Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

 Συνέντευξη του διεθνούς καταξιωμένου σολίστ Στέφανου Κορκολή στην Ελπίδα Παπαδανιήλ για την Κουλτουρόσουπα

 Ε.Π.: Η μουσική ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του αρχαίου δράματος. Βρισκόταν στον πυρήνα κάθε παράστασης, όπου απαγγελία, μουσική και τραγούδι αποτελούσαν ένα ενιαίο σύνολο. Πώς αποφασίσατε να επιμεληθείτε τη μουσική του συγκεκριμένου έργου;

Σ.Κ.: Καταρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω για αρχαία τραγωδία. Πριν από τρία χρόνια έχω γράψει τις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία και πάλι του Χρήστου Σουγάρη. Η συγκεκριμένη παράσταση δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας και στην ουσία ήταν μια παραγωγή χωρίς παραγωγό. Στην περίπτωση λοιπόν των Βακχών, πάλι σε μετάφραση του Θόδωρου Στεφανόπουλου, ήταν τέτοια η υφή του έργου και τέτοιος ο λόγος της μετάφρασης όπου «σχετικά εύκολα» μπόρεσα και μελοποίησα πολλά από τα χορικά με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Εκεί μάλιστα, στο Ηρώδιο έπαιξα και εγώ ζωντανά τη μουσική μου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του κορυφαίου δημιουργού εδώ: https://kulturosupa.gr/interviews/korkol1s-50234/

Διαβάστε επίσης:

Ο Στέφανος Κορκολής μιλά στην Κουλτουρόσουπα: «Η επιτυχία κρύβεται στην αλήθεια του καλλιτέχνη»

https://kulturosupa.gr/interviews/korkolis-49802/

Ακούστε το podcast με τον Στέφανο Κορκολή