Τάκης Μαυρωτάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2022 και συνοδεύεται από πολυσέλιδο ομότιτλο κατάλογο, με κείμενα των Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, των ζωγράφων Αλέξη Βερούκα, Στέφανου Δασκαλάκη, Χρήστου Μποκόρου, Γιώργου Ρόρρη κ.ά. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται επίσης από τις συλλογές Εθνικής Πινακοθήκης, ΑΣΚΤ, Βουλής των Ελλήνων, Alpha Bank, Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών κ.ά.

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9, τηλ. 210 3611206. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα-Κυριακή 10.00-18.00, Πέμπτη 10.00-20.00.

ΠΗΓΗ:https://www.efsyn.gr/tehnes/eikastika/317449_1821-opos-eblepe-o-theofilos

Προηγούμενο άρθροΕΜΦΥΤΑ ΤΑΛΈΝΤΑ, Ο ΚΑΛΎΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ
Επόμενο άρθρο“ΕΛΑ ΨΥΧΟΥΛΑ ΜΟΥ”, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ
creatorsofarts
Creators Of Arts είναι η νέα λεωφόρος της τέχνης. Βασικό σκοπό έχει να προωθήσει έργα εμπνευσμένων ανθρώπων, ανθρώπων που δημιουργούν με την καρδιά, ανθρώπων που η δημιουργία είναι η ίδια τους η ζωή. Είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στην Τέχνη, που φιλοδοξούν να παρασύρουν και μας σε μια δίνη χρωμάτων, υλικών, λόγου και φαντασίας, σε μία διάσταση που δεν υπόκειται σε σύγκριση, παρά μόνο απελευθερώνει την ψυχή και τις αισθήσεις. Άλλωστε η Τέχνη δε γνωρίζει όρια και φραγμούς, δεν γνωρίζει σύνορα και αναστολές. Αποτελεί το ίδιο το μυστήριο της ζωής, μια και γεννιέται μέσα από αυτή.