ΣΤΗ ΜΑΝΑ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

ΣΤΗ ΜΑΝΑ

Ξεπέρασες τα όρια στις δύσκολες στιγμές μου,
τα χέρια σου ατσάλινα δε δείλιασαν λεπτό.
Στέριωναν όλοι οι κόποι σου που έστρωνες για μένα,
άνοιγες δρόμους να περνώ κι εμπόδια μη βρω.

Φαντάστηκες τον κίνδυνο κι έτρεξες να με σώσεις.
Στο πόνο μου αλόγιστα ήρθες να με λυτρώσεις.
Αγρίευες σα το θεριό όταν με αδικούσαν.
Ξύπνησες και ξενύχτησες να σε έχω συντροφιά.

Μάνα .…!!
που είσαι αρχόντισσα με τόση υπερηφάνεια …!!
σ΄ αυτά τα παρακάλια μου…, τώρα μην αρνηθείς.
Δε ξέχασα τη σκέψη σου ούτε τον χαρακτήρα,
μα πάλι σα μικρό παιδί θέλω για να με δεις.

Πολλά θα ήθελα να πω για να σ΄ ευχαριστήσω,
όμως τα λόγια χάνονται σαν της αυγής στιγμή.
Γι αυτό, το δάκρυ με φιλί που αφήνω στη μορφή σου,
για μένα θείος λυτρωμός θα είναι στη ψυχή.

Μάνα φοβάμαι τη στιγμή κοντά μου αν δεν είσαι.
Φοβάμαι σα θα στερηθώ τον πιο ζεστό ουρανό.
Κι αν τότε μείνω μόνος μου…, ας έχω την ευχή σου,
τις προσευχές μη σταματάς, εκεί προς το Θεό.

                                               Άγγελος Αγγελίδης                                                                                                        ΑΙΓΙΝΙΟ 06-05-2011

ΑΠΡΙΛΗΣ: ΜΗΝΑΣ ΑΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Απρίλης: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.
Ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου σας προσκαλεί σε μια αθλητική δράση προσαρμοσμένη στους δύσκολους καιρούς της Πανδημίας.
TO ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΡΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ!
RUN FOR AUTISM – RETHYMNO
Η ιδέα
Η εβδομάδα του Απρίλη για το Run for Autism – Rethymno ξεκινά τη Δευτέρα 19.04.2021 ως Κυριακή 25.04.2021.
Σας θέλουμε δίπλα μας για να ευαισθητοποιήσουμε για τον αυτισμό. Η διοργάνωση αυτή ξεκινά πρώτη φορά στο Ρέθυμνο με στόχο να γίνεται κάθε χρόνο εκτός πανδημίας.
Σας θέλουμε παρόντες στον εικονικό αγώνα μας για τον αυτισμό. Βγες μόνος σου ή πάρε μια μικρή παρέα. Περπατήστε, τρέξτε, κάντε ποδήλατο, πατίνι η όποια άλλη αθλητική δραστηριότητα.
Αποτελεί μια ατομική ενέργεια αγάπης και συμμετοχής που μπορεί να ενωθεί μέσα από τη σελίδα μας και να φέρει τον κοινωνικό χαρακτήρα που χρειάζεται, ώστε να ενώσει τις δυνάμεις όλων των πολιτών.
Όροι – κανόνες συμμετοχής :
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή στο aytismos@gmail.com και θα λάβετε τα αυτοκόλλητα της δράσης μας για να γίνετε κι εσείς μέρος του αγώνα μας. Υπάρχουν και 2 τηλέφωνα επικοινωνίας για να συμμετέχετε : 6948590359 και 6936704854.
Ακολουθείστε μας στην ομάδα μας, οργανώστε τη δράση σας και δημοσιεύστε στο προφίλ σας φωτογραφίες με tag @rethymnorunsforautism για να την κοινοποιήσουμε.
Παρακαλώ σεβαστείτε τις παρακάτω οδηγίες:
Δηλώνουμε ως φορέας ότι ο αγώνας είναι εικονικός. Δεν έχει σημείο έναρξης ή λήξης.
Στη δράση μας συμμετέχουν ενήλικες. Για οποιαδήποτε έκθεση ανηλίκων σε ανάρτηση δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Καλύψτε τα πρόσωπα των ανηλίκων στην ανάρτησή σας.
Φωτογραφία που περιέχει έκθεση ανηλίκου, δεν θα δημοσιεύεται από το φορέα μας.
Εσείς φτιάχνετε τη δική σας συμμετοχή με τη δική σας ευθύνη για τη σωματική σας ακεραιότητα.
Κρατείστε τα μέτρα ασφαλείας που απαιτεί η περίοδος αυτή ( μάσκα , μήνυμα για φυσική άσκηση, αποστάσεις ασφαλείας, επιτρεπόμενο όριο ατόμων στην δράση σας)
Μη συνωστιστείτε, έχουμε όλοι τρόπο να συμμετέχουμε ακόμα και με λίγα άτομα ή μόνοι.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟ
Ο Σύλλογος μας έχει ιδρυθεί το 2007 και αριθμοί 150 μέλη.
Υλοποιούμε πολλά προγράμματα και αυτή την περίοδο τρέχει ένα  πρόγραμμα για εργασιακή ένταξη ΑμεΑ , πρόγραμμα Εράσμους+ , πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Δήμο για ανακύκλωση πλαστικού κ.α Επίσης έχουμε ιδρύσει ένα Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ για ηλικίες από 5 έως 17 ετών. Έχουμε έναν χώρο που το ονομάζουμε Κοινωνικό Στέκι ΑμεΑ και υλοποιούμε πληθώρα δράσεων. Οι ηλικίες γενικά των ωφελούμενων μελών είναι από 4 έως 25 ετών και των οικογενειών τους.
Ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία
Ειρήνη Κλάδου
Πρόεδρος
6936704854
Παύλος Μελισσινός
Υπεύθυνος έργων και δομών
6948590359

 

Σύλλογος γονέων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου
Association of parents and friends of people with autism  of Rethimno

+306936704854
+306948590359

Site :www.autismreth.gr
FB :https://www.facebook.com/autismreth.gr/
INSTA: autismrethymno

 

 

 

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 2 Μαρτίου 2021,
με Θέμα : «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021» και με αρ. πρωτ. 19156/ΓΔ4/18-2-2021 καλεί όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν
στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, που θα εορτασθεί σε όλον τον κόσμο στις 2 Απριλίου 2021.
Ο εορτασμός αυτός, που συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του Hans Christian Andersen, καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Σημαντικό είναι οι εν λόγω δράσεις να οργανωθούν με τη συνεργασία του Συλλόγου Διδασκόντων, των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων/Πολιτιστικών Θεμάτων με τοπικές, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με συγγραφείς και εικονογράφους και γενικά με πρόσωπα και φορείς από τον χώρο
του παιδικού βιβλίου. Οι ανωτέρω δράσεις δύνανται να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά,
αλλά και δια ζώσης με δεδομένο ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.
και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19 και με την είσοδο έως 2 ατόμων το ανώτερο σε κάθε τμήμα πλέον του εκπαιδευτικού, εφόσον χρειαστεί.

 

 

ΚΡΟΝΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΟΥΡΑΝΟΣ, ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΜΟΖΟΡΑ

ΚΡΟΝΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΟΥΡΑΝΟΣ

Κρόνος τετράγωνο Ουρανός: και μετά την πανδημία τι;

 

Ο Υδροχόος έχει συνδεθεί από τους αρχαίους αστρολόγους, όπως ο Πτολεμαίος, με τις επιδημίες και τις πανδημίες, επειδή είναι το μόνο ζώδιο που έχει ανθρωπόμορφο σύμβολο μέσα στον ζωδιακό. Και μπορεί η είσοδος του Δία στον Υδροχόο να έφερε προς το παρόν ένα διογκωμένο τρίτο κύμα με μια μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική, όμως η παρουσία του Κρόνου στον Υδροχόο θα φέρει σταδιακά μέσα στο 2021 την αποκλιμάκωση και τον περιορισμό της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρόλο όμως που η πανδημία θα υποχωρήσει σημαντικά, φαίνεται ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πεδίο μέσα στο 2021, όπως δείχνει το τετράγωνο του Κρόνου με τον Ουρανό. Το τετράγωνο αυτό είναι η σημαντικότερη αστρολογική όψη του 2021 και είναι το τελευταίο μέσα στον συνοδικό κύκλο Ουρανού/Κρόνου, που ξεκίνησε το 1988 και θα ολοκληρωθεί το 2032.


Το τετράγωνο αυτό θα σχηματιστεί τρεις φορές με ακρίβεια λόγω της ανάδρομης πορείας των δύο πλανητών στις 17/2/2021, στις 14/6/2021 και στις 24/12/2021, η επίδραση του όμως θα είναι ισχυρή μέσα σε όλο το 2021. Ο Κρόνος στον Υδροχόο είναι ισχυρός αλλά η θέση του Ουρανού στον Ταύρο, το ζώδιο της πτώσης του, κάνει το τετράγωνο αυτό ακόμα πιο δύσκολο.
Οι δυσαρμονικές όψεις Κρόνου και Ουρανού, σηματοδοτούν συνήθως ξαφνικές οικονομικές κρίσεις. Η τελευταία αντίθεση ανάμεσα στους δυο πλανήτες σηματοδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε το 2008 από την κατάρρευση της Λεμάν, ενώ τώρα συμπίπτει με την οικονομική κρίση που προκαλεί παγκόσμια η πανδημία. Στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το τετράγωνο αυτό δείχνει αυταρχικές ή βίαιες αντιδράσεις απέναντι στο στάτους κβο, επαναστάσεις, αναβίωση της τρομοκρατίας ή του ρατσισμού και των φυλετικών ή άλλων διακρίσεων. Το πρόσφατο πραξικόπημα στη Μιανμάρ έγινε κάτω από την επίδραση αυτού του τετραγώνου ενώ αυτές τις μέρες είχαμε σε δύο χώρες, την Αγγλία και την Τουρκία, μαζικές διαδηλώσεις γυναικών για την βία που στρέφεται εναντίον τους. Στο κοινωνικό επίπεδο, συνήθως έχουμε κοινωνικές αναταραχές και μαζικές αντιδράσεις, όπως οι βίαιες διαμαρτυρίες για τα μέτρα εναντίον της πανδημίας που βλέπουμε στη Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Αγγλία, Σουηδία και αλλού.
Παρόλο που το τετράγωνο αυτό θα έχει παγκόσμια επίδραση, δεν θα πλήξει όλες τις χώρες το ίδιο. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την γειτονική μας Τουρκία. Αυτό το διάστημα έχουμε ξαφνική μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας που προκλήθηκε από την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ερντογάν, μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου, βίαιη κατάργηση του φιλοκουρδικού κόμματος, και διεθνείς αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις γυναικών για την απόσυρση της Τουρκίας από την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Είναι πολύ πιθανό να έχουμε μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στην Τουρκία μέσα στο 2021.
Ας δούμε τώρα τι γίνεται στην Ελλάδα. Στον οικονομικό τομέα, το πρώτο τετράγωνο του συνοδικού κύκλου Κρόνου/Ουρανού σηματοδότησε το χρηματιστηριακό κράχ του 1999 που προκάλεσε ένα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία και επηρέασε σχεδόν τα μισά νοικοκυριά της χώρας. Στην αντίθεση Κρόνου/Ουρανού, η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, έπληξε ιδιαίτερα την Ελλάδα που έφτασε σχεδόν στην χρεοκοπία. Τώρα, περιμένουμε να δούμε πού θα φτάσει η ύφεση μέχρι το τέλος της πανδημίας. Πάντως, υπάρχουν και θετικές όψεις στον χάρτη της Ελλάδας που δείχνουν ότι η οικονομική κρίση αυτή τη φορά θα ξεπεραστεί αρκετά ευκολότερα από την προηγούμενη.


Στον κοινωνικό τομέα, στο πρώτο τετράγωνο είχαμε τον πόλεμο εκκλησίας – πολιτείας για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Τώρα, ο πόλεμος είναι κομματικός περισσότερο, για την αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων και άλλα θέματα. Στο πρώτο τετράγωνο, επίσης, η 17 Νοέμβρη δολοφόνησε τον Βρετανό ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς ενώ τώρα η τρομοκρατία αναβίωσε μέσω της απεργίας πείνας του φυλακισμένου τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Κουφοντίνα. Μέσα σε 52 μέρες, έγιναν 623 συναθροίσεις, διαδηλώσεις, πορείες και διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και οι μισές από αυτές ήταν υπέρ του Κουφοντίνα. Επίσης, είχαμε φαινόμενα αστυνομικής βίας αλλά και βία από
ακραία στοιχεία που κόντεψαν να δολοφονήσουν αστυνομικό. Το «μορατόριουμ» που επικρατεί τώρα στους δρόμους της Ελλάδας δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει για πολύ.
Επίσης, είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα να υπάρξουν γενικότερες πολιτικές εξελίξεις ή και ανακατατάξεις στον χώρο της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν όλα με την ψυχραιμία και σύνεση του Κρόνου στον Υδροχόο και όχι με την αντίδραση, το πείσμα και την βιαιότητα του Ουρανού στον Ταύρο.

Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Συγγραφέας, Φιλόλογος

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Αγωνιστής της Λευτεριάς
Άγγελος Αγγελίδης
Κατερίνη 24-11-2020


Ξεχάστηκες να βγεις πρωί στου Ηλιου τη γιορτή
κρυμμένος μες τη σκέψη σου, μαύρη Ανατολή.
Τα άρματά σου γυάλιζες κρυφά, νύχτα, φοβέρα
είχες παρέα, συντροφιά, στη νύχτα τον αγέρα.

Ούτε που σκέφτηκες στιγμή τα μάτια σου αλλού,
σκοπιά φυλάς μη και σας βρει το πείσμα του οχτρού.
Οι σύντροφοι ξεθάρρεψαν έγνεψαν στον Μορφέα,
τα βλέφαρα χαλάρωσαν, γλυκαίνεται η ψυχή.

Τινάζεσαι χαράματα, στρίβεις δασύ μουστάκι,
τη κάπα ρίχνεις κατά γης, λεύτερος να σταθείς.
Νερό ρίχνεις στο πρόσωπο, σηκώνοντας το βλέμμα
ψάχνεις στον ουρανό Θεό, ελπίδα της ζωής.

Βγάζεις φωνή χαρούμενη, πνιγμένη από μεράκι,
που μοιάζει σύνθημα κρυφό, ευχή και εντολή.
Οι σύντροφοι αρματώθηκαν, πρώτη φροντίδα απ΄ όλα,
μπήκαν τα όπλα σταυρωτά, τώρα η προσευχή.

Ξεμέριασαν σιγά-σιγά πάλι στα μετερίζια,
τηρώντας νόμους άγραφους που ορίζουν οι στιγμές.
Τα στήθια ανάσαιναν βαθιά, το θάρρος ανδρειώνει
κι ο νους τους έκλεψε καιρό να νιώσει από ζωή.

Γυναίκα και ανήλικα, μωρά παιδιά και κόρες,
γέροντες, μάνες, ορφανά στη σκέψη τριγυρνούν.
Υποχρεώσεις, όνειρα, σχέδια και μεράκια,
πάθη, ανθρώπινες στιγμές, μόνα θα πορευτούν.

Δεν έκλαψα τις μέρες μου, δε ζύγισα τη πίκρα,
ούτε που σας φοβήθηκα βόλια, φαρμακερά.
Τη λευτεριά στερήθηκα, τα χρόνια μου χαμένα,
σαν άλλα λέει η γλώσσα μου και άλλα η καρδιά.

Μάνα μου μη πικραίνεσαι, κόρη μου μη λυπάσαι,
λεβέντη γιέ μη φοβηθείς, γέροντα μη πονάς.
Για τη Πατρίδα όλοι μας, μαζί σταυρό κι αγώνα,
σαν έχεις μάτια ανοιχτά όλα τα προσπερνάς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ; ΚΟΡΑΛΛΙΑ ΜΟΖΟΡΑ

 

Τι είναι η γυναίκα;

Στον εσωτερισμό υπάρχει ένα αξίωμα που λέει: «ότι μέσα και έξω, ότι έξω και μέσα». Αυτό σημαίνει ότι ο μικρόκοσμος είναι μια μικρογραφία του μακρόκοσμου αλλά και η κοινωνία είναι η μεγεθυμένη εικόνα του ατόμου.
Όλα βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία. Για παράδειγμα, ο θυμός και η βία που μπορεί να κρύβει μέσα του ένα άτομο αντιστοιχούν στις τρομοκρατικές ομάδες που ασκούν βία σε κοινωνικό επίπεδο. Οι ριζοσπαστικές πολιτικές ομάδες μπορεί να αντιστοιχούν στα απωθημένα προβλήματα που έχει ένα άτομο με την εξουσία.
Τα άτομα που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο μπορεί να είναι προσωπικά μας θέματα που δεν αναγνωρίζουμε και δεν θέλουμε να γνωρίζουμε κ.λπ. Η κοινωνία είναι το πεδίο όπου βιώνουμε τα εσωτερικά μας θέματα έξω από μας με σκοπό να τα δούμε πιο εύκολα, να τα επεξεργαστούμε και να τα διαχειριστούμε.
Ταυτόχρονα, τα κοινωνικά βιώματα είναι η αντανάκλαση σε συλλογικό επίπεδο του πόσο ωριμάζουμε ως άτομα. Η σχέση ατόμου – κοινωνίας είναι αμφίδρομη.
Μ’ αυτή την έννοια, τα δύο φύλα, ο άντρας και η γυναίκα, και η μεταξύ τους σχέση αντιστοιχούν στην αρσενική και θηλυκή πλευρά που υπάρχει σε κάθε άτομο. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε την θηλυκή πλευρά μέσα μας αντιμετωπίζουμε και την γυναίκα στο κοινωνικό επίπεδο. Η καταπίεση της γυναίκας για τόσους αιώνες δείχνει την εσωτερική καταπίεση των θηλυκών αρχών και αξιών μέσα μας.
Έτσι, η αρσενική δύναμη και η ικανότητα ηγεσίας χωρίς την θηλυκή ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την κατανόηση των αναγκών των άλλων γίνεται σκληρότητα, ανταγωνισμός, βία και ανάγκη επιβολής της προσωπικής εξουσίας.
Μέσα σ’ ένα κόσμο στον οποίο κυριαρχούν οι αντρικές αρχές, ήταν δείγμα αδυναμίας το να εκφράσει κανείς συναίσθημα, συμπόνια ή να κλάψει. Ένας άντρας έπρεπε να είναι πάντα δυνατός και έτοιμος να ανταγωνιστεί κάθε άλλο αρσενικό γιατί έτσι έλεγε ο νόμος της επιβίωσής του. Βλέπουμε όμως πως όσο γίνεται αποδεκτή η θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία τόσο απελευθερώνεται και το συναίσθημα. Σήμερα, είναι πολύ πιο αποδεκτό να κλάψει ένας άντρας.
Η καταπίεση της γυναίκας δεν επέτρεψε στον άντρα να ισορροπήσει τις δύο πλευρές του αλλά ταυτόχρονα δεν επέτρεψε ούτε στη γυναίκα να έρθει σε επαφή με την δική της αρσενική πλευρά.
Έτσι, και τα δύο φύλα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, να ισορροπήσουν και να ωριμάσουν.
Ο ρόλος της γυναίκας κοινωνικά δεν είναι να γίνει σκληρή, δυνατή και ανταγωνιστική για να επιβιώσει σ’ ένα κόσμο αντρικό αλλά να μπολιάσει τις αρσενικές αξίες, της αυτοπεποίθησης, της δύναμης, του θάρρους, της αυτενέργειας, της πρωτοβουλίας, της ικανότητας ηγεσίας με τις θηλυκές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της βοήθειας, της στήριξης και της φροντίδας των άλλων, της αποδοχής και του σεβασμού των αναγκών των άλλων ανθρώπων.
Όσο η γυναίκα βρίσκει τη φωνή και την έκφρασή της κοινωνικά, τόσο και τα δύο φύλα θα ολοκληρώνονται, θα ισορροπούν μέσα τους και θα ωριμάζουν και ατομικά και κοινωνικά.

Κοραλλία Μόζορα
Αστρολόγος, Φιλόλογος, Συγγραφέας

ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΑΝΑ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

¨ Έλληνας ξανά ¨


Οι τύχες μας ληγμένες, στα αζήτητα,
που ξέπεσαν απόσπορα, στης γης την αυλακιά.
Σοφές οι θεωρίες των προγόνων μας,
μα δύουν και αφήνουν και ανάγκες και κενά.

Ξέφυγαν τα τεχνάσματα του πνεύματος.
Αδημονούν οι εραστές της νέας εποχής.
Οι ταξικοί αγώνες δόλια ξεπουλήθηκαν.
Κατάληψη επιχειρούν οι θαρρετοί της γης.

Τα κάστρα από μέσα παραδόθηκαν.
Ούτε ακούστηκαν κραυγές, συμβιβασμός.
Η νύχτα συνειδήσεις αποκοίμισε.
Ό,τι φανεί με την αυγή, θα μοιάζει κεραυνός.

Αφέθηκες στα χνάρια τους, ω… Έλληνα.
Βολεύτηκες δειλά στην ευκολία της ζωής.
Πίστεψες εύκολα στις πλάνες θεωρίες τους.
Φαντάζεις δούλος μιας μοιραίας εποχής.

Δεν είδες το αγκίστρι στα δολώματα.
Δεν υποπτεύτηκες το δέος στο γυαλί.
Άλλαξες γράμματα και ήχους στα ονόματα.
Μετάλλαξες τις λέξεις σου ξεχνώντας και φυλή.

Ξεπέζεψες νωρίς προσβάλλοντας το άτι σου.
Κάθισες στο σαλόνι σου σαν άρχοντας της γης.
Η σκέψη σου κοντή και δε λογάριασες.
Μόνιμα πια υπόχρεος, λευκής επιταγής.

Κατάφερες περίτεχνα τη φαντασία, τέχνη.
Έβαλες με συνείδηση το δίκιο στη ζωή.
Τίμησες ανυπέρβλητα το λίγο, ως ωραίο.
Έκανες ως εκ θαύματος το άθλημα, γιορτή.

Μας άφησες απλόχερα γνώση, τόμους, βιβλία.
Παντού μνημεία κλασσικά, γέμισες τα μουσεία.
Δάμασες με σοφή σπουδή τα πάθη των θνητών.
Όρισες αντισώματα κατά των πειρασμών.

Φόρτωσα πια κατάκοπος τα όνειρα στις πλάτες.
Άνοιξα και τα χέρια μου, τα έκανα φτερά.
Παίρνω και τις ανάσες μου πιο γρήγορα, γεμάτες.
Φεύγω για να πετάξω μόνος μου, να φτάσω πιο ψηλά.

Ω… Έλληνα…., που ζεις στη γη.
Μία ευχή, προφτάνω….,
μη και με πάρει ο Θεός
προτού στο κόσμο π΄ αγαπώ, κάτι καλό να κάνω

Άγγελος Αγγελίδης
Κατερίνη 01-04-2020 

ΓΥΝΑΙΚΑ, ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Γυναίκα


Σε τραγούδησαν χίλιοι στίχοι, μελωδικοί.
με χορδές και κιθάρες σε λατρεύουν γλυκά οι θνητοί.
καλλιτέχνες του κόσμου και πινέλα σε έδωσαν άγια μορφή.
ο Θεός σε ευλόγησε να μας δώσεις εσύ τη ζωή.

μουδιασμένη κοιτούσες στις κακές μας στιγμές.
τις δυνάμεις σου έστελνες σύμμαχο, ικεσίες κι ευχές.
ξαποσταίνεις σα νιώσεις την αγάπη στη γη.
η αυγή κάθε μέρα, συνείδηση, ευθύνη, αποστολή.

δε ξεχώρισες που σε έφτιαξε η φύση και λεπτή κι απαλή.
δεν απέφυγες στη ζωή τον ιδρώτα για να έχεις ψωμί.
την ισότητα έψαξες στους ανθρώπους του κόσμου πάνω στη γη.
τον Θεό ικετεύεις για να ζεις ίση με ίσους κι εσύ.

όσα να θέλω και να πω, όσα και να σου γράψω.
να σταματήσω προσπαθώ, νιώθω ντροπή, θα κλάψω.
θέλω να βγω απ΄ το χορό, μόνη για να χορεύεις,
να ζαλιστείς, να ξεχαστείς, αστέρια να αγναντεύεις.

από μακριά να σε κοιτώ, να χαίρομαι για σένα.
τα όνειρά σου παιδικά, μεράκια, απωθημένα.
να χτίζω κόσμους ψεύτικους εκεί για να σε βάλω,
χαρούμενη να ζεις εσύ κι εγώ που σ΄ αγαπάω.

Αγγελος Αγγελίδης
Κατερίνη 08-03-2021

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ, ΓΚΙΚΑ ΒΙΒΗ

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ…
Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.


Ποιος μπόρεσε ανά τους αιώνες να εξηγήσει τι είναι έρωτας; Ποιος δεν πληγώθηκε από έρωτα; Ανεκπλήρωτοι έρωτες… ”Λάθος” έρωτες… Πώς γίνεται ένα τόσο ανεπανάληπτα όμορφο συναίσθημα να είναι λάθος και ανεκπλήρωτο; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο έρωτας υπάρχει και η δύναμή του τεράστια. Ποιητές, τραγουδιστές εξέφρασαν μέσα από τους στίχους τους τον έρωτα, επιστήμονες μέσα από χημικές ενώσεις. Το ερωτικό στοιχείο υπάρχει και είναι μαγική η επιρροή του στις ζωές μας.
Η Κική Δημουλά συνδέει μέσα από το ποίημά της “Ο Πληθυντικός Αριθμός”, τον έρωτα με το φόβο, τη μνήμη και τη νύχτα. Πρόκειται για αφηρημένες έννοιες που όμως είναι τόσο ουσιαστικές και εκφράζουν απόλυτα τον έρωτα. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα “ουσιαστικόν”, δηλαδή πραγματικό, αληθινό και επομένως σημαντικό. Δε ξεχωρίζει τα γένη, είναι είτε θηλυκού είτε αρσενικού. Δε γίνονται διακρίσεις στον έρωτα.
Η δύναμή του τεράστια. Μας εξουσιάζει. Ταυτόχρονα όμως όταν είμαστε ερωτευμένοι νιώθουμε και την απόλυτη συναισθηματική αυτάρκεια, μαγικά μας εξαφανίζει όλες τις συναισθηματικές ανασφάλειες. Η ένταση του έρωτα κάνει τον ερωτευμένο να νιώθει άτρωτος, υπερνικά ακόμη και το φόβο του θανάτου, εξαφανίζοντας κάθε υπαρξιακή αγωνία. Γι΄ αυτό κάθε απουσία του έρωτα ανατρέπει αυτή την κατάσταση δύναμης και ευφορίας και κάνει τον άνθρωπο τρωτό και ανασφαλή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη δύναμή του.
Μια ματιά, ένα άγγιγμα, μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο, μόνο μια κουβέντα μπορούν να μας κάνουν να ερωτευτούμε παράφορα και όλα μετά αλλάζουν. Είτε γίνονται πολύ ομορφότερα ή πιο οδυνηρά- αν ο έρωτας είναι μονόπλευρος ή ανεκπλήρωτος – και τότε πραγματικά ο πόνος είναι τεράστιος… και το συναίσθημα για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας… Μαζεύουμε τα “κομμάτια” μας και προσπαθούμε με αξιοπρέπεια να σταθούμε απέναντι σε όλο αυτό, νιώθοντας και κάπως τυχεροί που έστω και έτσι βιώσαμε το εντονότερο συναίσθημα που υπάρχει.
Κανείς δε μπορέσει ποτέ να τον εξηγήσει απόλυτα. Συγκλονιστικό, όμορφο, γλυκό, τρυφερό αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό και ίσως οδυνηρό συναίσθημα Ο ΈΡΩΤΑΣ.

Γκίκα Βιβή

ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ VS COVID 19, ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ VS COVID 19

ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΚΑΙ ΕΠΙ τριετίας και στην ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ.

Από μικρή ανάμεσα σε διάφορα αντικείμενα, έπιασα το μολύβι.
Έκτοτε δεν το άφησα ποτέ. Διάβαζα και διαβάζω.
Πλημμυρίζω και καταθέτω την ψυχή μου στο χαρτί.

Κορονοϊός, πανδημία, lockdown.. προσωπικά πώς σε έχει επηρεάσει αυτή η κατάσταση; πώς διαχειρίζεσαι την περίοδο που διανύουμε; Πώς ισορροπείς;
Πρωτόγνωρη κατάσταση, κληθήκαμε να δεχθούμε όρους, να μάθουμε έννοιες, να περιοριστούμε, με έναν φόβο να αιωρείται. Όπως κάθε άνθρωπο ελεύθερο με έχει προβληματίσει, περιορίσει, στενοχωρήσει. Η ισορροπία και μακάρι να την πετυχαίνουμε περισσότεροι άνθρωποι είναι μια μυστική, προσωπική διεργασία. Προσπάθησα να είμαι ήρεμη, με διάβασμα, γράψιμο, επικοινωνία, στηρίζοντας σημαντικούς ανθρώπους και δεχόμενη ενίσχυση από αυτούς.
– Τι σε ανησυχεί πιο πολύ τώρα, στην εποχή της πανδημίας; Η δουλειά σου, η υγεία σου; Οι δικοί σου άνθρωποι;
Η υγεία των δικών μου ανθρώπων πρωτίστως και η δική μου φυσικά γιατί είμαστε σε αλληλουχία και αλληλεπίδραση. Αλλά δεν παραπονιέμαι, παρ’ όλα αυτά είχα στα χέρια μου τρία παραμύθια και άμεσα περιμένω το τέταρτο.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τον τομέα της τέχνης που υπηρετείς;
Αρκετά γιατί όλα με τον άνθρωπο πραγματώνονται. Όταν περιορίστηκε η εργασία των υπευθύνων των εκδοτικών, των τυπογραφείων, καταλαβαίνετε, ότι υπήρξε καθυστέρηση. Αλλά δεν παραπονιέμαι, παρ’ όλα αυτά είχα στα χέρια μου τρία παραμύθια και άμεσα περιμένω το τέταρτο.


– Αναπροσαρμόζονται τα δεδομένα στο χώρο της τέχνης σήμερα; Εν όψη της πανδημίας του κορονοϊού αλλάζει η επαγγελματική της μορφή;
Φυσικά έχουν τροποποιηθεί οι μορφές έκφρασής τους. Και αυτό είναι μαγικό. Η ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία , μεγαλούργησε. Με τη χρήση της τεχνολογίας, βλέπουμε ότι διοργανώθηκαν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια , οπότε έχει αμβλυνθεί κάπως το αίσθημα της μονότητας και του εγκλεισμού.
– Στον άνθρωπο υπάρχουν πάντα δύο αντικρουόμενες ανάγκες, η ανάγκη για ελευθερία και η ανάγκη για ασφάλεια. Ποια πιστεύεις ότι κυριαρχεί εντονότερα σήμερα;
Είναι δυο έννοιες σε αλληλουχία. Αλλά προέχει η ασφάλεια. Αν είμαστε ασφαλείς θα νιώθουμε και ελεύθεροι.
– Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προσδιορίζεται από την έντονη, ψυχαναγκαστική πολλές φορές, επιδίωξη της τέλειας ζωής. Κατά πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία και όσα ζούμε αλλάζουν τις επιδιώξεις μας; Τις προτεραιότητές μας;
Κάθε υπερβολή και κατάχρηση του μέτρου, επιφέρει αλλαγές. Άραγε δεν ευθυνόμαστε για όλη αυτή την κατάσταση; Ο υπερκαταναλωτισμός, η αλόγιστη χρήση ζημιογόνων πραγμάτων για τον πλανήτη, ίσως ευθύνονται γι’ αυτή την πανδημία. Όχι μόνο άλλαξε, περιόρισε τις βλέψεις και τις προσδοκίες μας, μας καθήλωσε ανήμπορους, ανίσχυρους.
– Ποια συναισθήματα σου βγάζει η σημερινή κατάσταση; Τα αναγνωρίζεις και στους γύρω σου ή διακρίνεις κάτι διαφορετικό;
Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν σε μένα και σε μερίδα φίλων που ανταλλάσσαμε απόψεις, ήταν του φόβου, της ανασφάλειας, της αποστέρησης δικών μας σημαντικών προσώπων. Όμως στην αντίπερα όχθη, αντί όλος αυτός ο προβληματισμός να μας οδηγήσει σε μια κοινωνία, πιο αλληλέγγυα, παρατηρώ μια ακοινωνησία, ανέκφραστα πρόσωπα. Φοβισμένα, έτοιμα για άμυνα.
– Πόσο εύκολη είναι η ευγνωμοσύνη στις μέρες μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Είναι εκφρασμένη ευτυχώς, αλλά από μικρό ποσοστό ανθρώπινου δυναμικού. Απαιτείται ευγένεια ψυχής, που το χτίζεις από την εμβρυική ζωή.
– Με όλα αυτά που περάσαμε αυτή τη χρονιά έχεις νιώσει να φτάνεις στα όριά σου και πως το διαχειρίστηκες;
Ήταν και εξακολουθεί να είναι μια κατάσταση αλλόκοτη, που προκαλεί δυσθυμία. Με βοήθησε η επικοινωνία, όπως ανέφερα με τη χρήση της τεχνολογίας και με πολύ αγαπημένα πρόσωπα, η φροντίδα όσων είχα ευθύνη, το διάβασμα, η προσευχή και η ελπίδα ότι θα περάσει όλο αυτό
– Ο Καζαντζάκης γράφει « Όσο ζούμε μια ευτυχία, δύσκολα τη νιώθουμε.. Μονάχα όταν περάσει και κοιτάξουμε πίσω μας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πόσο ευτυχισμένοι σταθήκαμε…». Θα μπορούσες να πεις ότι το έχεις νιώσει τη χρονιά που μας πέρασε;
Αναπολούμε όλοι μας τις ελεύθερες, ανέμελες στιγμές. Όμως για να εκτιμήσουμε τι είχαμε και να αναπλαισιώσουμε θετικά όλη αυτή την γκρίζα κατάσταση, θέλει εσωτερική δουλειά. Αν μετά από όλο αυτό, κάνουμε όλοι μας ένα βήμα αλληλέγγυο για το συνάνθρωπο και την ανθρωπότητα, τότε χαλάλι οι δυσκολίες.
– Δίνεις σημασία στη γνώμη των άλλων; Στη γνώμη και την άποψη της μάζας, καθώς λέγεται; Σε επηρεάζει και αν ναι, σε τι βαθμό;
Δίνω βάρος στη γνώμη μόνο των πολύ σημαντικών για μένα προσώπων. Ποτέ δεν συσχηματίσθηκα με τη μάζα. Εξάλλου εκεί υπάρχουν άλλες αλληλουχίες, εξαρτήσεις, που δεν με συγκίνησαν ποτέ.


– Ποιο είναι αυτό που νιώθεις ότι σου λείπει πιο πολύ τώρα με τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού;
Το αγκάλιασμα με τα παιδιά μου, με τον λατρεμένο μου εγγονό και τους αγαπημένους μου φίλους.
– Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, καταφέρνεις να αντικρίσεις με αισιοδοξία το μέλλον;
Έχω ελπίδα στο σχέδιο του Θεού, ότι δεν θα αφήσει να χαθούν τα πλάσματά Του. Εμείς θα παλεύουμε, μέρα τη μέρα και έχει ο Θεός.
– Αν ο κορονοϊός ήταν θεατρικό έργο/ πίνακας ζωγραφικής/ λογοτεχνικό βιβλίο/ποίημα/ μουσική/ φωτογραφία, πώς θα το περιέγραφες; πώς το φαντάζεσαι;
Η Κορώνα του βασιλιά….

– 2020…άλλη μια περιστροφή γύρω από τον ήλιο ολοκληρώθηκε… 2021….. επανεκκίνηση.. Με υγεία εν ελευθερία.
Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα έκφρασης. Καλή συνέχεια στον αγώνα σας για την περιφρούρηση της όποιας μορφής τέχνης, συνεισφορά στο οικοδόμημα του πολιτισμού. Γιατί όπως είπε και η Μελίνα, χωρίς αυτόν δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ

Με εκτίμηση
ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ κ. ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΚΑΙ ΕΠΙ τριετίας και στην ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ.

 

EnglishGermanGreekItalianTurkish