Διονύσης (Ντένης) Μακρής, “Προσπαθώ να είμαι ενεργός και να ακούω τι συμβαίνει γύρω μου”

Δεκάδες Ιστορίες Φύλλο 6

Διονύσης (Ντένης) Μακρής, “Προσπαθώ να είμαι ενεργός και να ακούω τι συμβαίνει γύρω μου”

“Προσπαθώ να είμαι ενεργός και να ακούω τι συμβαίνει γύρω μου, όχι πάντα δραστικά ή στην πρώτη γραμμή αλλά με έγνοια και με βάση τις προσωπικές μου επιλογές στη δουλειά αλλά και στη ζωή μου”.

Μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη του ηθοποιού στην Ελπίδα Παπαδανιήλ
Ο Διονύσης ( Ντένης) Μακρής είναι ένας ταλαντούχος, υψηλών προσδοκιών  ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1984 στην Αθήνα. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων» όπου μέσα από το έργο “Άμλετ” προτάθηκε για το βραβείο “Δημήτρης Χορν” το 2015. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Συρανό Ντε Μπερζεράκ (2010), Άμλετ (2014), Δον Ζουάν (2017), Ηρακλής Μαινόμενος (2011). Έχει επίσης συνεργαστεί με τον Jan Fabre κάνοντας 2ετή παγκόσμια περιοδεία, με τους Μ. Μαρμαρινό, Θ. Μοσχόπουλο, Ν. Καραθάνο, Λ. Κονιόρδου, Δ. Καταλειφό, Ε. Σκότη, Γ. Σκουρλέτη, Ο. Παπασπηλιόπουλο, κ.ά. Έχει εργαστεί σε μεγάλους θεατρικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τους: Γ. Σμαραγδή, Χρ. Παπακαλιάτη και άλλους. Τηλεοπτικά συμμετείχε στην κωμική σειρά του Ant1 Ταμάμ, στη  σειρά  “Αυτή η νύχτα μένει”  του Alpha και στην “Πτώση”  της ΕΡΤ που θα προβληθεί το Φλεβάρη.  Διδάσκει επίσης υποκριτική, ως προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε δραματικές σχολές. Τέλος, έχει δανείσει τη φωνή του σε πολλές επιτυχίες σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων, σε σίριαλ και διαφημίσεις.
Τη σεζόν αυτή “Η Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων” παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  το έργο του Εντουάρ Λουί «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη στο ΠΛΥΦΑ από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου.

«Κάθε μέρα, όταν πλησίαζα στον δρόμο μας, σκεφτόμουν το αυτοκίνητό σου και ευχόμουν από μέσα μου: κάνε να μην είναι εκεί, κάνε να μην είναι εκεί, κάνε να μην είναι εκεί.»

Το αυτοβιογραφικό «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» είναι το τρίτο βιβλίο του Εντουάρ Λουί, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 – στην Ελλάδα το 2020 από τις Εκδόσεις Αντίποδες – και αφηγείται την ιστορία της ζωής του πατέρα του μέσα από την οδυνηρή σχέση μαζί του, σε μια συνθήκη βίαιη και για τους δύο, καθώς «ο πατέρας στερείται τη δυνατότητα να αφηγηθεί την ίδια του τη ζωή και ο γιος θα ήθελε μια απάντηση που δεν θα λάβει ποτέ».

Δ.Μ.: Το έργο μου θυμίζει τη δική μου προσπάθεια να βρω διόδους να επικοινωνήσω, να συναντήσω τον πατέρα μου, τη μητέρα μου, το σχολείο, να βρω τρόπους να υπάρξω. Συναντώ το κλάμα μου, μέσα από το δικό του κλάμα. Καταλαβαίνω τι δεν μπόρεσα να πω ή τι κατάφερα να πω. Βράζει αυτό. Μου δίνει τη δυνατότητα να ψηλαφίσω αυτά που τότε δεν καταλάβαινα, αυτά από τα οποία έτρεχα να φύγω. Τώρα τα αγκαλιάζω, τα κατανοώ. Το κάνουμε όλοι μαζί αυτό, για εμάς τότε και για εμάς τώρα…
Εκτός, όμως, από μια προσωπική και συγκλονιστικά αληθινή εξομολόγηση, μέσα από την οποία ο συγγραφέας προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει, να κατανοήσει και τελικά να συγχωρέσει τον πατέρα του, το έργο είναι ένα αμείλικτο «κατηγορώ» στις κυβερνήσεις και την κυρίαρχη πολιτική που για τους έχοντες είναι «ζήτημα αισθητικής», ενώ για τους μη έχοντες «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Ο Γιώργος Κισσανδράκης και ο Διονύσης (Ντένης) Μακρής, ξεκινούν την ιστορία στο εδώ και τώρα, δανείζονται τη ματιά ανθρώπων που τη βίωσαν, μπαίνουν μέσα στα περιστατικά και προσπαθούν να ανασυγκροτήσουν τις εικόνες, ταξιδεύοντας σε αναμνήσεις από όσα συνέβησαν, όσα δεν συνέβησαν και όσα θα μπορούσαν να συμβούν. Βουτώντας στις μνήμες, έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη αποδοχής, με τη σεξουαλικότητα και τη βία, με το ειδικό που γίνεται γενικό, με το προσωπικό που οδηγεί στο κοινωνικό και την πολιτική που μας αφορά προσωπικά.

«[…] τίποτα δεν ήταν πια βίαιο, γιατί τη βία δεν την ονόμαζες βία, την ονόμαζες ζωή, δεν την ονόμαζες, ήταν εκεί, ήταν»

Δ.Μ.: Ο Εντουάρ Λουί είναι ένας νεαρός συγγραφέας ο οποίος έχει γράψει ήδη αρκετά έργα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αυτοβιογραφικά. Αφορούν τη ζωή του, την οικογένειά του, τον τρόπο που μεγάλωσε. Το έργο “Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου” μου έχει μονολογικό χαρακτήρα και διατηρεί την ποιότητα και το ύφος της αυτοβιογραφίας.
Ε.Π.: Ποια είναι η υπόθεση του έργου; Τι αφορά;
Δ.Μ.: Η υπόθεση του έργου αφορά τη ζωή και τη σχέση του συγγραφέα  με τον πατέρα του, όλα όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν ανάμεσά τους, ότι ειπώθηκε ή δεν ειπώθηκε. Επίσης, ο πατέρας με τις βαθιά περιοριστικές του αποφάσεις ευνούχισε τόσο τον ίδιο όσο και τον γιο του, χωρίς να επιτρέψει να ανθίσει κάτι πιο αληθινό, πιο ειλικρινές μεταξύ τους και έτσι να προσπαθεί μεγαλώνοντας πια ο Έντουαρ να αποτυπώσει όλα αυτά που δεν μπόρεσε να εκφράσει και να διατυπώσει μικρότερος και να τα καταλάβει. Ουσιαστικά είναι σαν ένα γράμμα κατανόησης και ίσως συγχώρεσης  στην πορεία όλων αυτών που συνέβησαν αλλά και όσων δεν συνέβησαν. Γιατί όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά μέσα στο έργο “οι αναμνήσεις μου είναι αναμνήσεις όσων δεν συνέβησαν..”,  περισσότερο  θυμάμαι όσα δεν σου έχω πει… Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό και είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.
Ε.Π.: Πώς γίνεται στους γονείς μας, στους ανθρώπους με τους οποίους διανύουμε πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, να έχουμε αφήσει ανείπωτα συναισθήματα και σκέψεις;
Δ.Μ.: Μικρότεροι δεν έχουμε την δυνατότητα της διαύγειας και της συνειδητότητας να μπορούμε να αντιληφθούμε πράγματα, οπότε πολλές φορές πιο πολλά αποθηκεύονται και θάβονται παρά εκφράζονται και τα καταλαβαίνουμε.
Ε.Π.: Η σχέση μας με τους γονείς μας είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερη για τον καθένα μας..
Δ.Μ.: Είναι βαθιά πυρηνική σχέση. Από εκεί ξεκινάνε και τελειώνουν όλα.
Ε.Π.: Θα πρέπει να είναι πολύ συγκινητικό, τρυφερό έργο..
Δ.Μ.: Ναι, είναι πολύ συγκινητικό. Μπαίνεις σε μονοπάτια τα οποία είναι πολύ πυκνά, θολά πολλές φορές αλλά και πολύ προσωπικά.  Όλα αυτά όμως έχουν και μια συλλογικότητα, όλοι μας βρισκόμαστε σε αυτές τις περιοχές, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Όλοι με κάποιο τρόπο βρισκόμαστε σε μια αλυσίδα γεγονότων – αντιδράσεων και αποφάσεων που διαιωνίζεται. Αναπαράγουμε μοτίβα, συνήθειες, συμπεριφορές που μας περάστηκαν, γιατί καλώς ή κακώς προγραμματιζόμαστε από την οικογένειά μας, από την εποχή μας, από τον τόπο που μένουμε, από το πότε μένουμε εκεί, από την ιστορική περίοδο της εποχής που διανύουμε..  Και έτσι δημιουργείται μια νοοτροπία, μια συμπεριφορά. Ο Εντουάρ Λουί μέσα στο έργο του προσπαθεί να σπάσει αυτή τη μηχανικότητα και να τα δει, να τα κατανοήσει, να σκεφτεί και να διερευνήσει “Ποιος είμαι; Ποιος ήμουν; Ποιος είσαι εσύ μπαμπά που δεν μου είπες ποτέ σ αγαπώ, που δεν μου είπες ότι με καταλαβαίνεις που είμαι ομοφυλόφιλος αλλά ήθελες να είμαι αυτό που ήσουν εσύ;” Πώς λοιπόν σπας μια αλυσίδα που έχει μάθει να αναπαράγει τον εαυτό της; Όταν όμως τη σπας και την καταλαβαίνεις και την ονοματίζεις, εκείνη τη στιγμή σπας μια ρομποτική, μια τυφλή αίσθηση των πραγμάτων. Αυτό που τελικά καταλήγει να χτυπάει, να δολοφονεί, να να ασκεί βία, να παίρνει λάθος αποφάσεις ή να πληγώνει ανθρώπους που δεν είναι όπως “ΕΓΩ”… Στην ουσία σπας λίγο μια φούσκα, μια μικροπραγματικότητα.

“Ας μην κρυβόμαστε άλλο.
Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι.”

Ε.Π.: Πηγαίνουμε δηλαδή από το ειδικό που γίνεται γενικό, από το προσωπικό που οδηγεί στο κοινωνικό και τελικά στην πολιτική που μας αφορά όλους…
Δ.Μ.: Ακριβώς, από το πολύ προσωπικό όταν απευθύνεται στον πατέρα του, μεταβαίνει στα πρόσωπα που του δημιούργησαν όλη αυτή την αίσθηση του συντηρητισμού, της πατριαρχίας, της μηχανικότητας και καταλήγει σε ένα δριμύ κατηγορώ απέναντι σε όλους όσους του προκάλεσαν αυτό, σε ανθρώπους που με τις πολιτικές τους αποφάσεις καθόριζαν τη ζωή του.
Ε.Π.:  Ο δικός σας ρόλος;
Δ.Μ.: Αν και είναι ένας μονόλογος το έργο μαζί με το Γιώργο Κισσανδράκη προσπαθούμε πάνω στην σκηνή σε παρόντα χρόνο να μοιράσουμε αυτές τις πληροφορίες μπαίνοντας σε όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο έργο. Προσπαθούμε να δούμε πώς νιώθαν τα πρόσωπα, τι προθέσεις είχαν, πώς κινούνταν. Οπότε δημιουργείται ένας πολυδιάστατος χαρακτήρας με ανοιχτά νοήματα και όχι μόνο ένα συναισθηματικό μανιφέστο κατά το οποίο ο γιος εκφράζει απέναντι στον πατέρα αλλά βλέπουμε και τον μπαμπά πώς απαντάει, βλέπουμε και τις πιο λεπτές, ευαίσθητες αποχρώσεις μέσα στα κατηγορώ του γιου. Δημιουργείται δηλαδή ένα δίκτυο ανθρώπων, χαρακτήρων και προσώπων που δεν στέκει μόνο στο γιο αλλά ανοίγει και παρατηρούμε τις βαθύτερες συναισθηματικές αντιδράσεις των προσώπων.
Ε.Π.: Τελικά εξιλεώνεται ο γιος; Έρχεται η συγχώρεση;
Δ.Μ.: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν φεύγουν ποτέ. Πάντα είναι εκεί αλλά μαλακώνουν μέσα από τη συνειδητότητα. Δεν ξέρω εάν ποτέ θα θεραπευτούν, τα κουβαλάς μέσα σου αλλά με μια διαφορετική αγάπη, κατανόηση και συνειδητότητα. Δεν ορίζουν τη ζωή σου πλέον.
Ε.Π: Εξαρτάται λοιπόν από τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε, που το αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι το όλο θέμα;   
Δ.Μ.: Εάν προσπαθήσουμε να σπάσουμε τη μέχρι στιγμής συνειδητότητα και βγούμε λίγο πιο έξω από αυτή την αλυσιδωτή κατάσταση αποφάσεων και μοτίβων, εάν σταματήσουμε να είμαστε απλά μηχανές που αναπαράγουμε τους γονείς μας τότε δημιουργείται μια πολύ λεπτή και σπουδαία μετακίνηση, που εγώ την ονομάζω επανάσταση, γιατί εκφράζεται και η επανάσταση μέσα στο έργο.

“Είμαι υπέρ του αγώνα και της μάχης, αλλά είμαι πιο πολύ υπέρ της εσωτερικής μάχης που θα δημιουργήσει άλλο mentality και άλλη οπτική και στους πολιτικούς και σε μας.”

Ε.Π.: Πώς θα οδηγηθούμε σε μια τέτοια επανάσταση;
Δ.Μ.: Θα πρέπει να ξαναδούμε νέους όρους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να επαναστατήσουμε με έναν τρόπο που να μην είναι μάταιος. Κι αυτό θα αιφνιδιάσει κι εμάς τους ίδιους, θα αλλάξει κάτι, η οπτική μας ας πούμε, η εκκίνησή μας, η αφετηρία μας, ακόμη και  ο τρόπος, η συλλογικότητα ή η ατομικότητα. Εκεί έρχεται το να ξεκινήσουμε από μέσα μας, που έχει πια εκφυλιστεί. Μπορεί να δημιουργηθεί μια συνθήκη που θα ανάψει φλόγα με νέους κώδικες και νέο αντίκρισμα.
Ε.Π.: Τελικά από εμάς τους ίδιους ξεκινάει κάθε επανάσταση..
Δ.Μ.: Μέσα από μια πυρηνική επανάσταση θα ξεκινήσει κάθε είδους αλλαγή και βελτίωση. Εάν δεν αλλάξω εμένα και τη σχέση μου με τον μπαμπά μου και το πως αυτή ασκεί επίδραση στη ζωή μου, το πως ασκήθηκε βία σε μένα, στην οικογένειά μου και πως ασκώ και εγώ βία στον εαυτό μου, πώς θα μπορέσω μετά να αλλάξω τους θεσμούς της κοινωνίας μου; Ακόμη και από τα πιο απλά πράγματα, το πώς ακούω, πώς περπατάω, πώς διαχειρίζομαι όλη αυτή την ένταση του μυαλού, η οποία έχει σμιλευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ε.Π: Πόσο μας στοιχειώνουν οι απαντήσεις που δεν παίρνουμε; Τα αναπάντητα ερωτήματα;
Δ.Μ.: Και εγώ όλα όσα δεν ειπώθηκαν και όσα δεν έζησα τα φέρω μέσα μου ως ένα πολύ γλυκό και πικρό πολλές φορές μάθημα. Και αυτά πολλές φορές με οδηγούν στο να εξελιχθώ, στο να μην ξανα γίνουν. Στην ουσία είναι ένα αντίστροφο μάθημα, σαν να με συμβούλεψε κάποιος μέσα από την απουσία όλων όσων δεν έζησα και δεν πρόλαβα να πω, να λειτουργώ αντίστροφα θετικά και να προσπαθώ να τα ζήσω.
Ε.Π.: Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας μετά από την επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς “Ταμάμ”;
Δ.Μ.: Είναι γνωστή η δύναμη της τηλεόρασης.. Εκείνη την περίοδο η αναγνωρισιμότητα ήταν έκδηλη. Απλά εγώ διατήρησα μια στάση πιο ασφαλή για μένα βγάζοντας ένα πιο εσωστρεφή χαρακτήρα. Δεν σημαίνει ότι θα διατηρείται έτσι, μπορεί στην πορεία να αποφασίσω να αλλάξω.. Σίγουρα όμως έγινε ένα επαγγελματικό άνοιγμα.  
Ε.Π: Υπήρξαν αρνητικές πλευρές;
Δ.Μ.: Όχι ιδιαίτερα. Το μόνο ίσως που θα μπορούσα να πω είναι ότι έδινε πάτημα για ερωτήσεις και σχόλια πιο προσωπικού χαρακτήρα, αλλά δεν ήταν κάτι που με ενόχλησε ιδιαίτερα.
Ε.Π.: Η υποψηφιότητα για το βραβείο “Δημήτρης Χόρν”…
Δ.Μ.: Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή και μια μεγάλη τιμή. Είναι από αυτές τις στιγμές που σου δίνουν ένα ευχάριστο ενισχυτικό χαρακτήρα σε αυτό που κάνεις.  Νιώθεις μια επιβεβαίωση αλλά έχει και μια μικρή παγίδα, το να μην στηριχθείς κυρίως σε αυτό αλλά να είναι ένα ακόμη συνοδευτικό χάδι σε αυτά που ήδη συμβαίνουν από μέσα σου.
Ε.Π: Μετά από αυτό άλλαξε η δική σας καλλιτεχνική οπτική;
Δ.Μ.: Αντιθέτως θα έλεγα. Το όλο θέμα έχει να κάνει με τη δική σου εσωτερική ισορροπία και την αίσθηση υγιούς αυτοπεποίθησης που έχεις. Θα έρθει να σου τη δυναμώνει αλλά δεν θα σου την ορίσει.
Ε.Π.: Να μιλήσουμε για το θέατρο; Βλέπετε να υπάρχει κάποια εξέλιξη, κάποια αλλαγή με όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια;
Δ.Μ.: Για μένα όλα όσα συνέβησαν εντάσσονται σε ένα πολύ σοφό  συλλογικό πεδίο. Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο, από τον covid, τις καταγγελίες στο θέατρο, το πώς τα αντιμετωπίσαμε ο καθένας μας προσωπικά όλα αυτά….. Νιώθω ότι αρχίζουν τα πράγματα και ανοίγουν, έρχεται ένα φως μιας αλήθειας η οποία καθαρίζει πολλές τοξικότητες και ζωτικά ψεύδη με τα οποία ζούσαμε. Βγαίνουμε λίγο πιο έξω από πράγματα που τα θεωρούσαμε ως νομοτέλεια, ως δεδομένα.
Ε.Π.: Αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα το κίνημα me too;
Δ.Μ.: Και βέβαια και ας είναι μέσα από πόνο. Ο πόνος είναι μέσο για να ανθίσει κάτι.
Ε.Π.: Η συνεργασία σας με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη;
Δ.Μ.: Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Και η συνεργασία μου με το Χριστόφορο ήταν πάρα πολύ καλή. Υπήρχε από πίσω μια ωραία και σοβαρή αντιμετώπιση και δουλειά.
Ε.Π.: Μελλοντικά σχέδια;
Δ.Μ.: Συμμετέχω ήδη στην τηλεοπτική σειρά  “Αυτή η νύχτα μένει”  στον Alpha και στην “Πτώση”  της ΕΡΤ που θα προβληθεί το Φλεβάρη. Συζητάμε βέβαια και να ταξιδέψουμε την παράσταση αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο ακόμη.

“Γιατί δεν μου είχες πει πως με αγαπούσες;”
Όλα όσα δεν είπαμε, όλα όσα δεν κάναμε, όλα όσα μας αφορούν προσωπικά και μας καλούν να σκεφτούμε και να δράσουμε πολιτικά.”

“Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου”
Του Edouard Louis, Για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Εντουάρ Λουί
Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Δραματουργία: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου –Χρήστος Θεοδωρίδης
Χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Φωτογραφίες – Video: Αναστασία Γιαννάκη
Γραφιστικός σχεδιασμός: Dazno
Οργάνωση παραγωγής: Άννα Τιαγκουνίδου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων
Επί σκηνής: Γιώργος Κισσανδράκης, Διονύσης (Ντένης) Μακρής
Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: ΠΛΥΦΑ, Κορυτσάς 39, Βοτανικός
Διάρκεια παράστασης: 95’
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 12€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65, πολυτέκνων) | 5€ ατέλεια
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr
Πληροφορίες: 6942 288 662 (ωράριο: 18:00-21:00)

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο https://www.lay-out.gr/dionysis-ntenis-makris-eimaste-ayto-poy-den-kaname-epeidi-o-kosmos-i-i-koinonia-mas-empodisan/

και στην http://www.kulturosupa.gr/interviews/1121-48564/

 

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ, του Ιβάν Τουργκένιεφ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ, του Ιβάν Τουργκένιεφ

2ος ΧΡΟΝΟΣ στο Σύγχρονο Θέατρο

Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Νικολαΐδη παρουσίασε την προηγούμενη σεζόν σε Πανελλήνια Πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ (Κλάρα Μίλιτς). Η παράσταση ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ, ύμνος στον Έρωτα και στην Αγάπη, προκάλεσε αίσθηση τόσο στο θεατρόφιλο όσο και στο μη-θεατρόφιλο κοινό της Αθήνας και σε θεατές κάθε ηλικίας. Έτσι, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και τον θαυμασμό των θεατών συνεχίζει για 2η χρονιά από Τρίτη 18 Οκτωβρίου κάθε Τρίτη και Τετάρτη.
Το τελευταίο αυτό έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα είναι μία ερωτική ιστορία βασισμένη σε αληθινό γεγονός. Ο Τουργκένιεφ εμπνευσμένος από το «Ασμά Ασμάτων» και βαθιά επηρεασμένος από τον έρωτά του για την Πολίν Βιαρντό (η οποία ήταν καλή φίλη και με τον Φρεντερίκ Σοπέν με τον οποίο συχνά έπαιζαν μαζί πιάνο) ξεδιπλώνει στο χαρτί με μαεστρία τον έρωτα δύο νέων ο οποίος κατορθώνει να νικήσει ακόμα και τον θάνατο. Η παράσταση είναι ενδεδυμένη αποκλειστικά με τη μουσική του Σοπέν δημιουργώντας μια άκρως ρομαντική ατμόσφαιρα.
Υπόθεση
Μόσχα 1878. Ο νεαρός Γιάκοφ, έχοντας χάσει τους γονείς του, ζει εδώ και επτά χρόνια απομονωμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο. Μοναδική του επαφή και επικοινωνία είναι με τη θεία του με την οποία και συγκατοικεί και με τον πληθωρικό φίλο του ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά. Σε μία από τις σπάνιες εξόδους του ο Γιάκοφ συναντά την Κλάρα, ένα ανερχόμενο αστέρι της όπερας και μπροστά του ανοίγεται ένα φωτεινό μονοπάτι το οποίο δεν είχε ως τότε εξερευνήσει. Ο φόβος και ο εγωισμός του όμως θα τον κρατήσουν δέσμιό τους ώσπου ο Έρωτας, αναιρώντας τις φυσικές σταθερές του γήινου κόσμου, θα του αποκαλύψει τη λυτρωτική δύναμή του.
Δημιουργική ομάδα
Μετάφραση (από τα ρωσικά): Παύλος Στεφάνου
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Οικονόμου
Διασκευή βαλς για δύο πιάνο: Χρίστος Θεοδώρου
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Video-art: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Creative Agency/Videos παράστασης: Grid Fox
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάμελα Οικονομάκη
Βοηθός χορογράφου: Δέσποινα Τριάντου
Make-up artist: Ράνια Γιαννάκη
Ζωγράφος: Νίκος Απέργης
Τεχνικός πιάνου: Πάνος Τσίγκος
Εμπειρία αρώματος: Μάνος Γερακίνης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παίζουν οι ηθοποιοί
Ορέστης Τρίκας (Γιάκοφ)
Φιλίππα Κουτούπα (Κλάρα)
Νίκη Παλληκαράκη (Πλάτοσια)
Σοφία Πανάγου (Άννα)
Βαγγέλης Κρανιώτης (Φιοντόρ)
Πληροφορίες παράστασης
Τρίτη στις 21.15
Τετάρτη στις 19.30
Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων
16€ Ζώνη Α / 14€ Ζώνη Β / 12€ Ζώνη Γ
Παιδικό/Μαθητικό/Φοιτητικό/Ανέργων/Ατέλεια: 10€
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 12€
Προπώληση
-www.ticketmaster.gr/1/ticketmaster_se_2005829.html
-ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ τηλ. κρατήσεις 2103464380
-TICKETMASTER τηλ. κέντρο 2111981535
-MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25), τηλ: 2117502946
-MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14), τηλ: 2117502947
Πρόσβαση στο θέατρο
Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 11854
Χάρτης: https://goo.gl/maps/KNwW9AkdjA8GRGrJ6
Μετρό (στάση Κεραμικός)
Σημείωμα Κωνσταντίνας Νικολαΐδη
Τι να γράψω για το συγκεκριμένο έργο και αυτή την μοναδική εμπειρία καλλιτεχνικής και ψυχοπνευματικής γέννας με τους συνεργάτες μου; Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν όσα νιώθω. Είμαι ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και τρία χρόνια σχεδόν, από τότε που έσκυψα το κεφάλι πάνω σ’ αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη του Τουργκένιεφ. Από τότε «χορεύω» ένα ερωτικό βαλς με τον Μέγα Εραστή Θάνατο και μαζί μ’ αυτόν με τον Γιάκοφ, την Κλάρα, την Πλάτοσια, την Άννα και τον Φιοντόρ. Με τον Ορέστη, τη Φιλίππα, τη Νίκη, τη Σοφία και το «νέο αίμα» της παράστασης, τον Βαγγέλη. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το -γεμάτο πλούτο- υπερφυσικό ταξίδι και χαίρομαι ως τα κατάβαθα της ψυχής μου που συνεχίζουμε για 2η χρονιά στο αγαπημένο μας πια Σύγχρονο Θέατρο.
Έγραψαν για την παράσταση:
«Οι ηθοποιοί με εκπληκτικά εσωτερικές ερμηνείες φωτίζουν τους χαρακτήρες.»
all4fun.gr
«Η ατμοσφαιρικότητα της γραφής του Τουργκένιεφ μεταφέρεται άριστα στη σκηνή.»
freesunday.gr
«Πολλά συγχαρητήρια σε όλους για την πιο συγκλονιστική παράσταση της χρονιάς! Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν ανατριχιαστική!» noizy.gr
«Το “Ανάμεσα σε δύο κόσμους” είναι ένα αμάλγαμα τόσο υποκριτικής, όσο και μουσικής μαγείας.» welovetheater.gr
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού | 6932 25 80 73 | angienomikou@gmail.com

ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ, Κωνσταντίνα Νικολαΐδη


Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Charlotte Jones
σε Πανελλήνια Πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο
σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Η Μπέσσυ Μάλφα, ο Κώστας Καζανάς, η Φωτεινή Ντεμίρη, ο Μιχάλης Μαρκάτης, η Τζούλι Τσόλκα και ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής θα συναντιούνται από το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου για κάτι… Άκρως Συμπαντικό!
Στη μετάφραση και σκηνοθεσία της παράστασης η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σε παραγωγή της A PRIORI.
Στην πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της (πρωτότυπος τίτλος “Humble Boy”) η συγγραφέας Charlotte Jones μέσα από συνεχείς ανατροπές, καταφέρνει να αποκαλύψει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων, καθώς και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι έξι ήρωες -εκ πρώτης τόσο διαφορετικοί μα στην ουσία τους τόσο όμοιοι- συναντιούνται σ’ έναν ανθισμένο κήπο και εγκλωβίζονται σαν μέλισσες σ’ έναν ιστό αράχνης από τον οποίο πασχίζουν να ελευθερωθούν. Δεν έχουν όμως πολύ χρόνο. Μονάχα… ως το τέλος του καλοκαιριού.
Υπόθεση
Ο πατέρας Τζιμ Χαμπλ, βιολόγος και μελισσοκόμος, πεθαίνει αρχές καλοκαιριού. Ο μοναχογιός του, Φήλιξ, αστροφυσικός ερευνητής του Κέιμπριτζ, αφήνει στην άκρη τις μελέτες του κι επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία. Η σχέση του με τη μητέρα του, Φλώρα, είναι διαλυμένη και οι ακατάπαυστες διαφωνίες τους συνεχίζονται ακόμη πιο έντονα λόγω του πένθους. Η Μέρσι, φίλη της Φλώρα, προσπαθεί μάταια να κρατήσει τις ισορροπίες, ενώ το ήδη φορτισμένο τοπίο έρχονται να ταράξουν ο επιχειρηματίας Τζορτζ και η κόρη του, Ρόζι. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στον ανθισμένο κήπο του σπιτιού των Χαμπλ τον οποίο φροντίζει ένας παράξενος κηπουρός.
Δημιουργική ομάδα
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάμελα Οικονομάκη
Make-up artist: Ράνια Γιαννάκη
Creative Agency: Grid Fox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)
Κώστας Καζανάς, Μπέσσυ Μάλφα, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Φωτεινή Ντεμίρη, Τζούλι Τσόλκα
Πληροφορίες παράστασης
Πρεμιέρα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Έως και 5 Φεβρουαρίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00 και Κυριακή 18.00
Μετά τις 5 Φεβρουαρίου κάθε Τετάρτη 18.00, Πέμπτη 21.00, Σάββατο και Κυριακή 18.00
Διάρκεια: 110’ (χωρίς διάλειμμα)
Επιπλέον παράσταση την περίοδο των γιορτών: Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 18.15
Τιμές εισιτηρίων
20€ Ζώνη Α / 17€ Ζώνη Β / 14€ Ζώνη Γ
Ανηλίκων/Ανέργων/ΑΜΕΑ/Ατέλειες ηθοποιών: 12€
Τις Πέμπτες έως 5 Φεβρουαρίου όλα τα εισιτήρια 12€
Ειδικές τιμές για γκρουπς (Σίσσυ Δημάκη, τηλ. 6934 60 61 51)
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Η ΑΓΚΑΛΙΑ»
Προπώληση
– TICKETMASTER ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ (ticketmaster.gr)
– ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ τηλ. κρατήσεις: 2103464380
– TICKETMASTER τηλ. κέντρο 2111981535
– MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25), τηλ: 2117502946
– MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14), τηλ: 2117502947
Πρόσβαση στο θέατρο
Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 11854
Χάρτης: https://goo.gl/maps/KNwW9AkdjA8GRGrJ6
Μετρό (στάση Κεραμικός)
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού | 6932 25 80 73 | angienomikou@gmail.com
Βραβεία και υποψηφιότητες
-Winner! Susan Smith Blackburn Prize
-Winner! The Critics’ Circle Theatre Award – Best New Play
-Winner! The People’s Choice Award – Best New Play
-Nominee! Lawrence Olivier Award – Best New Play
-Winner of two Lawrence Olivier Awards for Best Actress in a Supporting Role (Marcia Warren) and Best Set Designer (Tim Hatley) for the production of National Theatre of England directed by John Caird.
Κριτικές
-“Στενάχωρο, πολύ στενάχωρο, αστείο, παρά πολύ αστείο… Ένα πραγματικά υπέροχο θεατρικό έργο.” Sunday Times
-“Πλούσιο, πρότυπο, έξυπνο, αστείο και συγκινητικό.” Daily Telegraph
-“H Charlotte Jones γράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ανεπίτευκτα συναισθήματα, ανθρώπινες σχέσεις και γεγονότα.” The Observer
-“Ένα έργο πλούσιο, πρωτότυπο, έξυπνο, αστείο και συγκινητικό, που ξεχειλίζει από ιδέες και χαρακτήρες που καταλήγεις να συμπάσχεις.” The Daily Telegraph
-“Υπέροχα γραμμένο έργο, με μια εξαίσια ισορροπία μεταξύ του αιχμηρού του χιούμορ και της πνευματικής διορατικότητάς του.” The Stage
-“Συναρπαστική ιστορία. Κέρδισε το στοίχημα.” The Daily Mail

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ, του Τσιμάρα Τζανάτου

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
του Τσιμάρα Τζανάτου
σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου

Το έργο του Τσιμάρα Τζανάτου «Εκκρεμότητα» θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00 από τις 21 Ιανουαρίου 2023, η εταιρεία παραγωγής «Φωτόνιο Τέχνης και Πολιτισμού» στο νέο θέατρο NOŪS, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Εσπίριτου.
Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον ένας φαινομενικά καθημερινός άνθρωπος συνομιλεί με μια μυστηριώδη μορφή, που ίσως είναι απόρροια της φαντασίας του ή υλοποίηση του εαυτού του μέσα από τον καθρέφτη. Προσπαθεί, επικαλούμενος τις μνήμες του παρελθόντος και με επίμονο βοηθό του τη μορφή, να κατανοήσει την πραγματική ταυτότητά του αποκολλώντας από πάνω του ό,τι του έχει επιβληθεί, να συνειδητοποιήσει τη θέση του μέσα στον κόσμο και τέλος να καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός.
Η «Εκκρεμότητα», χαρακτηρίζεται από τον αφηγηματικό της χαρακτήρα ενώ κινείται στα όρια του φανταστικού, σε ένα κόσμο όπου η Πραγματικότητα – μία κατασκευασμένη πραγματικότητα– επιβάλλεται σε κάθε πολίτη, χωρίς δυνατότητα επιλογής. Σ’ αυτόν τον κόσμο που προβάλλεται ως λογικός, ο άνθρωπος εξωθείται σε παράλογες συμπεριφορές ώσπου να αποκαλυφθεί ο ρόλος της εξουσίας και να έρθει η οριστική συνειδητοποίηση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος
Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Εσπίριτου
Σκηνικά/κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη
Μουσική: Μανώλης Μανουσάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Visual Artist: Αλεξάνδρα Νιάκα
Φωτογραφία, σχεδιασμός αφίσας, γραφιστικά: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Promo trailer: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού
Εκτέλεση Παραγωγής: ΦΩΤΟΝΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ηθοποιοί: Νίκος Παντελίδης, Σπύρος Βάρελης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Πρεμιέρα Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023 στις 21:00 και κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό : 12€
Μειωμένο (Αμεα, Ανεργίας, Φοιτητικό): 8€
Ατέλεια : 5€
Προπώληση εισιτηρίων
https://www.ticketmaster.gr/homePage.html/ticketmaster_se_2005982.html
Τοποθεσία: ΘέατροNoūs- Creative Space, Τροίας 34, Αθήνα
https://goo.gl/maps/H5s9ZbcQwUnv15aT9
Τηλέφωνα κρατήσεων: Κιν: +30 6944830500 & +30 6970629431 |
Τηλέφωνο Θεάτρου: 210 8237333
Email Θεάτρου:info@theatrenous-creativespace.com
Parking: Για το διάστημα 19:00 – 00:00, με την επίδειξη του εισιτηρίου σας, χρέωση 5€.
Τοποθεσία Parking: https://goo.gl/maps/C1FUemc53UHgQjV3A

Κάντο να Συμβεί…. Νο 4, Όταν ο φόβος μας κρατάει πίσω…..

Κάντο να Συμβεί…. Νο 4
Όταν ο φόβος μας κρατάει πίσω…..

Έχουμε ακούσει πολλά και έχουμε διαβάσει ακόμη περισσότερα για το πώς μπορούμε να ζήσουμε αυθεντικά και να απελευθερωθούμε από τις αλυσίδες που κρατούν τη ζωή μας πίσω.
Αυτή τη φορά θα εστιαστούμε σε ένα πολύ σημαντικό τομέα, σε ένα πολύ γνώριμο συναίσθημα, το φόβο.
Βλέπετε, οι περισσότεροι άνθρωποι που αισθάνονται κολλημένοι ή δυστυχισμένοι στη ζωή τους θέλουν πραγματικά να κάνουν μια αλλαγή, να προχωρήσουν σε κάτι διαφορετικό.
Θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν μια ζωή που να τους γεμίζει και να ευθυγραμμίζεται με τις βασικές επιθυμίες και ανάγκες τους.
Αλλά είναι δύσκολο και πολλές φορές τρομαχτικό να ξεφύγεις, να ξεγλιστράς από την κανονικότητα, να βγαίνεις από την ασφάλεια και τη σιγουριά, από τη Ζώνη Άνεσής σου…
Αυτός ο φόβος είναι πραγματικός και έχει δέσει άγκυρα στις ζωές πολλών από εμάς.
Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε;
Κάντε ένα βήμα τη φορά.
Αναγνωρίστε τον φόβο και αποδεχτείτε ότι είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που συνήθως παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονων αλλαγών.
Και αν μπορείτε, συμβιβαστείτε μαζί του προσωρινάΑγκαλιάστε τους φόβους σας…ίσως, κάτι θέλουν να σας πουν.. αποκωδικοποιήστε τα μηνύματα που σας στέλνουν..
Όταν βιώνω φόβο, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είναι σημάδι πραγματικής προόδου. Περνάω τα όριά μου και διευρύνω τους ορίζοντές μου.
Αγκαλιάζω τον φόβο από τον οποίο κάποτε έτρεχα.
Αλλά όταν ο φόβος γίνεται έντονος και σταθερός, υποχωρώ και κάνω μικρά βήματα. Υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι στην άλλη πλευρά του φόβου είναι όλα όσα ονειρεύομαι, αλλά δεν μπορώ να φτάσω εκεί μέσα σε μια νύχτα. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί να προκαλώ τον εαυτό μου καθημερινά.
Λοιπόν, είστε έτοιμοι να κάνετε το πρώτο βήμα;
Είναι ο φόβος αυτό που σας εμποδίζει να γνωρίσετε τον πραγματικό σας εαυτό και να ζήσετε αυθεντικά;
Αν ναι, πάρτε μια βαθιά ανάσα.
Δεν χρειάζεται να αλλάξετε ολόκληρη τη ζωή σας μέσα σε μια στιγμή…
Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα, απλώς αλλάζοντας ελαφρώς την προοπτική σας.
Έτσι, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να “ανοίξει” μπρος σε έναν ολόκληρο κόσμο νέων δυνατοτήτων, νέων ευκαιριών, στον κόσμο που εσείς ονειρεύεστε..
Προσπαθήστε το και…. Κάντε το να Συμβεί…
Πηγή
Fear—A Positive Potential: Classic Explanation And New Elucidation, Shamaila Dodhy

 

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ, της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη
Θέατρο Μικρό Άνεσις

Από το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο θέατρο Μικρό Άνεσις παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ η οποία είναι βασισμένη στο «Κύκνειο Άσμα» του Αντόν Τσέχωφ σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και παραγωγή της A PRIORI. Τους δύο ήρωες του έργου ενσαρκώνουν ο καταξιωμένος ηθοποιός Χρήστος Βαλαβανίδης και ο ανερχόμενος ηθοποιός Χρήστος Σωνάκης.
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι ενσαρκώνοντας τον κεντρικό ήρωα του έργου, ο οποίος μέσα από το επίπονο -μα ταυτόχρονα λυτρωτικό- ταξίδι του, αποκαλύπτει στους θεατές, βίαια και τρυφερά, με χιούμορ και με συγκίνηση, το πόσο σημαντικό είναι να παραμένει καθαρή η ψυχή του ανθρώπου στο διάβα της ζωής του παρά τις δυσκολίες που συναντά. Η σκηνοθέτρια ακολουθεί την κεντρική ιδέα του Τσέχωφ στο «Κύκνειο Άσμα» (το «Κύκνειο Άσμα» πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Τσέχωφ «Ο Κάλχας» το οποίο γράφτηκε το 1887) και βάζει τους θεατές σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Να συναντούν μια νύχτα σε ένα άδειο και σκοτεινό θέατρο έναν ηθοποιό μετά το τέλος της παράστασής του κατά την οποία υποδύεται τον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ.
«Αν δεν αντισταθείς στον εγωισμό σε καταπίνει και μαζί με σένα καταπίνει όλα σου τα παιδικά όνειρα και μαζί μ’ αυτά όση αλήθεια έφερες κάποτε μέσα σου.»
Υπόθεση
Ένας ηθοποιός, στη δύση πια της ζωής και της καριέρας του, εγκλωβίζεται μια βροχερή χειμωνιάτικη νύχτα στο θέατρο. Μετά το τέλος της παράστασης όπου υποδυόταν τον Βασιλιά Ληρ, αποκοιμιέται στο καμαρίνι του. Χωρίς να το γνωρίζουν, οι τεχνικοί του θεάτρου τον κλειδώνουν μέσα. Δεν είναι όμως μόνος. Ένας νεαρός θεατής, βρίσκεται κι αυτός εγκλωβισμένος μέσα στο θέατρο. Η γνωριμία τους, η συναναστροφή τους και η σταδιακή γεφύρωση των δύο γενεών, μέσα από κωμικές και δραματικές στιγμές, φέρνουν τον ηθοποιό αντιμέτωπο με το παρελθόν του, τις επιλογές του κι εν τέλει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Προλαβαίνει να αντισταθεί έστω και τώρα στον εγωϊσμό του; Να αποδεχτεί τα λάθη του και να θυμηθεί τα όνειρά του; Να ζήσει αληθινά για… λίγο ακόμα;
Δημιουργική ομάδα
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου
Πρωτότυπη μουσική/Sound design: Γιάννης Οικονόμου
Στίχοι/Μουσική τραγουδιού: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάμελα Οικονομάκη
Creative Agency: Grid Fox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παίζουν οι ηθοποιοί
Χρήστος Βαλαβανίδης
Χρήστος Σωνάκης
Πληροφορίες παράστασης
Θέατρο Μικρό Άνεσις
Πρεμιέρα 12 Νοεμβρίου 2022
Πέμπτη στις 21.15
Σάββατο και Κυριακή στις 18.00
Διάρκεια: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων
15€ Ζώνη Α / 12€ Ζώνη Β
Οι ηθοποιοί μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση δωρεάν επιδεικνύοντας την ατέλειά τους στο ταμείο του θεάτρου.
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ»
Προπώληση
-TICKETMASTER https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005871.html
-ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΡΟ ΑΝΕΣΙΣ τηλ. κρατήσεις: 2107718943
-TICKETMASTER τηλ. κέντρο 2111981535
-MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25), τηλ: 2117502946
-MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14), τηλ: 2117502947
Πρόσβαση στο θέατρο
Μικρό Άνεσις
Λεωφόρος Κηφισίας 14 (μετρό Αμπελόκηποι)

Σημείωμα Κωνσταντίνας Νικολαΐδη
Πριν πέντε χρόνια διάβασα το «Κύκνειο Άσμα» του Τσέχωφ το οποίο με ταξίδεψε και μου έδωσε την απαραίτητη ώθηση ώστε να γράψω το «Λίγο Ακόμα». Έμεινε στο συρτάρι (όπως γίνεται κάποιες φορές λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως) και πριν λίγους μήνες ανέτρεξα σε αυτό. Το ξαναδιάβασα και ένιωσα ότι ήρθε η στιγμή να το παρουσιάσω στους θεατές μαζί με τον Χρήστο Βαλαβανίδη. Τον Χρήστο δεν τον γνώριζα προσωπικά, διαβάζοντας όμως ξανά το κείμενο ήταν ο πρώτος και ο μόνος ηθοποιός που θέλησα να δω να ενσαρκώνει αυτόν τον υπέροχο ρόλο. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με έναν τεράστιο ηθοποιό όπως είναι ο Βαλαβανίδης και ακόμα μεγαλύτερη τιμή μου να τον αισθάνομαι φίλο μου γιατί πέρα από το ταλέντο του τον θαυμάζω για την δοτικότητά του, την απλότητά του, καθώς και για την αλήθεια και το πάθος που κουβαλάει. Αυτά, καθώς και δεύτερή μου συνεργασία με τον ταλαντούχο ηθοποιό Χρήστο Σωνάκη (η πρώτη μας είναι στον «Όλιβερ Τουίστ») αποτελούν την έμπνευση και τη δύναμή μου και με κάνουν να θέλω να δώσω ότι καλύτερο και ότι ουσιαστικότερο έχω σ’ αυτή τη νέα μας δημιουργία.

Εισιτήρια εδώ: https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005871.html
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού | 6932 25 80 73 | angienomikou@gmail.com

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ, του Leo Tolstoy

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ, του Leo Tolstoy
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
4ος ΧΡΟΝΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ

Συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία της θεατρικής παράστασης Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ του Λέο Τολστόι στο θέατρο Αλκμήνη σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και παραγωγή της A PRIORI. Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη, κάνοντας γνωστό στο ελληνικό κοινό το μεγαλειώδες αυτό έργο του Τολστόι, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για 4η χρονιά προσφέροντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία στους θεατές.
Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο σφύζει από Ζωή!

Υπόθεση
Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα και ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιό του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ βασίζεται σε αληθινό γεγονός, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τα διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.
Δημιουργική ομάδα
Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου
Θεατρική διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Creative Agency: GRIDFOX
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr
Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης
Η θεατρική διασκευή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ και πωλείται στο θέατρο Αλκμήνη και εδώ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ – Εκδόσεις Ευρασία (eurasiabooks.gr)
Πληροφορίες παράστασης:
Κάθε Δευτέρα στις 18.00
Διάρκεια παράστασης: 85’ (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 14€
Παιδικό, φοιτητικό, ηθοποιών, ανέργων, αμέα: 10€
ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΔΕΣΜΟΣ».
Εισιτήρια
-TICKETMASTER Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ | 4ος χρόνος (ticketmaster.gr)
-ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ τηλ. κρατήσεις 2103428650 και 6930590839
-TICKETMASTER τηλ. κέντρο 2111981535
-MY DAILY SPOT Σύνταγμα (Μητροπόλεως 25), τηλ: 2117502946
-MY DAILY SPOT Κολωνάκι (Τσακάλωφ 14), τηλ: 2117502947
Πρόσβαση στο θέατρο
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Γκάζι (μετρό Κεραμικός)
Χάρτης: https://www.bing.com/maps?osid=77ce0545-25d5-411d-ac79-b9cf3028204d&cp=37.975299~23.705425&lvl=16&imgid=43cf97be-7fed-4a91-845c-c47239c78e12&v=2&sV=2&form=S00027
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΜΕΑ
Σημείωμα Κωνσταντίνας Νικολαΐδη
Πρωτοδιάβασα αυτό το αριστούργημα σε ηλικία 20-22 χρονών. Το είχα βρει ανάμεσα σε κάτι βιβλία της θείας μου και το «έκλεψα» με μαεστρία. Παρ’ ότι δεν έχω καλή μνήμη, θυμάμαι έντονα τη στιγμή που διάβασα τη συγκεκριμένη νουβέλα. Ήταν νύχτα και ήμουν ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου, στο πατρικό μου. Είχε ησυχία. Όταν διάβασα και την τελευταία του λέξη, το έκλεισα, έμεινα λίγο στη σιωπή και αναρωτήθηκα -πέραν όσων ένιωσα τα οποία είχαν τεράστιο όγκο για να καταφέρω να αποκρυπτογραφήσω εκείνη τη στιγμή- τι είχα μόλις… δει; Ναι, δεν είχα διαβάσει για τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς, τον είχα δει. Κι όχι μόνο. Τον είχα ζήσει! Η υπέροχη πένα του Τολστόι μπόρεσε, όχι μόνο να μου δημιουργήσει εικόνες, αλλά να με κάνει συνοδοιπόρο. Ήμουν εκεί, σε όλα όσα συνέβησαν σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Μα, αυτό το έργο είναι θέατρο! Το έκλεισα. Δεν ήταν τότε η ώρα του να το κάνω κάτι. Δεν μπορούσα τότε να το κάνω κάτι. Μετά, χαθήκαμε. Πέρασαν τα χρόνια, ξέχασα τον τίτλο, ξέχασα την υπόθεση, ξέχασα ακόμα και τον συγγραφέα. Μόνο την απόχρωση του εξώφυλλου θυμόμουν, ένα περίεργο όνομα κι ένα πόμολο. Α! Και μια κουρτίνα! Αυτά θυμόμουν. Κι έναν Θάνατο. Τον Θάνατο. Πριν 5 χρόνια άρχισα να το αναζητώ πιο επίμονα. Το έψαξα πάρα πολύ, σφούγγιζα το μυαλό μου να βρω μία έστω μικρή πληροφορία για κάτι… Κάτι! Δυστυχώς τίποτα. Ρώτησα πολλούς, περιέγραψα όπως-όπως την ιστορία (είχε ξεθωριάσει κι αυτή, παρ’ όλο που το συναίσθημα ήταν το ίδιο έντονο μέσα μου όπως εκείνη τη νύχτα), έψαξα στο ίντερνετ… αλλά τι να βρεις με μια κουρτίνα, ένα πόμολο κι έναν θάνατο. Η πίστη όμως μετακινεί βουνά κι εγώ πίστευα βαθιά μέσα μου ότι θα το βρω, ότι θα με βρει. Και με βρήκε. Αυτό με βρήκε, ναι. Μετά από τόσα χρόνια. Την καταλληλότερη στιγμή. Και να ‘μαστε τώρα ακόμα εδώ, με τον Θανάση και τον Γιώργο, να συνεχίζουμε να αγγίζουμε με σεβασμό αυτή την υπέροχη ιστορία που μας συντροφεύει 4 χρόνια τώρα. Να γελάμε, να κλαίμε, να φοβόμαστε, να μαθαίνουμε, να αγαπάμε… Αυτά κι άλλα τόσα, μέσα απ’ τον Θάνατο του Ιβάν Ιλίτς. Ένας απλός θάνατος ενός απλού ανθρώπου κι ένας ύμνος στη Ζωή και στον Θάνατο.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού | 6932 25 80 73 | angienomikou@gmail.com

ΑΛΚΗΣΤΙΣ, του Ευριπίδη

ΑΛΚΗΣΤΙΣ, του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

«Πολλών λογιών είναι τα Θεϊκά πράματα, πολλά τελειώνουν οι Θεοί ανέλπιστα. Όσα περιμέναμε δεν έγιναν και για τα’ απίστευτα ηύρε μέσο ο Θεός.» -Χορός, «Άλκηστις» Ευριπίδη
Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου, μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της στα πλαίσια της σειράς «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Απρίλιο του 2022 και στην συνέχεια στο Θέατρο Χώρος, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 !
Με προσωπικό ύφος που εξερεύνησε η σκηνοθέτης στην παράσταση ο «Λάμπρος» του Διονύσιου Σολωμού (υποψήφια παράσταση για το βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) η «Άλκηστις» είναι μια παράσταση με αναλογικού τύπου εργαλεία, όπως το επιδιασκόπιο και χάρτινες φιγούρες μιας ναΐφ αισθητικής, που παντρεύει τον υπέροχο ποιητικό λόγο του Ευριπίδη με τις live λύρες και την τεχνολογία του ήχου.
Ένα οπτικοακουστικό σύμπαν για την κατάδυση της ψυχής στον Άδη και τη γιορτή της ζωής. Μια παράσταση με χιούμορ που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και το σατυρικό δράμα και που διερευνά τα όρια των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου και της περφόρμανς.
Ο θεός Απόλλωνας είναι τιμωρημένος από τον Δία.
Υπηρετεί σαν κοινός θνητός τον βασιλιά των Φερών, τον Άδμητο. Για αντάλλαγμα της φιλοξενίας και της καλής του συμπεριφοράς προσφέρει στον Άδμητο ένα προνόμιο για τη ζωή του: Να αποφύγει τον πρόωρο θάνατο, αρκεί να δεχτεί κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του και να θυσιαστεί. Η Άλκηστη, η γυναίκα του Άδμητου, προσφέρει τον εαυτό της και θυσιάζεται για να ζήσει ο άντρας της. Η Άλκηστη είναι νεκρή και άταφη, όταν αναπάντεχα επισκέπτεται το παλάτι ο Ηρακλής. Μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του παλατιού πίνει και γλεντάει, αφού ο Άδμητος δεν του αποκαλύπτει τα δυσάρεστα νέα. Ένας υπηρέτης του παλατιού του αποκαλύπτει το θάνατο της και ντροπιασμένος ο Ηρακλής αποφασίζει να φέρει την Άλκηστη πίσω από το Θάνατο.
ΑΛΚΗΣΤΙΣ του Ευριπίδη
Συντελεστές:
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Έλενα Μαυρίδου
Πρωτότυπη μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης
Κοστούμια: Νίκος Αποστολόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Περικλής Μαθιέλλης
Σχεδιασμός φιγούρων: Έλενα Μαυρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κυριακή Μουλιού
Οργάνωση παραγωγής: Γιάννα Αλ Νακά
Social Media: Δανάη Γκουτκίδου
Φωτογραφίες: Elias Joidos
Trailer: Θωμάς Παλιβός
Σχεδιασμός – Γραφιστική επιμέλεια: Θωμάς Παπάζογλου
Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Δημήτρης Λάλος, Σωτήρης Τσακομίδης , Δήμητρα Κούζα , Γιώργος Τριανταφυλλίδης , Στέργιος Κοντακιώτης
Παραστάσεις :
Σάββατο 14/1 : 21.00
& Κυριακή 15/1 : 20.00
Διάρκεια: 75 λεπτά
FB: Horos Theatre Company +https://horostheatre.gr/
Τιμές εισιτηρίων: 20€, 17€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμΕΑ, +65) & 15 €
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Ταμείο Θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Τηλ. 2310 262 051) & Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/alkistis-thessaloniki/

«Το Γονεοτροφείο», Χρήστος Δασκαλάκης

«Το Γονεοτροφείο», του Χρήστου Δασκαλάκη
σε σκηνοθεσία Ευθύμη Χρήστου
Από τις 8 Ιανουαρίου επανέρχεται ξανά στο Θέατρο Nous

«Τι είναι άραγε αυτό το μεγάλο κτίριο στην κορυφή του λόφου; Γιατί είναι γεμάτο με μεγάλους που κάθονται πίσω από τα θρανία; Γιατί άνοιξαν οι πόρτες διάπλατα και γέμισε η αυλή με ποδήλατα και οι καρδιές με ελπίδα;»
Τη θεατρική σεζόν 2022 – 23 οι θεατρικές επιχειρήσεις Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ παρουσιάζουν την πρωτότυπη θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο
«Το Γονεοτροφείο», σε συνεργασία με τον συγγραφέα Χρήστο Δασκαλάκη και τον σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου.
Μετά την τεράστια επιτυχία του έργου «Η Χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι», που παίχτηκε για δύο συνεχόμενες χρονιές στο θέατρο Αλκμήνη, ο ευφάνταστος και πάντα καίριος συγγραφέας Χρήστος Δασκαλάκης παραδίδει, αυτή τη φορά, στα χέρια του σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου, το νέο best seller παιδικό βιβλίο του με τίτλο «Το Γονεοτροφείο», που ανεβαίνει για πρώτη φορά και κάνει πρεμιέρα στο νέο και άρτι ανακαινισμένο Θέατρο Nous, στις αρχές του Νοέμβρη.
Το βιβλίο για παιδιά «Το Γονεοτροφείο», έχοντας στις αποσκευές του τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ταξίδεψε και συνεχίζει να ταξιδεύει, μαζί με τον συγγραφέα του, σε βιβλιοπωλεία και σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα συναντώντας χιλιάδες μαθητές και δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για τη δική τους «ιδανική» οικογένεια και να ζωγραφίσουν το δικό τους ιδανικό κόσμο.
Έχοντας γίνει ήδη ένα ισχυρό εργαλείο διαλόγου στα χέρια εκπαιδευτικών και ψυχολόγων ήρθε τώρα η στιγμή να ζωντανέψει στη σκηνή, να μαγέψει, να αφυπνίσει, να διεγείρει τη φαντασία, να συγκινήσει και να χαρίσει χαμόγελα στους μικρούς θεατές και να ανοίξει το διάλογο που αφορά στις σχέσεις μεταξύ παιδιών – γονέων και όχι μόνο.
Στο φανταστικό κόσμο του πρωτότυπου έργου «Το Γονεοτροφείο», ένα μικρό παιδί, ο Παύλος, αναζητάει να βρει τους γονείς με τους οποίους θα δημιουργήσουν μια πραγματική και ευτυχισμένη οικογένεια. Εδώ, αντί για ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών, υπάρχουν μόνο ιδρύματα για μεγάλους κι εδώ τα υποψήφια ζευγάρια εκπαιδεύονται για το πώς να γίνουν οι καλύτεροι υποψήφιοι γονείς: μαθήματα μαγειρικής και διατροφής, οικιακά, λεξιλόγιο, έλεγχος ορίων και ασκήσεις υπομονής.
Διδάσκονται, επίσης, πώς να υποδέχονται ένα παιδί, πώς να το φροντίζουν, να του μιλούν, να το ακούνε, αλλά κυρίως πώς να του δείχνουν αγάπη και να του προσφέρουν ασφάλεια.
Καθώς, όμως, τα χρόνια περνούν, κάποιοι γονείς φεύγουν από το Γονεοτροφείο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, κάποιοι άλλοι πάλι, μένουν πίσω και ακόμα περιμένουν…«Εσείς, τι ζητάτε από ένα παιδί;» Ρώτησε ο Παύλος και κοκκίνησε από συστολή και αμηχανία.
«Να μας αφήσει να το αγαπάμε όπως είναι, γι΄αυτό που είναι, από σήμερα και για πάντα, του απάντησαν σχεδόν με μια φωνή…»
«Το Γονεοτροφείο», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Δασκαλάκη, με την ευαίσθητη , αισιόδοξη -και με χιούμορ – θεατρική διασκευή του Σωκράτη Πατσίκα και τη σκηνοθετικά ποιητική ματιά του Ευθύμη Χρήστου, είναι η ιστορία ενός παιδιού που αναζητά την πιο ασφαλή αγκαλιά του κόσμου. Είναι μια ανατρεπτική ιστορία που θέλει τα «παιδιά» να έχουν τον πρώτο λόγο.
Μέσα από αυτό το πρωτότυπο ταξίδι τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τι σημαίνει «αποδοχή» και «απόρριψη», «όρια» και «ελευθερία», «πρέπει» και «θέλω», μαθαίνουν πώς να ξεπερνούν τους φόβους τους όταν βρίσκονται απέναντι σε αδιέξοδα και πως με αγάπη και υπομονή τα όνειρά τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
«Τελικά, γονείς δεν σημαίνει μόνο παιχνίδι και ελευθερία»,
ακούστηκε μια μικρή φωνή να ψιθυρίζει μέσα του,
«αγάπη σημαίνει επίσης όρια, ασφάλεια και πραγματικό ενδιαφέρον».
Θα καταφέρει άραγε ο Παύλος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα; Θα μπορέσει να καταλάβει και να βρει τους κατάλληλους γονείς με τους οποίους θα ζήσει ευτυχισμένος ;
Το Γονεοτροφείο, είναι εκείνη η ιστορία για το μεγαλύτερο δώρο της ζωής. Τα παιδιά!
Συντελεστές:
Πρωτότυπο έργο: Χρήστος Δασκαλάκης
Θεατρική Διασκευή: Σωκράτης Πατσίκας
Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ευθύμης Χρήστου
Πρωτότυπη μουσική: Θεόφιλος Πουζμπούρης
Σκηνικό – Ειδικές κατασκευές: Κωνσταντίνος Χαλδαίος
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Κοσμάς Κότσι
Βοηθός ενδυματολόγου: Ματίνα Σκάρου
Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου
Promo trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Σχεδιασμός αφίσας – Γραφιστικά: Forbidden Designs – Δημήτρης Γκέλμπουρας
Σχολικά – ομαδικά εισιτήρια: SD Concept – Σίσσυ Δημάκη
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Άντζυ Νομικού
Υπεύθυνη παραγωγής: Βάσω Δούκα
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Δημήτρης Φωτόπουλος ΙΚΕ
Παίζουν (αλφαβητικά) : Χρήστος Καπενής, Εύη Κολιούλη, Περικλής Λιανός, Φιλίνη Παναγιωτοπούλου, Οδυσσέας Πετράκης, Μαρία Στάβαρη
Πληροφορίες παράστασης:
Από την Κυριακή 8 Ιανουάριου και κάθε Κυριακή στις 12.00 , για λίγες παραστάσεις
Καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία Δευτέρα έως Παρασκευή.
Διάρκεια: 1 ω 30 λ ( με διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου για τις Κυριακές: Α Ζώνη 12 ευρώ, Β Ζώνη 10 ευρώ, Εκπτωτικά/ Ανέργων/Ομαδικά 8 ευρώ, Ατέλειες 5 ευρώ.
Ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις σχολείων 6 ευρώ για καθημερινές πρωινές παραστάσεις.
ΘΕΑΤΡΟ ΝΟUS
Διεύθυνση: Τροίας 34, Αθήνα 112 51
https://maps.app.goo.gl/ZL5Tj3rko7EtcGPU8?g_st=ifm
(450μ – 6’ από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Βικτώρια)
Τηλέφωνα κρατήσεων για τις Κυριακές: 6908228704
Τηλέφωνα για κρατήσεις ομαδικών – σχολικών εισιτηρίων: 2106143021, 6946123004, 2107667022, 6944743043, 2106080528

«ΧΑΪΝΤΙ, Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ»

«ΧΑΪΝΤΙ, Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ»

Η αγαπημένη, δημοφιλής και διαχρονική ιστορία της Γιοχάνα Σπίρι , επιστρέφει από 8 Ιανουαρίου 2023.
Μια θεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια!
Παραγωγή: «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού
ΘΥΜΕΛΗ –ΕΛΛΗ ΒΟΖΙΚΙΑΔΟΥ»
Θεατρική διασκευή: Έλλη Βοζικιάδου
Σκηνοθεσία: Λόρνα Κούτση
Μουσική: Διονύσης Κούτσης
Χορογραφίες: Ιωάννα Κούτση – Έλλη Λορέντη
Σκηνικά: Χαράλαμπος Σεπεντζής
Κοστούμια: Ιωάννα Διονέλλη
Εκτέλεση κοστουμιών: Λούλα Τσάτσου
Φωτισμοί: Γιώργος Χαντζής
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Στην αφήγηση ακούγεται η φωνή της Έλλης Βοζικιάδου
Ηθοποιοί:
Στέφανι Νεοφύτου
Βασίλης Ασημάκης – Γιάννης Λεβέντης
Ανδρέας Αποστόλου – Νικόλας Καννάς
Αμαλία Κλημοπούλου
Ζωή Φουρνιστάκη
Έλλη Λορέντη – Γωγώ Φάκου
Δέσποινα Παντελίδου
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Η πασίγνωστη, αγαπημένη μικρούλα της Γιοχάνα Σπίρι, η Χάιντι, ζωντανεύει επί σκηνής για να μας μαγέψει με την τρυφερότητα, την εξυπνάδα και τη χάρη της. Η Χάιντι, ένα μικρό, ορφανό κορίτσι, επισκέπτεται με τη θεία της τη Ντέτε το βουνό του Αλμ όπου ζει απομονωμένος ο γέρος παππούς της. Η θεία της την αφήνει εκεί για να τη φροντίσει ο παππούς μέχρι να μπορέσει να την ξαναπάρει. Ο σκληρός «μπάρμπα Αλμ» μαγεύεται από τη μικρή εγγονή του και αναπτύσσει γι’ αυτήν αισθήματα τρυφερότητας κι αγάπης. Αλλά και η Χάιντι δένεται πολύ με τον παππού, τον Πέτερ το γιδοβοσκό και την τυφλή γιαγιά του και η ζωή στο βουνό τη συναρπάζει! Όμως μια μέρα η θεία Ντέτε επιστρέφει για να την πάρει και να την πάει στη Φραγκφούρτη, στην πλούσια οικογένεια Ζέζεμαν για να κρατάει συντροφιά στη μικρή Κλάρα που είναι ανάπηρη αλλά και για να πάει σχολείο να μάθει γράμματα. Η Χάιντι δεν θέλει να αποχωριστεί το Αλμ αλλά αναγκάζεται να πάει στη Φραγκφούρτη όπου γνωρίζεται με την Κλάρα και γίνονται αχώριστες φίλες. Σκοπός της πια είναι να βοηθήσει τη μικρή ανάπηρη να περπατήσει. Η οικονόμος του σπιτιού, η φροϋλάιν Ροτενμάγιερ είναι πολύ αυστηρή και η απολίτιστη συμπεριφορά της Χάιντι την κάνει έξαλλη! Όμως η Χάιντι ενώ περνάει πολύ καλά στη Φραγκφούρτη νοσταλγεί το Αλμ και θέλει να επιστρέψει. Η γιαγιά της Κλάρας, η κυρία Ζέζεμαν, γνωρίζει τη Χάιντι, γοητεύεται κι αποφασίζει να τη βοηθήσει να ξαναγυρίσει στο όμορφο Αλμ. Μετά από λίγο καιρό, η Κλάρα με τη γιαγιά της πηγαίνουν να τη βρουν. Η φύση και ο καθαρός αέρας, το φρέσκο γάλα από τις κατσικούλες και φυσικά η αγάπη της Χάιντι αλλάζουν τη ζωή της μικρής Κλάρας και της δίνουν κίνητρα αλλά και δύναμη για να πιστέψει ότι θα περπατήσει. Άραγε θα τα καταφέρει;
Η παράσταση είναι ένας ύμνος στη Φύση και φέρνει μηνύματα αγάπης και ανθρωπιάς, αναδεικνύοντας παράλληλα πως η ψυχική δύναμη και η θέληση κάνουν θαύματα. Είναι αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ικανότητες καθώς προβάλλει τη διαφορετικότητα με ανθρωπιά και σεβασμό.
Κατάλληλη για παιδιά από δύο χρονών και για όλη την οικογένεια.
Στο “STUDIO NEW STAR ART CINEMA”
(ανακαινισμένη αίθουσα χωρητικότητας 660 θέσεων)
Σταυροπούλου 33 και Σπάρτης, Πλατεία Αμερικής
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210-8657677
Παραστάσεις:
8/1, 15/1, 22/1,
5/2, 12/2, 19/2,
5/3, 12/3, 19/3,
2/4, 9/4.
Ώρα παράστασης: 11.15’ π.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Ειδική έκπτωση 50% για ανέργους, πολυτέκνους, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους.
Η είσοδος για ΑΜΕΑ είναι δωρεάν.
Πάρκινγκ ακριβώς δίπλα από την πόρτα του κινηματοθεάτρου STUDIO.
Διοργανώνονται παιδικά πάρτι κι εκδηλώσεις σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της παράστασης με προσιτό κόστος.

EnglishGermanGreekItalianTurkish